Wzmacniacz z tranzystorami HEX-FET , AVT890
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 125...249 postów
Re: Wzmacniacz z tranzystorami HEX-FET , AVT890
Przed dławikami nie ma być żadnych kondensatorów. Nie jest to też problem ograniczenia prądowego, które w tym układzie działa jak zatrzask całkowicie wyłączający przetwornicę. Zachowanie układu wskazuje raczej na zbyt małe wypełnienie impulsów. Czy przypadkiem nie zamieniły się miejscami rezystory R1i R2?
Uruchomienie przetwornicy impulsowej bez dostępu do oscyloskopu uważam za nieporozumienie. Ponadto ten zasilacz jest połączony bezpośrednio z siecią, więc do wykonania pomiarów niezbędny jest transformator separujący.
Uruchomienie przetwornicy impulsowej bez dostępu do oscyloskopu uważam za nieporozumienie. Ponadto ten zasilacz jest połączony bezpośrednio z siecią, więc do wykonania pomiarów niezbędny jest transformator separujący.
-
- 2500...3124 posty
Dziękuję za zainteresowanie tematem.Winetu pisze: ↑czw, 9 marca 2023, 10:39 Przed dławikami nie ma być żadnych kondensatorów. Nie jest to też problem ograniczenia prądowego, które w tym układzie działa jak zatrzask całkowicie wyłączający przetwornicę. Zachowanie układu wskazuje raczej na zbyt małe wypełnienie impulsów. Czy przypadkiem nie zamieniły się miejscami rezystory R1i R2?
Mam i oscyloskop i transformatory separacyjne - oscyloskop akurat chwilowo nie "pod ręką".
Problem ograniczenia na pewno to nie jest, o czym pisałem wcześniej. Też podejrzewam zbyt małe wypełnienie - wyczytałem, że napięcie zasilania sterownika może spaść do ok. 15V i wtedy maleje wypełnienie i dzieją się takie kwiatki. Będę to jeszcze weryfikował, natomiast zastosowania mnie skąd by się brał ten spadek napięcia zasilania sterownika.
Rezystory są oczywiście wlutowane poprawnie.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- moderator
Czołem.
Kolego Aleksandrze, w przetwornicy ze stabilizowanym napięciem wyjściowym faktycznie nie powinien znajdować się kondensator elektrolityczny przed dławikiem, gdyż poziom napięcia wyjściowego regulowany jest w niej poziomem wypełnienia przebiegu podawanego na transformator (kondensator za prostownikiem na wyjściu ładowałby się do wartości szczytowej wyprostowanego przebiegu, niezależnie od wypełnienia przebiegu impulsami...). Natomiast w przetwornicy działającej jako "elektroniczny transformator" można stosować kondensatory przed dławikiem, ale wówczas napięcie pobierane z wyjścia takiego układu będzie niestabilizowane (będzie zależne od chwilowej wartości napięcia sieciowego i poziomu obciążenia wyjścia układu; współczynnik wypełnienia w tego typu "transformatorach elektronicznych" dla każdego z dwóch tranzystorów komutujących po stronie pierwotnej może być bliski /ale nie równy lub większy/ 50%).
Pozdrawiam
Romek
Kolego Aleksandrze, w przetwornicy ze stabilizowanym napięciem wyjściowym faktycznie nie powinien znajdować się kondensator elektrolityczny przed dławikiem, gdyż poziom napięcia wyjściowego regulowany jest w niej poziomem wypełnienia przebiegu podawanego na transformator (kondensator za prostownikiem na wyjściu ładowałby się do wartości szczytowej wyprostowanego przebiegu, niezależnie od wypełnienia przebiegu impulsami...). Natomiast w przetwornicy działającej jako "elektroniczny transformator" można stosować kondensatory przed dławikiem, ale wówczas napięcie pobierane z wyjścia takiego układu będzie niestabilizowane (będzie zależne od chwilowej wartości napięcia sieciowego i poziomu obciążenia wyjścia układu; współczynnik wypełnienia w tego typu "transformatorach elektronicznych" dla każdego z dwóch tranzystorów komutujących po stronie pierwotnej może być bliski /ale nie równy lub większy/ 50%).
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
Dziękuję za odpowiedź.Romekd pisze: ↑czw, 9 marca 2023, 11:14 Czołem.
