Zasilanie siatki ekranujacej napięciem znacznie niższym niż anodowe

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Zasilanie siatki ekranujacej napięciem znacznie niższym niż anodowe

Post autor: eS »

Cześć,

Poradzcie mi proszę albo pokierujcie w odpowiednią stronę: mam zasilacz do PP na PCL805, których siatki drugie powinny być zasilane napięciem o 130-150V niższym aniżeli anoda. Jak tak posklejalem klasycznie zasilacz, który z pierwszego węzła zasila anody a z kolejnego siatki drugie to i tak muszę napięcie zbijać wspólnym 56k i potem 47k (strasznie dużo wychodzi) na każdej siatce z osobna, co skutkuje znacznymi spadkami przy maksymalnym wysterowaniu.

Jest jakiś sposób by zasilać te siatki tak, by nie zaliczać takich spadków? Trafo to TS40-13, więc nie mam do dyspozycji kolejnego uzwojenia dla tego celu.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Zasilanie siatki ekranujacej napięciem znacznie niższym niż anodowe

Post autor: Marek7HBV »

Diody zenera szeregowo od zasilania anodowego.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

Albo stabilizatory jarzeniowe.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... no właśnie, też mam zamiar stabilizować jarzeniówką; siatkowe, anodowe i minusowe. Kupiłem niedawno STV 280/80 do nowego projektu, a w zapasie mam kilkadziesiąt pojedynczych.
http://bee.mif.pg.gda.pl/Oktoda/index.p ... ilitronach
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Marek7HBV pisze: sob, 27 maja 2023, 18:51 Diody zenera szeregowo od zasilania anodowego.
Czyli szeregowo diody by razem osiągnęły żądane napięcie?
-Jó vevökészuleke van?
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kolawski »

OTLamp pisze: sob, 27 maja 2023, 19:04 Albo stabilizatory jarzeniowe.
Lisor pisze: sob, 27 maja 2023, 20:18 ... no właśnie, też mam zamiar stabilizować jarzeniówką; siatkowe, anodowe i minusowe. Kupiłem niedawno STV 280/80 do nowego projektu, a w zapasie mam kilkadziesiąt pojedynczych.
http://bee.mif.pg.gda.pl/Oktoda/index.p ... ilitronach
Zapytam, bo też mi podobny pomysł chodził po głowie. Czy to prawda, że w tej roli jarzeniówka (jako lampa wyładowcza) może mocno szumieć? Gdzieś, kiedyś spotkałem się z taką opinią. Pozdrawiam, Maciek
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... stabilizatory jarzeniowe oraz prostowniki gazowane /rtęciowe i xenonowe / wtryniam gdziekolwiek się da- bo lubię ich światło. Nie zauważyłem jakiegokolwiek negatywnego wpływu na przekaz muzyczny. W pomiarach zapewne wyjdzie wyższość krzemu, ale nie mierzę, słucham sobie :D .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
kolawski pisze: wt, 30 maja 2023, 09:54
(...)
Zapytam, bo też mi podobny pomysł chodził po głowie. Czy to prawda, że w tej roli jarzeniówka (jako lampa wyładowcza) może mocno szumieć? Gdzieś, kiedyś spotkałem się z taką opinią. Pozdrawiam, Maciek
Pamiętam, że jakiś czas temu wykonałem pomiary szumów stabilizatorów jarzeniowych i te nie okazały się jakoś specjalnie duże. Należy tylko tak dobrać wartości prądów i napięć, by stabilizator cały czas pozostawał włączony, gdyż sam zapłon zawsze wymaga wyższego napięcia i powtarzający się może stać się źródłem zakłóceń. Poza tym lampy tego typu nie powinny być blokowane (bocznikowane) kondensatorami o zbyt dużej lub niewłaściwej pojemności, gdyż przy zapłonie większy prąd może powodować szybsze zużywanie się lampy lub lampa wraz z kondensatorem i szeregowo z zasilaniem włączonym rezystorem może stworzyć generator relaksacyjny...
Nie pamiętam już czy wyniki tamtych pomiarów publikowałem wtedy na naszym Forum (pewnie tak) lub czy pozostały po nich jakieś zapiski.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... jeśli ma być,, ładnie wizualnie,, to w tym wykonaniu odradzam- wytrzyma trzęsienie ziemi, ale poświaty nie będzie za wiele. Najlepiej jarzą te na samym neonie, na 70 V. Ładną kompozycję można stworzyć łącząc do trzech w szereg, każdy o innej konstrukcji elektrod.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie mam już miejsca na stabilowolty, więc załatwiłem temat zenerkami. Dziękuję Marek7HBV!
Teraz też napięcie przysiada na pełnym wysterowaniu, ale już nie tak drastycznie.
-Jó vevökészuleke van?
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kolawski »

Romekd pisze: wt, 30 maja 2023, 13:05 Czołem.
kolawski pisze: wt, 30 maja 2023, 09:54
(...)
Pamiętam, że jakiś czas temu wykonałem pomiary szumów stabilizatorów jarzeniowych i te nie okazały się jakoś specjalnie duże. Należy tylko tak dobrać wartości prądów i napięć, by stabilizator cały czas pozostawał włączony, gdyż sam zapłon zawsze wymaga wyższego napięcia i powtarzający się może stać się źródłem zakłóceń. Poza tym lampy tego typu nie powinny być blokowane (bocznikowane) kondensatorami o zbyt dużej lub niewłaściwej pojemności, gdyż przy zapłonie większy prąd może powodować szybsze zużywanie się lampy lub lampa wraz z kondensatorem i szeregowo z zasilaniem włączonym rezystorem może stworzyć generator relaksacyjny...
Nie pamiętam już czy wyniki tamtych pomiarów publikowałem wtedy na naszym Forum (pewnie tak) lub czy pozostały po nich jakieś zapiski.

Pozdrawiam
Romek
Pociągnę jeszcze troszeczkę ten "off-top" (mam nadzieję, że się Gospodarz wątku nie obrazi).
A gdyby właśnie przyjąć za punkt wyjścia zasilacz na takiej STV 280/80, który prądowo powinien wystarczyć na mały wzmacniacz stereo, to jakie lampy (zwłaszcza w stopniu końcowym) Koledzy widzieliby w obsadzie? I w jakiej topologii? Uszanowania, Maciek
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... spokojnie zasilisz lampy mocy mające Uak 240-250 V i napięcie Uk 30-40 V- czyli z triod 6S4S/2A3, 45, AD1 i miliona podobnych. Z pentod- popularne EL84,ECL-ki. Na lampki wstępne trochę mało, jeśli ma się na względzie zniekształcenia, ale też wystarczająco do normalnego słuchania :D . Klasyka z przed wojny AD1+AC2. Topologia ? Wiadomo, ja SE, a Wielki Nieobecny i zbanowany TiDżej wg Króla Puszpula.
Awatar użytkownika
janusz rafalski
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: janusz rafalski »

Do ES.Prześlę gratis 2 stabilizatory RFT STR90/40.Paczkomat za 12zet-zwrot kosztów.Lisor podpowie jak zastosować.Jeśli cię intresuje to wiad. na PW.Pozdrawiam J.Raf.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Chętnie bym poczytał o stosowaniu stabilizatorów jarzeniowych bo zawsze mam opory, a nuż wyjdzie generator jak w książce Wojciechowskiego NOWOCZESNE ZABAWKI.........a stabilizatory jarzeniowe dalej w cenach od ok. 2-3zł/sztuka ale nie u mnie, mam malusio.