Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162
PS. Wzmacniacz jeszcze nie ukończony, ale już sobie na nim słucham muzy i nie mogę się oderwać:)
-
- 2500...3124 posty
Generalnie to trafo ma już połączone te uzwojenia tak, że wyprowadzony jest środek. Ja bym to oczywiście rozłączył i połączył tak jak trzeba, już tak robiłem, między innymi w tunerze JVC i trafo się nie grzało ani trochę. Myślę, że to najlepsza opcja.saico pisze: wt, 30 maja 2023, 23:57 Nie słyszałem o dodatkowym podgrzewaniu... chyba, że chodzi o złe połączenie uzwojeń nie w fazie i trafo się zagrzeje. Oczywiście można łączyć równolegle i szeregowo. W pierwszym przypadku mostek Graetza, w drugim dwie diody i odczep w środku na masie.
Układ wysterowania VU jest banalny i typowy. Załączam rysunek.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Ja robię tak, by nie przeciążać trafa, podłączam je pod inne trafko dające niskie napięcie i wtedy w trafie docelowym łączę uzwojenia aż uzyskam prawidłowe napięcia a nie 0V (złe połączenie). Wtedy mam pewność, że uzwojenia są połączone jak trzeba bez szkody dla transformatora.
-
- 625...1249 postów
Ja natomiast widzę tam dławik jak i szereg innych elementów filtracji i przeciwzakłóceniowych
To załóż okulary... żadnego dławika nie ma po stronie wtórnej. Jest trafo przetwornicy i dławik AC na 230V i tyle.
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Dzięki za schemacik, GD507 będą OK, tylko czy te 2,2uF lepsze elektrolity czy MKT(mam ich trochę)?
Złożyłem na spodzie obudowy na dystansach, niestety lipa, bo mój toroid nie wlazł, a w pionie to śmierdzi dziadostwem. Jakie wymiary ma Kolegi impulsowy?
Bo mam 12V 5A, niestety "na styk" on wchodzi.....a może dla "świętego spokoju" nie pchać tam trafa czy zasilacza, żeby nie walczyć potem z zakłóceniami i przydźwiękiem 50Hz?
Myślałem, by zrobić jednak gniazdo na zasilacz zewnętrzny, taki 12-16V, tudzież poprowadzić 12V z komputera PC, tego "warsztatowego"....to biznesowy DELL Optiplex 3020 MT, który cały jest zasilany z 12V(ma dziwaczny zasilacz- można wstawić typowego ATX-a na przejściówce, tylko, żeby to był model "gamingowy", z mocną linią 12V), te 2A to dla tego zasilacza tyle co nic, jest to wysokiej jakości zasilacz do pracy ciągłej, który praktycznie nie zakłóca odbioru AM a co dopiero audio...nie ma mowy o piskach.
Teraz będę musiał szukać trafa....mam jakiegoś TS40, na rdzeniu jak Kolegi , ale też stabilizator potrzebny, czyli "gra niewarta świeczki".
A w ogóle, co za różnica w mocy wyjściowej, czy to 12V czy 16V? Przecież to układ samochodowy, na kempingu silnik nie chodzi przecież a Niemcy, naród podróżniczy, musieli słuchać muzyki.
Jutro będę front i tył wiercił, łącznie ze wskaźnikami i ich sterowaniem oraz podświetleniem, czy do balansu starczy potencjometr mono 5k, czy lepszy 10k, mam oba typy, identyczne mechanicznie?
Wskaźniki mam oczywiście tak skalibrować, by przester to było 3/4 skali miernika, czy mam rację?
Wstyd mi , że takie dziadostwo, a ten Kolegi jak z fabryki....ale Kolega inżynier, a ja liceum z maturą i kurs administratora sieci komputerowych Cisco CCCNA, brak też miejsca i warunków do prac mechanicznych, a piłowanie metalu na biurku mi się nie uśmiecha, bo potem trzeba opiłki zbierać(pół biedy jak stal, bo mam magnes szkolny "podkowę" i pozbieram, a aluminium wredne- kiedyś mi aluminiowy opiłek zrobił paskudny ropień na czole).
A czy Kolega mierzył moc tego wzmacniacza na 4 omach przy największych, dopuszczalnych prze normę DIN 45500, zniekształceniach?
Ile % THD wyszło przy 1kHz?
Jak tego cudaka skończę, to się zabieram za SE na EL32+6N2P, wszystko od Kolegi saico, sporo tego kupiłem, samych lamp mocy 5 par.
Dzięki za schemacik, GD507 będą OK, tylko czy te 2,2uF lepsze elektrolity czy MKT(mam ich trochę)?
Złożyłem na spodzie obudowy na dystansach, niestety lipa, bo mój toroid nie wlazł, a w pionie to śmierdzi dziadostwem. Jakie wymiary ma Kolegi impulsowy?
Bo mam 12V 5A, niestety "na styk" on wchodzi.....a może dla "świętego spokoju" nie pchać tam trafa czy zasilacza, żeby nie walczyć potem z zakłóceniami i przydźwiękiem 50Hz?
Myślałem, by zrobić jednak gniazdo na zasilacz zewnętrzny, taki 12-16V, tudzież poprowadzić 12V z komputera PC, tego "warsztatowego"....to biznesowy DELL Optiplex 3020 MT, który cały jest zasilany z 12V(ma dziwaczny zasilacz- można wstawić typowego ATX-a na przejściówce, tylko, żeby to był model "gamingowy", z mocną linią 12V), te 2A to dla tego zasilacza tyle co nic, jest to wysokiej jakości zasilacz do pracy ciągłej, który praktycznie nie zakłóca odbioru AM a co dopiero audio...nie ma mowy o piskach.
Teraz będę musiał szukać trafa....mam jakiegoś TS40, na rdzeniu jak Kolegi , ale też stabilizator potrzebny, czyli "gra niewarta świeczki".
A w ogóle, co za różnica w mocy wyjściowej, czy to 12V czy 16V? Przecież to układ samochodowy, na kempingu silnik nie chodzi przecież a Niemcy, naród podróżniczy, musieli słuchać muzyki.
Jutro będę front i tył wiercił, łącznie ze wskaźnikami i ich sterowaniem oraz podświetleniem, czy do balansu starczy potencjometr mono 5k, czy lepszy 10k, mam oba typy, identyczne mechanicznie?
Wskaźniki mam oczywiście tak skalibrować, by przester to było 3/4 skali miernika, czy mam rację?
Wstyd mi , że takie dziadostwo, a ten Kolegi jak z fabryki....ale Kolega inżynier, a ja liceum z maturą i kurs administratora sieci komputerowych Cisco CCCNA, brak też miejsca i warunków do prac mechanicznych, a piłowanie metalu na biurku mi się nie uśmiecha, bo potem trzeba opiłki zbierać(pół biedy jak stal, bo mam magnes szkolny "podkowę" i pozbieram, a aluminium wredne- kiedyś mi aluminiowy opiłek zrobił paskudny ropień na czole).
A czy Kolega mierzył moc tego wzmacniacza na 4 omach przy największych, dopuszczalnych prze normę DIN 45500, zniekształceniach?
Ile % THD wyszło przy 1kHz?
Jak tego cudaka skończę, to się zabieram za SE na EL32+6N2P, wszystko od Kolegi saico, sporo tego kupiłem, samych lamp mocy 5 par.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty

