potrzebuje identyfikacji odbiornika

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

potrzebuje identyfikacji odbiornika

Post autor: painlust »

witam

Jestem nowy na tym forum. potrzebuje zidentyfikować pewien odbiornik lampowy. Zdjęcia mogę zainteresowanym wysłać na skrzynkę. Próbowałem dodać zdjęcie do tego postu ale mi się nie udało.

pozdrawiam
painlust

PS. Moje konta: artur.zurawski@telbank.pl; painlust@poczta.fm.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: potrzebuje identyfikacji odbiornika

Post autor: tszczesn »

painlust pisze:witam

Jestem nowy na tym forum. potrzebuje zidentyfikować pewien odbiornik lampowy. Zdjęcia mogę zainteresowanym wysłać na skrzynkę. Próbowałem dodać zdjęcie do tego postu ale mi się nie udało.
Wysyłaj, jak to coś starszego to może ci pomogę. I (jak możesz) dodaj informacje jakie tylko da się znaleźć liczbę i typy lamp, ilość obwodów, ilość sekcji kondensatora zmiennego itp. Bo niestety czasami same zdjęcie to za mało i trzeba dodatkowych informacji. Ale często samo zdjęcie wystarcza za wszystko.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

tszczesn pisze:Wysyłaj, jak to coś starszego to może ci pomogę. I (jak możesz) dodaj informacje jakie tylko da się znaleźć liczbę i typy lamp, ilość obwodów, ilość sekcji kondensatora zmiennego itp. Bo niestety czasami same zdjęcie to za mało i trzeba dodatkowych informacji. Ale często samo zdjęcie wystarcza za wszystko.
wysłałem na priva. nie jest to jakieś bardzo stare radio. podejrzewam późne lata 70'

pozdro
painlust
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

painlust pisze: wysłałem na priva. nie jest to jakieś bardzo stare radio. podejrzewam późne lata 70'
OK, wrócą do domu to odczytam pocztę i obejrzę. Ale jak tak nowe to mogę go nie znać, ja preferuję lata 30-te :)
admin
administrator

nieznane radio

Post autor: admin »

A oto zdjęcia radioodbiornika (dodałem ja za zgodą painlusta)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdr
admin
Alek

Post autor: Alek »

To prawdopodobnie odbiornik "Tango" produkcji ZRK. Wygląd tego ze zdjęcia jest łudząco podobny do posiadanego przeze mnie egzemplarza. :D
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Alek pisze:To prawdopodobnie odbiornik "Tango" produkcji ZRK. Wygląd tego ze zdjęcia jest łudząco podobny do posiadanego przeze mnie egzemplarza. :D

Wygląd może być złudny, ważne aby środek był taki sam. całość ma trzy lampy z czego w końcówce ECL82. Zależy mi na schemacie. Jeśli takowy posiadasz, albo wiesz gdzie można w sieci to znaleść to byłbym wdzięczny.

pozdro
painlust
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

radio tango

Post autor: gsmok »

Alek prawdopodobnie ma rację. To jest radio TANGO. Zdjęcie tego radia możesz znaleźć w katalogu na stronie WP (jednego z Forumowiczów):
http://radjo.net
Wg. katalogu elektrycznie TANGO jest identyczne jak radio ROZYNA, a schemat ROZYNY znajdziesz tutaj:
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/trusz/rozyna.htm
Jak widać układ jest trzylampowy z lampą końcową ECL82.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

Mam praktycznie 100% pewności. W moim egzemplarzu są lampy ECH81, EBF89 i ECL82. Trudno mi powiedzieć kiedy ten odbiornik był robiony, ale z pewnością przed 1972r. Stawiam raczej na okolice 1968r.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: radio tango

gsmok pisze:Alek prawdopodobnie ma rację. To jest radio TANGO. Zdjęcie tego radia możesz znaleźć w katalogu na stronie WP (jednego z Forumowiczów):
http://radjo.net
Wg. katalogu elektrycznie TANGO jest identyczne jak radio ROZYNA, a schemat ROZYNY znajdziesz tutaj:
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/trusz/rozyna.htm
Jak widać układ jest trzylampowy z lampą końcową ECL82.

Dziękuje ci bardzo za rozwiązanie mojego problemu. Obejrzałem schemat i mam pewne przemyślenia. A mianowicie Rozyna na tym schemacie ma prostownik jednopołówkowy (chyba, że nie umiem czytać starych schematów), a w moim radyjku jest mostek selenowy więc przynajmniej różni się zasilaczem. Mi przede wszystkim zależy na końcówce mocy, która prawdopodobnie wygląda tak samo.

Także dziękuję wszystkim którzy zechcieli zainteresować się moim problemem.

pozdrawiam

painlust
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

painlust pisze:Obejrzałem schemat i mam pewne przemyślenia. A mianowicie Rozyna na tym schemacie ma prostownik jednopołówkowy (chyba, że nie umiem czytać starych schematów), a w moim radyjku jest mostek selenowy więc przynajmniej różni się zasilaczem. Mi przede wszystkim zależy na końcówce mocy, która prawdopodobnie wygląda tak samo.
Na twoim zdjęciu widać coś jakby gniazdo diodowe poniżej chassiss (chyba że się mylę).
Być może Tango miało z tego powodu zasilacz z transformatorem a nie autotransformatorem jak Rozyna - przy autotransformatorze zastosowanie prostownika mostkowego nie było możliwe.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Na twoim zdjęciu widać coś jakby gniazdo diodowe poniżej chassiss (chyba że się mylę).
Być może Tango miało z tego powodu zasilacz z transformatorem a nie autotransformatorem jak Rozyna - przy autotransformatorze zastosowanie prostownika mostkowego nie było możliwe.[/quote]

te radio posiada normalne trafo zasilające. Napewno nie jest to autotrafo. Nie wiem o które gniazdo chodzi ale radio te posiada z tyłu na chasis wejście DIN na zewnętrzne urządzenie np. Adapter i jak widać koło niego jest przełącznik którym wybieramy: radio/urządzenie zewnętrzne.
Teraz pewnie mnie zlinczujecie bo nie będę niestety odrestaurowywał tego radia, ale przerabiał je na taki mały wzmacniacz gitarowy dla kolegi. Jego radio jego życzenie a mój zarobek. Nigdy jeszcze nie robiłem niczego na ECL82. mam nadzieję, że się uda.

pozdro
painlust
Alek

Twój cyrk-twoje małpy. :D
Powodzenia :)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Alek pisze:Twój cyrk-twoje małpy. :D
Powodzenia :)
Niestety cyrk i małpy są kumpla. W tym radiu i tak działa tylko końcówka. Jedno jest pewne: nadal będzie wyglądało jak radio a grało jak legendarny Plexi na którym pomykał Hendrix, a przynajmniej spróbuje osiągnąć coś takiego.

pozdro
painlust
Alek

jak na mój gust nie musisz go rozwalać-masz przecież wejście magnetofonowe. Mocowo wyciśniesz jakieś 2 może 3 W-mam nadzieję, że masz tego świadomość.