Witam,
Jak łączyć masę wzmacniacza z obudową, która będzie potem podłączona do PE? Bezpośrednio czy przez kondensator ceramiczny klasy Y?
I jak w przypadku nie łączenia obudowy z PE a tylko masą urządzenia?
Pozdrawiam,
A.
Łączenie masy we wzmacniaczach z obudową
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Łączenie masy we wzmacniaczach z obudową
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 625...1249 postów
Re: Łączenie masy we wzmacniaczach z obudową
Czołem, osobiście nie polecam łączenia jakiegokolwiek urządzenia audio z przewodem PE. Co tam plynie po tych przewodach nikt nie wie. Miałem przypadek, że wzmacniacz, którego źródłem sygnału był komputer, grał bez odkręcania pokrętła glośności. A masę najlepiej łączyć galwanicznie z obudową metalową przy gniazdach wejściowych. Gwarantowane prawidłowe działanie aparatury bez pętli masy.
-
- 625...1249 postów
Piszesz same sprzeczności, niby nie polecasz "łączenia jakiegokolwiek urządzenia audio z przewodem PE" a potem " A masę najlepiej łączyć galwanicznie z obudową metalową przy gniazdach wejściowych". Skoro obudowa jest metalowa to należy prawdopodobnie do I klasy ochronności i musi być podłączona do PE.marekb pisze: wt, 25 kwietnia 2023, 13:32 Czołem, osobiście nie polecam łączenia jakiegokolwiek urządzenia audio z przewodem PE. Co tam plynie po tych przewodach nikt nie wie. Miałem przypadek, że wzmacniacz, którego źródłem sygnału był komputer, grał bez odkręcania pokrętła glośności. A masę najlepiej łączyć galwanicznie z obudową metalową przy gniazdach wejściowych. Gwarantowane prawidłowe działanie aparatury bez pętli masy.
-
- 2500...3124 posty
Sporo sprzętu jednak ma takie połączenie masy z PE. Wiadomo, w sieci są różne śmieci z zasilaczy impulsowych czy PV, ale filtr sieciowy LC powinien sobie z tym radzić.marekb pisze: wt, 25 kwietnia 2023, 13:32 Czołem, osobiście nie polecam łączenia jakiegokolwiek urządzenia audio z przewodem PE. Co tam plynie po tych przewodach nikt nie wie. Miałem przypadek, że wzmacniacz, którego źródłem sygnału był komputer, grał bez odkręcania pokrętła glośności. A masę najlepiej łączyć galwanicznie z obudową metalową przy gniazdach wejściowych. Gwarantowane prawidłowe działanie aparatury bez pętli masy.
Jest sprzęt z metalową obudową a w klasie II, więc to też nie reguła. Stąd moje pytanie w poście pierwszym:brencik pisze: wt, 25 kwietnia 2023, 19:38Piszesz same sprzeczności, niby nie polecasz "łączenia jakiegokolwiek urządzenia audio z przewodem PE" a potem " A masę najlepiej łączyć galwanicznie z obudową metalową przy gniazdach wejściowych". Skoro obudowa jest metalowa to należy prawdopodobnie do I klasy ochronności i musi być podłączona do PE.marekb pisze: wt, 25 kwietnia 2023, 13:32 Czołem, osobiście nie polecam łączenia jakiegokolwiek urządzenia audio z przewodem PE. Co tam plynie po tych przewodach nikt nie wie. Miałem przypadek, że wzmacniacz, którego źródłem sygnału był komputer, grał bez odkręcania pokrętła glośności. A masę najlepiej łączyć galwanicznie z obudową metalową przy gniazdach wejściowych. Gwarantowane prawidłowe działanie aparatury bez pętli masy.
Ale na to właściwie sam sobie odpowiedziałem. W tym przypadku łączyć bezpośrednio, pozostaje kwestia pierwsza.jak w przypadku nie łączenia obudowy z PE a tylko masą urządzenia?
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 625...1249 postów
brencik pisze: wt, 25 kwietnia 2023, 19:38Piszesz same sprzeczności, niby nie polecasz "łączenia jakiegokolwiek urządzenia audio z przewodem PE" a potem " A masę najlepiej łączyć galwanicznie z obudową metalową przy gniazdach wejściowych". Skoro obudowa jest metalowa to należy prawdopodobnie do I klasy ochronności i musi być podłączona do PE.marekb pisze: wt, 25 kwietnia 2023, 13:32 Czołem, osobiście nie polecam łączenia jakiegokolwiek urządzenia audio z przewodem PE. Co tam plynie po tych przewodach nikt nie wie. Miałem przypadek, że wzmacniacz, którego źródłem sygnału był komputer, grał bez odkręcania pokrętła glośności. A masę najlepiej łączyć galwanicznie z obudową metalową przy gniazdach wejściowych. Gwarantowane prawidłowe działanie aparatury bez pętli masy.
-
- 625...1249 postów
Skoro obudowa musi być podłączona z PE to chodzi zapewne o piekarnik lub inne urządzenie grzewcze
. Przepisy o ochronie przeciwporażeniowej stoją w sprzeczności z teorią obwodów i zdrowym rozsądkiem, służą zapewne jako - za przeproszeniem - "dupochron" dla producentów sprzętu. Zawsze można oszczędzić na izolacji w transformatorze, cieńszej izolacji przewodów itp. Przepisy traktują urządzenie audio jako element autonomiczny a rzadko kiedy np. wzmacniacz jest łączony ze żródłem sygnału bezprzewodowo.