Jaki prąd pobierają oba kanały wzmacniacza?
Pozdrawiam,
Aleksander
-
- 2500...3124 posty
Moje trafo daje jałowo 2 x 14V, właśnie zmierzyłem, w sieci równo 240V. Więc konieczny będzie stabilizator, bo po wyprostowaniu będzie prawie 20V. Może starczy 7815, ale nie wiem jaki prąd całość pobiera. Jak nie to LM350.saico pisze: śr, 31 maja 2023, 00:25 Ja robię tak, by nie przeciążać trafa, podłączam je pod inne trafko dające niskie napięcie i wtedy w trafie docelowym łączę uzwojenia aż uzyskam prawidłowe napięcia a nie 0V (złe połączenie). Wtedy mam pewność, że uzwojenia są połączone jak trzeba bez szkody dla transformatora.
Co do łączenia uzwojeń myślę, że sobie poradzę

Pozdrawiam,
A.
-
- 3125...6249 postów
Oba kanały przy pełnej mocy pobiorą ok. 2,5 A. 

-
- 2500...3124 posty
Aż tyle?

Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
To przy obciążeniu 4 omami chyba.
PS Kolego Olkus, naprawdę byłoby miło, gdybyś umiał policzyć chociaż najprostsze rzeczy. Podziwiam cierpliwość niektórych kolegów w odpowiadaniu na kolejne takie pytanie, moja się już skończyła.
PS Kolego Olkus, naprawdę byłoby miło, gdybyś umiał policzyć chociaż najprostsze rzeczy. Podziwiam cierpliwość niektórych kolegów w odpowiadaniu na kolejne takie pytanie, moja się już skończyła.
Głupoty wypisujesz, albo złośliwie. Maksymalny prąd dla obu kanałów przy pełnej mocy u mnie wyniósł 550mA przy 14,2V i głośnikach 6 ohm. Zasialacz mam o wydajności 2,5A. Po stronie pierwotnej w szczycie było 40mA przy 225V z sieci.
-
- 3125...6249 postów
Że tyle Koledze wyszło z pomiarów zgodzić się muszę. Natomiast ten wzmacniacz zasilany 15 V z obciążeniem 4 omy {co jest dopuszczalne dla tranzystorów} przy maksymalnym wysterowaniu {przy dopuszczalnych zniekształceniach} , sterowany przebiegiem sinus w zgodnej fazie dla obu kanałów będzie pobierał prąd w wysokości ok. 2,5 A w trakcie przewodzenia górnych tranzystorówsaico pisze: śr, 31 maja 2023, 16:31Głupoty wypisujesz, albo złośliwie. Maksymalny prąd dla obu kanałów przy pełnej mocy u mnie wyniósł 550mA przy 14,2V i głośnikach 6 ohm. Zasialacz mam o wydajności 2,5A. Po stronie pierwotnej w szczycie było 40mA przy 225V z sieci.

-
- 625...1249 postów
Będzie pobierał 2,5 A, ale to wartość szczytowa, a na taką zasilacz nie musi być liczony. Natomiast wartość średnia będzie nie dwa, lecz Π razy mniejsza.Marek7HBV pisze: śr, 31 maja 2023, 18:25 Natomiast ten wzmacniacz zasilany 15 V z obciążeniem 4 omy {co jest dopuszczalne dla tranzystorów} przy maksymalnym wysterowaniu {przy dopuszczalnych zniekształceniach} , sterowany przebiegiem sinus w zgodnej fazie dla obu kanałów będzie pobierał prąd w wysokości ok. 2,5 A w trakcie przewodzenia górnych tranzystorów. Oczywiście jest to graniczny przypadek, a wartość średnia wyniesie tylko połowę tego ,,strasznego,,.
No tak, bo kolega dopuszcza 100% zniekształceń:) To nie jest modulator AM, tylko wzmacniacz audio.