Kolego Aleksandrze, w przetwornicy ze stabilizowanym napięciem wyjściowym faktycznie nie powinien znajdować się kondensator elektrolityczny przed dławikiem, gdyż poziom napięcia wyjściowego regulowany jest w niej poziomem wypełnienia przebiegu podawanego na transformator (kondensator za prostownikiem na wyjściu ładowałby się do wartości szczytowej wyprostowanego przebiegu, niezależnie od wypełnienia przebiegu impulsami...). Natomiast w przetwornicy działającej jako "elektroniczny transformator" można stosować kondensatory przed dławikiem, ale wówczas napięcie pobierane z wyjścia takiego układu będzie niestabilizowane (będzie zależne od napięcia sieciowego i poziomu obciążenia wyjścia układu; współczynnik wypełnienia w tego typu "transformatorach elektronicznych" dla każdego z dwóch tranzystorów komutujących po stronie pierwotnej może być bliski /ale nie równy lub większy/ 50%).
Pozdrawiam
Romek
Ta przetwornica nie ma stabilizacji - więc w teorii kondensator może być przed dławikiem, natomiast ja wolałbym aby go nie było, bo po pierwsze szybciej się zużyje (grzeje się), a po drugie tranzystory osiągają wyższą temperaturę (sprawdziłem to). Napięcie wiadomo, że bez stabilizacji spadnie pod obciążeniem, jałowo mam jakieś 31 V, jak podłącze żarówkę to spada do 29,8V.
Pozdrawiam,
A.
-
- moderator
Taki "elektroniczny transformator", o ile tylko będzie poprawnie zaprojektowany, będzie mógł działać poprawnie przez wiele lat (wszystko zależy od użytych do jego budowy komponentów). Widywałem już takie układy w nowoczesnych wzmacniaczach audio i w różnych innych urządzeniach (np. sterownikach otwieranych pilotem bram; miały sporą moc i prostą budowę, jak na swoje wymiary).Olkus pisze: ↑czw, 9 marca 2023, 11:35Dziękuję za odpowiedź.Romekd pisze: ↑czw, 9 marca 2023, 11:14 Czołem.
Kolego Aleksandrze, w przetwornicy ze stabilizowanym napięciem wyjściowym faktycznie nie powinien znajdować się kondensator elektrolityczny przed dławikiem, gdyż poziom napięcia wyjściowego regulowany jest w niej poziomem wypełnienia przebiegu podawanego na transformator (kondensator za prostownikiem na wyjściu ładowałby się do wartości szczytowej wyprostowanego przebiegu, niezależnie od wypełnienia przebiegu impulsami...). Natomiast w przetwornicy działającej jako "elektroniczny transformator" można stosować kondensatory przed dławikiem, ale wówczas napięcie pobierane z wyjścia takiego układu będzie niestabilizowane (będzie zależne od napięcia sieciowego i poziomu obciążenia wyjścia układu; współczynnik wypełnienia w tego typu "transformatorach elektronicznych" dla każdego z dwóch tranzystorów komutujących po stronie pierwotnej może być bliski /ale nie równy lub większy/ 50%).
Pozdrawiam
Romek
Ta przetwornica nie ma stabilizacji - więc w teorii kondensator może być przed dławikiem, natomiast ja wolałbym aby go nie było, bo po pierwsze szybciej się zużyje (grzeje się), a po drugie tranzystory osiągają wyższą temperaturę (sprawdziłem to). Napięcie wiadomo, że bez stabilizacji spadnie pod obciążeniem, jałowo mam jakieś 31 V, jak podłącze żarówkę to spada do 29,8V.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam
Romek
-
- 2500...3124 posty
Czyli wg Kolegi kondensator przed dławikiem może być i nie powinien zużyć się przedwcześnie? W oryginalnym projekcie go nie było i całość działał poprawnie. No i tranzystory bardziej się niestety grzeją kiedy kondensator wstawiłem przed dławikiem. Elementy do budowy zasilacza starałem się używać dobrej jakości, żeby nie było problemów przez jakiś wadliwy komponent.Romekd pisze: ↑czw, 9 marca 2023, 11:40Taki "elektroniczny transformator", o ile tylko będzie poprawnie zaprojektowany, będzie mógł działać poprawnie przez wiele lat (wszystko zależy od użytych do jego budowy komponentów). Widywałem już takie układy w nowoczesnych wzmacniaczach audio i w różnych innych urządzeniach (np. sterownikach otwieranych pilotem bram; miały sporą moc i prostą budowę, jak na swoje wymiary).Olkus pisze: ↑czw, 9 marca 2023, 11:35Dziękuję za odpowiedź.Romekd pisze: ↑czw, 9 marca 2023, 11:14 Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam,
A.
-
- moderator
W przetwornicach zaporowych (przekształtnikach flyback) oraz tych, w których transformator sterowany jest symetrycznie przez dwa klucze, a za prostownikami są dławiki i dopiero za nimi kondensatory elektrolityczne są inaczej optymalizowane. Szybkość włączania się kluczy (tranzystorów) może być w nich mniejsza niż wymagana w "transformatorach elektronicznych", w których ważny jest zarówno krótki czas załączania jak i wyłączania kluczy. Mam na dole w pracowni w jakimś urządzeniu zasilacz, którego napięcie wyjściowe jest niestabilizowane, choć w miarę dokładne w szerokim zakresie prądów obciążenia, i w którym kondensatory elektrolityczne przepracowały ponad 10 lat (ma ok. 200 W mocy wyjściowej).
Są też przetwornice napięcia, przeznaczone do zasilania żarówek halogenowych. Ich cena jest niższa niż transformatorów sieciowych o zbliżonej mocy. Dostarczają napięcia przemiennego, gdyż żarówki nie potrzebują do pracy napięcia stałego (spełniają one normy co do emisyjności pól elektromagnetycznych; nie mają na wyjściu prostowników i filtrów napięcia DC).
Poniżej przykład takiego transformatora elektronicznego do żarówek:
https://www.tme.eu/pl/details/etz250/tr ... iem/zamel/
Dane techniczne: https://www.tme.eu/Document/7af01cc167e ... rukcja.pdf
Oraz transformatory sieciowe o zbliżonej mocy (proszę porównać cenę i wagę):
https://www.tme.eu/pl/katalog/?s_field= ... 1811325%3B
Pozdrawiam
Romek
Są też przetwornice napięcia, przeznaczone do zasilania żarówek halogenowych. Ich cena jest niższa niż transformatorów sieciowych o zbliżonej mocy. Dostarczają napięcia przemiennego, gdyż żarówki nie potrzebują do pracy napięcia stałego (spełniają one normy co do emisyjności pól elektromagnetycznych; nie mają na wyjściu prostowników i filtrów napięcia DC).
Poniżej przykład takiego transformatora elektronicznego do żarówek:
https://www.tme.eu/pl/details/etz250/tr ... iem/zamel/
Dane techniczne: https://www.tme.eu/Document/7af01cc167e ... rukcja.pdf
Oraz transformatory sieciowe o zbliżonej mocy (proszę porównać cenę i wagę):
https://www.tme.eu/pl/katalog/?s_field= ... 1811325%3B
Pozdrawiam
Romek
-
- 2500...3124 posty
Romku, przetwornice zaporowe zostawmy na boku, one działają zupełnie inaczej. W przypadku przetwornic przepustowych, podręcznikowo dławik jest konieczny. Dlaczego? Przyjmijmy, że uzwojenie pierwotne zasila generator przebiegu prostokątnego o częstotliwości kilkudziesięciu kHz. Jakie obciążenie "widzi" nasz generator, gdy bezpośrednio za prostownikiem mamy kondensator? Impedancje kondensatora, która przy tej częstotliwości bliska zeru (a właściwie jego ESR). Tranzystory kluczujące pracujące na zwarcie są na pewno bardzo szczęśliwe. Oczywiście jak Rdson tranzystorów, rezystancje drutu i ESR kondensatora będą odpowiednio duże to impulsy prądu bedą miały znośną wartość i kosztem sprawności i zakłóceń zaoszczedzimy na dławiku wyjściowym i dostaniemy nieco sztywniejsze napięcie wyjściowe. I tak w praktyce całkiem często się robi, ale zanim się to rozwiązanie skopiuje to może warto zrozumieć z czym to się wiąże.
-
- 2500...3124 posty
Zasilacz "ogarnięty". Działa z dławikiem przed elektrolitem. Przyczyna banalna, winne zapewne dławiki, miałem toroidalne, zmieniłem na taki nawinięty na pręcie ferrytowym i spadek napięcia zbliżony do tego, który miałem bez dławików. Niestety mam tylko jeden, więc albo muszę zdobyć drugi identyczny albo nawinąć własne (rdzenie mam tylko toroidalne).
