saico pisze: ↑pt, 26 maja 2023, 15:27
Zwora jest na miejscu. Ten element na końcu te peerka 10k dla wyregulowania poziomu sygnału dla wskaźników VU. Jest wlutowany w miejscu rezystora 100R. Zresztą on nie jest konieczny a w artykule dali nawet 10R, tylko jak dałem w "palnik" to zaczął dymić:) To takie sztuczne obciążenie jak w lampowcach - nie wiem czemu go dali, ale i ja go nie pominąłem lecz 10-krotnie zwiększyłem jego wartość
Załączam aktualny rysunek montarzowy. Na poprzednim jest błąd - rezystor 100K powinien być 180K (przy TAA435).
Co do zamawiania płytek, to oni operują na różnych programach i też przyjmą takie zlecenie. Problem w tym, że za przygotowanie projektu pod produkcję (nie ważne, że masz swój projekt - wszyscy sobie go liczą), to koszt 200zł netto. Także przy kilku sztukach będzie to dla Ciebie nieopłacalne. Ponawianie płytek jest już liczony bez przygotowania, tylko od kosztu PCB, bo mają dokumentację w archiwum.
Witam!
Wywaliłem 100k, wlutowałem 180k....mam nadzieje, że nie ma kolejnych "kwiatków" w projekcie...uruchomiłeś te końcówki mocy,
czy ruszyły bez niespodzianek?
PR-ki 10k mam ze starych zapasów, dziś doszła reszta wskaźników, żaden nie ma żarówki spalonej, ale chyba 3-4 sztuki z całości mają przygrzanie na skali od wieloletniego świecenia żarówki, oczywiście do takich projektów jak ten, pójdą te ładne, gorsze do czegoś innego wezmę.
Diody, jak pisałem, mam ostrzowe GD507A, czyli OK.
Wskaźniki są o zakresie 250 mikroamper, to typowa wartość....ile Kolegi mierniki mają zakresu?
Udało mi się porozumieć z ojcem w sprawie radiatorów , w nadchodzącym tygodniu powinny być gotowe.
Czyli jeśli nie popełnię błędu, w stylu złego wsadzenia TAA435 albo pomylenia miejscami tranzystorów, tudzież odwrócenia polaryzacji zasilania, to końcówka ruszy "od kopa"?
Zamiast PR-ka dam rezystor 4,7k, albo ustawię na tym PR-ku taką wartość.
Czyli nie opłaca mi się robić PCB pod jednostkowe projekty, przy małych napięciach i prądach, jak w cyfrówce (najwięcej to będzie 180V na zasilaniu NIXIE), pozostaje mi drutowanie na uniwersalnych płytkach przy pomocy kynaru PTFE(który jako odpady jest bardzo tani), nie stać mnie na takie zamawianie płytek....z Chin nic nie zamówię NIGDY!!!!
Na szczęście dużo ludzi w internecie udostępnia rysunki PCB w formie plików PDF, o ile to PCB jednostronna, to sam sobie wytrawię, innych nie tykam(czasem lepiej kupić KIT-a czy chiński moduł z Allegro, niż cały dzień drutować).
Lampowe układy, to już lepiej montować na łączówkach, te są tańsze niż robienie PCB i walka z "cyrkami" w postaci przepalania laminatu czy "skakania" łuku elektrycznego po płytce.
Zaczynam coraz bardziej robić z zapasów wojskowych, niż iść do przodu i projektować płytki, w cyfrówce wolę wykorzystać stare układy do montażu THT, niż wchodzić w SMD(nie to pokolenie, roczniki urodzone w stanie wojennym i przed nim raczej mają problemy z nowymi technologiami i uparcie się starej techniki trzymają, programy CAD są dla mnie niezrozumiałe, podczas gdy ludzie urodzeni po 1989 roku w nich czują się pewnie i robią zaawansowane projekty)
A w płycie czołowej i tylnej, to będę wiercił wiertłem stopniowym, pod spód dam styrodur(taki na posadzki), to się nie zrobi tyle zadziorów. Resztę to załatwię pilniczkiem iglakiem(w 2021 roku sobie kupiłem 2 zestawy BEFANA z Bydgoszczy, polskie i porządne, choć cena też wysoka

, ale bez pilnika ani rusz)