Czołem.
Olkus pisze: ↑czw, 25 maja 2023, 07:52
OK - dzięki za odpowiedź.
Odnośnie obliczeń - opisałbyś co i jak?
Pozdrawiam,
A.
Chciałbym przekazać takie informacje, jednak o ile dokładnie wiem o czym będę chciał pisać i na czym poprzestać (lub temat rozwijać), to zupełnie nie wiem od czego zacząć, gdyż nie wiem jaką posiadasz, Aleksandrze, wiedzę w tym temacie. Nie chciałbym tłumaczyć wszystkiego od podstaw (czyli zaczynać od "półprzewodnikowego przedszkola"), gdyż w ten sposób mogę od razu zniechęcić potencjalnych czytających, którzy w temacie tranzystorów mają już podstawową wiedzę. Nie wiem czy mam między innymi napisać o modelu tranzystora bipolarnego Ebersa-Molla (opisywać tranzystor jako element transkonduktancyjny) i efekcie Early'ego (mówiący o modulacji efektywnej szerokości bazy, wywołanej zmianami napięcia baza-kolektor), czy zacząć od absolutnych podstaw? Niestety, rozmawiając z kolegami elektronikami o niewłaściwej polaryzacji kondensatorów elektrolitycznych w kilku polskich wzmacniaczach przekonałem się, że wielu z nich nie wie dokładnie jak działa tranzystor (poprzestaje na tym, że taki element wzmacnia napięcia i prądy i że złącze baza-emiter funkcjonuje jak dioda), podobnie jak specjalista od programowania wtrysków nowoczesnego silnika Diesla nie musi wiedzieć dokładnie jaka jest zasada działania silnika parowego w starych lokomotywach... Dlatego zanim przedstawię sposoby obliczeń wzmacniaczy audio, zadam Ci Aleksandrze kilka pytań. Poniżej załączam w załączniku schematy trzech prostych układów z tranzystorami bipolarnymi typu n-p-n.

Odnośnie układu z pierwszego schematu chciałbym zapytać, czy potrafiłbyś określić napięcia baza-emiter i emiter-kolektor w sytuacji gdy napięcie zasilające układ od strony kolektorów będzie wynosiło +10 V, a napięcie podłączone do linii przez którą polaryzowane są bazy tranzystorów przez szeregowo połączone z nimi rezystory (ograniczające wartość prądu do bezpiecznej wartości) będziemy zmieniali od napięcia +1 V do +5 V?
Czy napięcia na kolektorach tranzystorów będą wtedy rosły, czy może spadały i dlaczego (emitery połączone są do masy, czyli wspólnego "minusa" obu zasilaczy)? Przy jakich (mniej więcej) napięciach na linii zasilającej rezystory bazowe, napięcia kolektorów tranzystorów względem masy (emiterów) wyniosą +5 V (około połowę wartości napięcia zasilania obwodów kolektorów)? Tranzystor T1 przy prądzie kolektora równym 1 mA ma wzmocnienia prądowe równe ok. 570, T2 ma wzmocnienie ok. 500, a T3 ma ok. 540.
Odnośnie drugiego układu z załącznika, czy potrafisz podać przybliżone wartości napięć względem masy na bazach, kolektorach i emiterach tranzystorów? Czy potrafisz określić prądy baz, kolektorów i emiterów wszystkich trzech tranzystorów i podać kierunki przepływu tych prądów (przyjęło się powszechnie, że prąd zawsze płynie od plusa do minusa, choć naprawdę jest dokładnie odwrotnie - "płyną" mające ładunek ujemny elektrony)?
Co do układu trzeciego schematu, czy potrafisz podać jaki sygnał wystąpi na OUT1 i OUT2, przy braku obciążenia tych wyjść dodatkową rezystancją zewnętrzną, gdy na wejście IN podamy sygnał sinusoidalny o amplitudzie 10 mV i częstotliwości 1 kHz? Co się stanie z sygnałem wyjściowym w tych samych warunkach sterowania na wyjściu OUT1 w sytuacji gdy wyjście OUT2 podłączymy do masy, oraz na wyjściu OUT2 gdy wyjście OUT1 podłączymy do masy? Jakie są mniej więcej wartości impedancji wejściowej i wyjściowych w tych wszystkich opisanych przeze mnie sytuacjach?
Przepraszam, że zadaję te pytania, ale naprawdę nie wiem jaki jest poziom Twojej wiedzy w zakresie tranzystorów bipolarnych, a omówienie sposobów obliczania wzmacniaczy tranzystorowych może przysporzyć mi trochę pracy, a nie chciałbym marnować czasu jeśli ani Ty, ani inni Koledzy nie wyniosą z moich wypowiedzi żadnej pozytywnej i zrozumiałej przez siebie wiedzy.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .