kilka lampek
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
kilka lampek
robiłem dzisiaj porządki po moim dziadku elektroniku i wpadło mi w łapki kilkanaście nowych lampek, podczepiam spis, dało by się na tym poskładać jakiś prosty wzmacniacz mocy audio ? choćby słuchawkowy 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
na pcc88 tesli możesz zlozyc preamp,sam mam preamp na tych 2 lampkach tez tesli,podlączony do tranzystorowej koncówki mocy,naprawde gra to bardzo czysciutko i fajnie,w dodatku ilosc elementów użytych jest minimalna,4 rezystory i kondensator.
na pcl86 zrobisz maly wzmacniaczyk ,do celów poznawczych jak najbardziej ok,bardzo prosty uklad(schematów jest multum w sieci),natomiast ze względu na malą moc ok 4 waty,do audiociut za malo tzn dla mnie ,ale ja lubie odkręcic troche volume
zdaje sie ze pl81 sie jeszcze nada i ecl80 ,tę drugą widzialem gdzies na schemacie jako przedwzmacniacz.
pozdrawiam
na pcl86 zrobisz maly wzmacniaczyk ,do celów poznawczych jak najbardziej ok,bardzo prosty uklad(schematów jest multum w sieci),natomiast ze względu na malą moc ok 4 waty,do audiociut za malo tzn dla mnie ,ale ja lubie odkręcic troche volume

zdaje sie ze pl81 sie jeszcze nada i ecl80 ,tę drugą widzialem gdzies na schemacie jako przedwzmacniacz.
pozdrawiam
front247
-
- 9375...12499 postów
-
- 5...9 postów
no nie tylko stereo bo pogrywam na gitarce i chętnie jakiś lampowy distrotion bym sobie poskładał, jeśli chodzi o stereo to myślałem o czymś takim http://www.customanalogue.com/diytubega ... /index.htm
jaką lampke tam można wsadzić ?
jaką lampke tam można wsadzić ?
Ostatnio zmieniony pn, 27 marca 2006, 13:09 przez blur, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 9375...12499 postów
obrzydlistwoblur pisze:no nie tylko stereo bo pogrywam na gitarce i chętnie jakiś lampowy distrotion bym sobie poskładał, jeśli chodzi o stereo to myślałem o czymś takim http://www.customanalogue.com/diytubega ... /index.htm

-
- moderator
-
- 5...9 postów
-
- moderator
-
- 9375...12499 postów
dla mnie to obrzydlistwo. Taki to "wypas" jak 10 starych głośników od telewizorów zamontowanych w tylnej półce małego fiata mojego kumpla za starych dobrych czasów. Grać grało.... reszte sobie dopowiedz.blur pisze:dlaczego obrzydlistwo ? ja to jestem za maksymalna prostotą a to już bardziej proste być nie możepo za tym te LM całkiem fajnie grają a z lampką na preampie to już będzie wypas totalny
-
- 3125...6249 postów
A co konkretnie oznacza "granie jak nieszczęście" ? Pytam, bo na temat tego wzmacniacza rozlegają się raczej tylko "ochy i achy", Jakie jego konkretne cechy są złe ?
blur, twój spis jest, zdaje się, w formacie Microsoft Excel, co jest bardzo fajne, za to nie wszyscy mogą go obejrzeć.

Ostatnio zmieniony pn, 27 marca 2006, 13:49 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
absolutnie wszystkie, poza dwiema:fugasi pisze:Jakie jego konkretne cechy są złe ?
1. taki wzmacniacz może uruchomić każdy, nawet nie mając pojęcia o prawie Ohma. wystarczy podłączyć kabelki jak na zdjęciu.
2. jeżeli ów uruchamiający nie da sobie zrobić wody z mózgu, to wzmacniacz będzie tani.
wady?
a jak może grać scalony wielostopniowy wzmacniacz tranzystorowy w klasie B (nazywanie tego klasą AB to grube nadużycie) z ogromnym sprzężeniem zwrotnym przez wszystkie stopnie?
żadne cudo podłączone na wejściu mu nie pomoże.
a prostota jest tylko pozorna, z punktu widzenia ilości kostek. bo elementów nie jest wcale tak mało i są zapodane w bardzo 'ekonomiczny' sposób.
fuj.
-
- 5...9 postów