pl500

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

tiax
2 posty
2 posty

pl500

Post autor: tiax »

Witam
Jestem posiadaczem trzech lamp pl500 i chciałbym je jakos wykorzystać tworząc jakis wzmacniacz audio,tyletylko za nic nie moge znalesc o tej lampie w internecie .Nie wiem jakim ja zasilić napieciem lub raczej prądme bo powinno sie je zasilac szeregowo ani nie wiem ktora koncowka odpowiada siatce <poprostu nie mam do nich zadnego opisu a nie chcem robic wzmacniacza nie znajac ich bo szkoda lamp>.Jak by ktos cos wiedział na ich temat to prosze pisac.
A jak by ktos mial jakis schemacik w ktorym moglbym wykozystac te lampy to bym byw wdzieczny
Zgóry dzięki :)
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

pl500

Post autor: Ninja »

Dane katalogowe lampy PL500 możesz znaleźć tutaj:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /PL500.pdf
oraz tutaj
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /PL500.pdf
Pozdr
Ninja
tiax
2 posty
2 posty

Post autor: tiax »

Dzięki :]
A ma ktos morze namiary na jakies fajne schematy abym mogl wykorzystac pl 500 ??
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Weź schemat wzmacniacza Meloman25.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Ze strony http://www.duncanamps.com ściągnij i zainstaluj program Tube Data Sheet Locator. Mnie się ogromnie przydaje- mogę znaleźć bardzo wiele typów lamp i w większości przypadków w wewnątrzprogramowej bazie danych są wyprowadzenia, żarzenie itp. U mnie lampa EL500 pracuje jako regulacja napięcia w zasilaczu stołu mikserskiego.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Szrot majster pisze:Weź schemat wzmacniacza Meloman25.
Tja.
A nie wiesz aby skąd? ;)
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

To obejrzyj zastępczo ten:

Post autor: ZoltAn »

jdubowski pisze:
Szrot majster pisze:Weź schemat wzmacniacza Meloman25.
Tja.
A nie wiesz aby skąd? ;)
Wzamacniacz Braun CSV60 z lampami PL500 w końcówkach.

UWAGA: w układzie zasilacza z podwajaniem napięcia jest IDIOTYCZNY błąd w postaci odwróconej diody GL2 :!: :!: :!:

A, swoja drogą: czy ktokolwiek widzial schemat MELOMAN 25 :?: :?: :?: :?: :?:

Dotychczas nie spotkałem ani tego schematu ani kogokolwiek, kto może o sobie powiedzieć, że go kiedykolwiek widział....

Pzdr. ZoltAn
Załączniki
Braun CSV60 z PP PL500
Braun CSV60 z PP PL500
Braun CSV60, schemat 2.jpg (212.02 KiB) Przejrzano 1187 razy
Ostatnio zmieniony pt, 30 kwietnia 2004, 21:08 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

I tu, i na Elektrodzie nikt schematu niestety nie widział. Potrzebaby więc ślęczeć nad wzmacniaczem i rozpracowywać, albo jechać do tego działu Polkatu co robił wzmacniacze i grzebać im w archiwach.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

"Pisz na Berdyczów"

Post autor: ZoltAn »

Zwracałem się już do Polkatu z prośbą o udostępnienie schematu - z wynikiem jak w tytule :!:

Po prostu OLALI prośbę...

Więc i zapewne nie ma co marzyć o przejrzeniu ich archiwum!

Nie sądzę zresztą, żeby takowe istniało - sądząc po wielce finezyjnym :lol: :lol: :lol: wykonaniu Melomana...

Zwykle potwierdza się stare lwowskie przysłowie: "jaka szóstka taki funt" ("szóstka" - najniższa wartością moneta CK Austrii, funt - jednostka wagi ~0,5kg) :lol: :lol: :lol:

No cóż, w Polsce e-mail jest dla wielu biznesmentów (a i niejednej redakcji czy wydawnictwa także!!!) "kwiatkiem u kożucha" - na listy się nie odpowiada, piszących olewa się ciepłym moczem...

Albo - nawet jeśli odpowiedzą - to może zażyczą sobie... wysłania wzmacniacza (oczywiście kurierem na TWÓJ koszt) - jak zrobiła to firma ELEKTRONIKA z Legionowa, do której zwróciłem się z prośba o udostępnienie schematu nieprodukowanego od lat siedemdziesiątych dopalacza radiowęzłowego W100-1 . :? :? :?

A schemat i tak dostałem (z innych rąk) - skan oryginału z instrukcji serwisowej :D :D :D

Więc pozostaje tylko szukanie po ludziach - moze wreszcie ktoś się znajdzie, kto ten schemat ma i łaskawie go udostępni...

ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
ODPOWIEDZ