Wejście optyczne do wzmacniacza.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 50...74 posty
Wejście optyczne do wzmacniacza.
Właśnie kończę budowę wzmacniacza na LM3886. Przyszło mi do głowy aby wyposażyć go dodatkowo w wejście optyczne.
Niestety nie mam absolutnie pojęcia jak to zrobić, więc proszę o pomoc i z góry dziękuję
Niestety nie mam absolutnie pojęcia jak to zrobić, więc proszę o pomoc i z góry dziękuję
- Copper_Lucas
- 100...124 posty
Re: Wejście optyczne do wzmacniacza.
Jaki jest cel posiadania wejścia optycznego?
Najprościej wbudować jakiś gotowy moduł DAC z ww.
Najprościej wbudować jakiś gotowy moduł DAC z ww.
-
- 50...74 posty
Dobre pytanie. Wzmacniacz docelowo jest przeznaczony do PC syna, będzie współpracował z STX Electrino M-100. W PC jest Creative SB Audigy RX, gdzie wyjście na przednie głośniki jest zarazem wyjściem słuchawkowym. Oczywiście mikrofono-słuchawki można również podłączyć pod Front Panel, lecz z pewnych względów jest to niewygodne. Karta SB posiada również wyjście optyczne TOSLINK. Gdyby wzmacniacz został wyposażony w takie wejście wówczas wszystkie przewody pozostałyby z tyłu. Reasumując cel jest czysto estetyczny.
Wzmacniacz uruchomiony, gra bardzo przyjemnie jak na tak prostą konstrukcję, jego moc znamionowa to 60 W na 8 Ω.
Uprzedzając pytania:
1. Obudowa z Ali...
2. Transformatory 2 x 28 V / 150 VA każdy - toroidy.pl
3. PCB zasilaczy i wzmacniaczy LM3886 - Advance Electronic
4. SoftStart - Allegro
5. Reszta elementów - TME
Syn zadowolony, więc mogę wrócić do lamp, na tapecie jest oczywiście słuchawkowy OTL o audiofilskim dizajnie
Ale to już inny wątek.
Wzmacniacz uruchomiony, gra bardzo przyjemnie jak na tak prostą konstrukcję, jego moc znamionowa to 60 W na 8 Ω.
Uprzedzając pytania:
1. Obudowa z Ali...
2. Transformatory 2 x 28 V / 150 VA każdy - toroidy.pl
3. PCB zasilaczy i wzmacniaczy LM3886 - Advance Electronic
4. SoftStart - Allegro
5. Reszta elementów - TME
Syn zadowolony, więc mogę wrócić do lamp, na tapecie jest oczywiście słuchawkowy OTL o audiofilskim dizajnie

Ale to już inny wątek.
- Copper_Lucas
- 100...124 posty
Też obecnie słucham na LM3886, a w zasadzie na jego 'podwójnej' wersji czyli LM4780, również na płytce z advance.
Tak jak pisałem rozwiązaniem problemu jest zewnętrzny DAC, trochę szkoda bo nietania karta dźwiękowa nie będzie w pełni wykorzystana, ale za to można eksperymentować z różnymi przetwornikami. Możesz poczytać opinie na audiostereo, akurat obecnie w dziale diy wałkują tam temat niedrogich daców z aliexpressu.
P.S. W jaki sposób przymocowałeś LM3886 do obudowy?

Tak jak pisałem rozwiązaniem problemu jest zewnętrzny DAC, trochę szkoda bo nietania karta dźwiękowa nie będzie w pełni wykorzystana, ale za to można eksperymentować z różnymi przetwornikami. Możesz poczytać opinie na audiostereo, akurat obecnie w dziale diy wałkują tam temat niedrogich daców z aliexpressu.
P.S. W jaki sposób przymocowałeś LM3886 do obudowy?
-
- 50...74 posty
Czarną śrubą M3, łeb stożkowy, prawie jej nie widać.
Nabyłem FiiO D03 TAISHAN, niestety urządzenie nie spełniło oczekiwań. Aktualnie wzmacniacz jest podłączony bezpośrednio pod kartę SB a słuchawki wylądowały na panelu przednim.
-
- 50...74 posty
Przykładając ucho do głośnika wysokotonowego słychać lekki szum.
- Krzysztof_M
- 500...624 posty
Proponuję pierwszy lepszy z brzegu, bądź cokolwiek do tego podobne.
https://allegro.pl/oferta/konwerter-opt ... 1512828588
I uważam, że optyczne połączenie jest jak najbardziej OK w przypadku Twojego wzmacniacza.
I uważam, że optyczne połączenie jest jak najbardziej OK w przypadku Twojego wzmacniacza.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
Mam coś podobnego kupione za ok. 25 zł. celem podłączenia konsoli Xbox do wzmacniacza. DziałaKrzysztof_M pisze: ↑pn, 10 lipca 2023, 23:38 Proponuję pierwszy lepszy z brzegu, bądź cokolwiek do tego podobne.
-
- 50...74 posty
Finalnie skończyło się zakupem Wiim Pro Plus.
Ja na ten przykład nabyłem ostatnio TV. Można tam z audio wyjść przez wyjście słuchawkowe, bluetooth, eARC i optycznie. Najwygodniej w moich warunkach podpiąć mój stary wzmacniacz przez dwa ostatnie ("sinozębego" rezerwuję dla słuchawek, a z słuchawkowego w ogóle nie zamierzam korzystać).
A tak na boku zapytam, bo się na tym nie znam. Jeśli mamy źródło sygnału z wyjściem optyczny i wzmacniacz w klasie D, to zawsze pojawić się musi między nimi jakiś DAC, który przed wzmacniaczem "uanalogowi" sygnał?
Pozdrawiam, Maciek
To bardzo ciekawe pytanie, więc się przyłączam.
Z dawnych czasów pamiętam taki hi-endowy wzmacniacz za mnóstwo pieniędzy, który nazywał się TACT Millenuim i był określany jako przetwornik D/A mocy (power D/A converter). W tym urządzeniu podczas korzystania z wejść cyfrowych rzeczywiście w całym procesie "wzmocnienia" sygnał nie był przekładany na analog. Też się zastanawiam, czy we współczesnych wzmacniaczach klasy D jest taka opcja.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Wzmacniacz w klasie D nie jest wzmacniaczem cyfrowym. To tylko chwyt marketingowy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 2500...3124 posty
Thereminator ma rację. Zasadniczo da się pominąć DAC we wzmacniaczu klasy D i są takie konstrukcje. Tyle, że sygnał na wyjściu musi być analogowy i jak wtedy zapiąć sprzężenie zwrotne?