Następny barbarzyńca

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Następny barbarzyńca

Post autor: CHOPIN66 »

Niekompetentni są też wojewódzcy konserwatorzy zabytków. Przykładem niech będzie Zamek Królewski w Bobolicach. Kupli go na początku lat 90 bracia Laseccy. Zebrali zespół inżynierów budownictwa, historyków i archeologów. Inżynierowie wydali ekspertyzę, że trzeba odtworzyć wszystkie mury w celu przywrócenia im wytrzymałości, na co wojewódzki konserwator zabytków - podeprzeć mury stalowymi belkami i zostawić.

Most w Tczewie, gmina dostała zgodę na remont od WKZ, zaczęli renowację, zmienił się konserwator i cofnął zgodę bo według niego przęsło ESTB z lat 40, które miało być wymienione na odtworzone przęsło z XIX wieku, jest unikatowe w skali Europy i musi zostać. Stan tego przęsła nie pozwala na jego przeniesienie w całości i miało być cięte na fragmenty, i zespawane na lądzie, i wyeksponowane obo mostu. Poza tym pasjonaci mostów wykazali, że w Polsce zachowały się 4 czy 5 mostów z tym przęsłem. Konserwator dalej na nie, co doprowadziło do zejścia wykonawcy z placu budowy .

Tak to niestety wygląda w Polsce .
Ostatnio zmieniony śr, 17 maja 2023, 17:43 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Spacje przed przecinkami i kropkami, brak kilku przecinków i literówka.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

A ja będę adwokatem diabła: załóżmy, że jesteście we wspólnocie, która musi utrzymać taką kamienicę i w drzwiach wejściowych nie ma już do czego przykręcić zawiasów, żaden współczesny zamek nie pasuje, a po każdym zbiciu fikuśnej szybki musicie się użerać ze szklarzem.
Teraz przekonajcie mieszkańców (i siebie), że poczucie estetyki i szacunek do zabytku warte jest zapłacenia kilkukrotnie więcej za nowe drzwi od artysty stolarza zamiast aluminiowych.
Tomek
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

"Brak środków pieniężnych nie może stanowić argumentu przemawiającego na korzyść nieremontowania obiektu zabytkowego". Taką sentencję otrzymałem wraz z decyzją w roku 2011 od stołecznego konserwatora zabytków. Tak więc wszystkie argumenty przytoczone wyżej są nietrafne: konserwatora to guzik interesuje, że szklarz, że brak zamka itd...
Awatar użytkownika
Copper_Lucas
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Copper_Lucas »

Być może(oby) oryginalne drzwi zostały złożone gdzieś w depozycie, gdyby chodziło o termomodernizację to nie pozostawiliby starego naświetla.
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Przykładem niekompetencji (ja bym to nazwał idiotyzmem działania jak leci...) ,,nadzorców konserwacji zabytków'' w Warszawie jest ,,zabytek'' przy ul. Łuckiej miedzy Żelazną a Towarową, kupa gruzu (rok budowy to ok. koniec 19-go wieku) po dawnych stajniach, nic do zachowania, resztki ,,kamienicy mieszkalnej'' przylegają prawie do krawężnika jezdni, stropy zawalone....,,mus ratować'' więc właściciel ścianę szczytową (prawa granica działki) nie wiadomo po czym, aby się nie zwaliła na teren zamieszkały popryskał betonem.......wokół banki, kilkaset metrów dalej Plac Europejski, teren wart minimum dziesiątki milionów ale kupa gruzów blokuje możliwość nowej zabudowy. Ciekawe jak długo jeszcze......
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron6 »

W Warszawie lubią i cenią najwidoczniej gruz:)
Ostatnio w telewizji było głośno jak to w jakimś parku w Wawie z stosy gruzu zrobili jakiś tam pomnik, dzieło sztuki niewiadome czego...
Na tak bywa jak ludziska się nudzą i nie wiedza co ze sobą zrobić.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

To cudo to podobno "Lapidarium" Trzaskowskiego i wcale nie zdziwiłoby mnie, gdyby okazało się to najszczerszą prawdą.

https://www.youtube.com/watch?v=md8dEHgJ3gY
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Jakiemu żal, że to nie on to zrobił :D
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Identyczne ( dosłownie identyczne ) lapidarium wykonał mój kolega Mateo, kiedy przyjechał Scanią do remontu ( spawania paki )...
Tyle, że on swoje lapidarium, po pospawaniu paki, pozbierał z powrotem koparką...
Muszę zapytać, czy to z powodu braku ambicji politycznych, czy po prostu z szacunku dla mnie i mojego warsztatu...
(Jakoś nie planuję budowy lapidarium pod warsztatem.)
Ech... Przez te polityczne "osiągnięcia" to normalny człowiek gubi się w rzeczywistości...
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Nijaki i wszystko jasne.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

,,Lapidarium'' wokół domku nad rzeczką likwidujemy z marszu, nie będziemy zagracać terenu....jutro firma miała lać podkłady pod podłogi, syn Paweł (nie użyję już więcej Ximian) poleciał, via Paryż(?), do Bergen, potem na platformę, bagaż standardowo zagubiony, ja sam nie ogarnę tematu, 25ton piasku 0,2mm, dwie palety cementu... ale ja nie o tym, mamy inflację ale markety zachwalają walkę z inflacją, obniżki, promocje.....konkrety bo w temacie siedzę na bieżąco: Sierpc, kolano 50 PCV 3,81zł, markety w Warszawie ,,niespełna'' 10zł, podobnie trójnik 100, Sierpc/Warszawa 8,21zł/ 28zł, narożniki alu do ścian ok. 7,50zł/3m Tłuchowo, ,,niespełna'' 15zł/3m Warszawa...........ale ,,promocja 15% zwrotu na kartę'' w Warszawie trwa.
ODPOWIEDZ