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
Nawinąłem swój dławik - rdzeń toroidalny, żółty z białym bokiem jakie często się spotyka w zasilaczach, średnica całkowita ok. 21 mm.
Drut dałem 1,10 mm bo akurat miałem taki pod ręką. 22 zwoje. Efekt jak z poprzednio użytymi dławikami toroidalnymi - spadek napięcia dość duży, z 31 V do 23 V i dławik dość mocno się grzeje. Tak więc kupię chyba DSZ-10/6,8/10-V-R11 (6,8 uH 10 A) i okaże się czy będzie dobrze czy nie.
Pozdrawiam,
A.
Drut dałem 1,10 mm bo akurat miałem taki pod ręką. 22 zwoje. Efekt jak z poprzednio użytymi dławikami toroidalnymi - spadek napięcia dość duży, z 31 V do 23 V i dławik dość mocno się grzeje. Tak więc kupię chyba DSZ-10/6,8/10-V-R11 (6,8 uH 10 A) i okaże się czy będzie dobrze czy nie.
Pozdrawiam,
A.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Przyczyną silnego nagrzewania się rdzenia ferrytowego jest duża indukcja magnetyczna. Zamiast toroidów lepiej zastosować rdzenie kształtkowe ze szczeliną powietrzną.Olkus pisze: ↑czw, 9 marca 2023, 22:18 Nawinąłem swój dławik - rdzeń toroidalny, żółty z białym bokiem jakie często się spotyka w zasilaczach, średnica całkowita ok. 21 mm.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
Użyłem rdzeni toroidalnych proszkowych, które są dedykowane do wykonywania dławików. Dokładnie takie, jak na zdjęciu: Gotowy dławik wygląda tak: A działa poprawnie jedynie na takim: Mam jeszcze jakieś inne, w tym takie nawijane licą. Może poeksperymentuję...AZ12 pisze: ↑pt, 10 marca 2023, 07:39 Witam
Przyczyną silnego nagrzewania się rdzenia ferrytowego jest duża indukcja magnetyczna. Zamiast toroidów, lepiej zastosować rdzenie kształtkowe ze szczeliną powietrzną.Olkus pisze: ↑czw, 9 marca 2023, 22:18 Nawinąłem swój dławik - rdzeń toroidalny, żółty z białym bokiem jakie często się spotyka w zasilaczach, średnica całkowita ok. 21 mm.
Drut dałem 1,10 mm bo akurat miałem taki pod ręką. 22 zwoje. Efekt jak z poprzednio użytymi dławikami toroidalnymi - spadek napięcia dość duży, z 31 V do 23 V i dławik dość mocno się grzeje. Tak więc kupię chyba DSZ-10/6,8/10-V-R11 (6,8 uH 10 A) i okaże się czy będzie dobrze, czy nie.
Pozdrawiam,
A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 11 marca 2023, 07:07 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: https://bezbledu.pl/czy-zawsze-przed-ze-stawiamy-przecinek,2,28.htm
Powód: https://bezbledu.pl/czy-zawsze-przed-ze-stawiamy-przecinek,2,28.htm
-
- 3125...6249 postów
Produkowane rdzenie mają różną przenikalność {a także próg nasycenia} i wystarczy nawinąć trochę mniej drutu. Niestety, nie każdy ma miernik indukcyjności, a kopiowanie na oko daje takie rezultaty.

Ostatnio zmieniony sob, 11 marca 2023, 07:04 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:
Powód:
-
- 2500...3124 posty
Akurat domyśliłem się, że to wina rdzenia
Skoro się tak nagrzewa, znaczy że dochodzi do jego nasycenia. Mam drugi taki sam, mogę spróbować nawinąć np. połowę tego co na poprzednim dławiku i sprawdzić jak się zachowa. Aczkolwiek nie wiem czy jest sens, czy aby rezultaty nie będą podobne. Bo parametrów rdzeni za bardzo nie znam, niestety.
Pozdrawiam,
A.

Pozdrawiam,
A.
Ostatnio zmieniony sob, 11 marca 2023, 07:03 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówka
Powód: literówka
-
- 2500...3124 posty
Niestety zdjęć nie widać 
Pozdrawiam,
A.

Pozdrawiam,
A.