Do tego jest widok ścianki tylnej ogólny na R/M.
Część napisów mogę spróbować odczytać.
Licytuję właśnie CK1 z tego zestawu.Mógłbym odstąpić.
Jest widok, ale jak pisałem, zdjęcie nie jest najlepsze - niestety, powiększyć można,
ale wszystko się rozmywa

Skan umożliwiłby wykonanie wiernej kopii ścianki,
ale wiem, że może być o niego trudno, bo to dość rzadki odbiornik.
Powiem tak,Kolego Olkus:
proponuję zrobić to,co i ja zrobiłem przy szukaniu detali na zdjęciach do mojego
Seibta. R/M odsyłało do chassis z tego samego schematu,obstawionych przez innych
producentów w tym AEG,Telefunkena i Siemensa.
Z dużą dozą prawdopodobieństwa co najmniej bardzo zbliżone radyjko powinien był
produkować któryś ze znanych producentów niemieckich z tamtej epoki,proszę przepatrzeć R/M,
tym bardziej,że obstawa lampowa Kolegi radyjka z tego typu jest bardzo klasyczna,
bez wydumanych "wodotrysków:-)"
Powinny one mieć wyglądy chassis co najmniej bardzo podobne do tego u Kolegi.
A nuż jest tam brakujący widok?
W pewnym sensie powinno także istnieć podobne radyjko,ale z transformatorem sieciowym,
wtedy na lampach "E" czerwonych (EK2,EF9(lub starsze:EF5),EBC3 i EL3 lub z jeszcze jedną
pentodą za EBC,np.EF6 lub EF9 i wtedy z EBL1)
Co do CK1 - nie wiem, czy nie mam w zapasach jeszcze jednej,
ja tego też nie wiem:-)
a do radia mam pełny komplet lamp, niestety stan nie znany, bo nie mam czym zmierzyć.
Trochę żartobliwie: może Kolega zmierzyć rzecz podstawową omomierzem,tj.przejście
przez włókno żarzenia:-) To jest podstawa oceny przydatności każdej lampy:-)
Czyli generalnie okaże się po sprawdzeniu/wymianie kondensatorów i "odpaleniu" radyjka pewnie?
A ja poproszę o fotkę od góry chassis na wariometr z przełącznikiem zakresów nad chassis.
Mam coś podobnego, jak odszukam,to mogę odstąpić.Chcę sprawdzić.
Od dołu wygląda na podobne.
Do tego jest ogólny kiepski widok ścianki ogólny na R/M.
Bardzo chętnie pomogę fotką, ale niestety to dopiero jakoś na Wielkanoc - nie mam odbiornika u siebie.
Dziękuję,co się odwlecze,to nie uciecze.Wdzięczny tylko będę za pamiętanie o tej sprawie.
Ja za to byłbym wdzięczny za zdjęcia (jeśli to możliwe dobre) kondensatora na górze chassis,
a także wymiary - u mnie nie ma tego elementu, jest podstawiony elektrolit z lat 50...60-tych,
a chciałbym wykonać replikę.
Trochę się tu pogubiłem z tym,Kolego Olkus:
pierwotnie zrozumiałem,że tu chodzi o ten blokowy pod spodem chassis.Wielokrotny o małych pojemnościach.
Jeśli to jest to co na zdjęciu na dole postu, to jest prawie na pewno ten odbiornik.
I to jest pocieszająca odpowiedź:-)
Widok na RM jest jaki jest, mam pół ścianki u siebie ,więc sprawa może będzie nieco łatwiejsza.
Do tego jest generalnie widok ścianki tylnej na R/M.
Czy Kolega ma zamiar wszystkie napisy powielić przy wykonaniu nowej ścianki?
W miarę możliwości chciałbym wykonać dość wierne kopie ścianek - jak się nie uda, no to trudno.
Merytoryczne niektóre są durne w swej treści po polsku: np chronić od wilgoci,lub: przed zdjęciem
tylnej ścianki wyciągnąć wtyczkę sznura sieciowego z gniazdka.Niewiele wnoszą do sprawy,a utrudniają
powielenie.Jeszcze niemieckie umlauty,czyli kropki nad literami trzeba dodawać.
Proszę sprecyzować,jaki widok na chassis,bo niektóre są i to dosyć czytelne na R/M.
Czy chodzi o fotkę chassis z boku z tyłu,czy z góry,czy - od spodu?
Tutaj chodzi mi głównie o AEG-a, bo do niego na RM jest bardzo słaby widok na zdjęciu.
Jak mi się coś uda,to się zamelduję z tym.
Tu są poza tym dwie sprawy:
są edytory graficzne,które jakoś sobie radzą z mozaiką przy powiększaniu.
Trzeba przejść konwersją na inny format pliku obrazowego danego obrazu.
Tylko,na jaki,aby dalej na ostro wyciągać szczegóły?
Mnie to niestety już wyleciało na starość "z głowy",bo dawno już tego nie robiłem.
Może któryś z młodszych Kolegów tu podpowie?
(Ja mam tego typu MS Picture Managera, ale ten tyle nie wyciąga ostrości,ile trzeba)
"Skubani" na R/M mają jakąś metodę,że ich fotka ma np.8 kB, a po otwarciu się powiększa
bez rozmycia.
Nie wiem,jak oni to robią,ale może któryś młodszy Kolega to wie i Koledze podpowie?
Tutaj od góry, z tyłu i z boków, u mnie chassis z wierzchu mocno dotknęła powierzchowna korozja,
więc nie wiem, czy były tam może jakieś napisy, a i w ustaleniu koloru chassis fotki by pomogły,
bo malowanie będzie konieczne - mam zamiar spróbować latem.
Ja śmiem zaryzykować twierdzenie,że na chassis z bocznostykami rzadko dawali Niemcy napisy
przy lampach na chassis,a jeżeli,to wybijane numeratorem,ale to rzadko.Na poprzedniej generacji
z lampami kołkowymi były owszem napisy typów przy lampach albo na górze kubków z cewkami
współpracującymi. Ale obecnie takie chassis sprzed 1935r.to wielka rzadkość,przynajmniej tu, na Północy
kraju.
Do TFK 512WL bym też dobrą fotkę od góry chciał, ale to nie jest aż tak ważne.
AEG się w końcu połączyło z Tlfk i przedtem współpracowali już ,więc sugeruję sprawdzić na R/M
analogiczne chassis Telefunkena z epoki,co Kolegi AEG.
ballasttube pisze: wt, 21 marca 2023, 18:53
w znacznym stopniu tak niestety jest.
Niech Kolega spróbuje jeszcze na DOC T.S.F.
Francuzi podają dosyć często także radyjka niemieckie z fotkami.
Nie wiem,czy na te typy też będą,a jeżeli-to to, co Koledze potrzeba.
Ale spróbować nie zaszkodzi,prawda?
Pozdrawiam Kolegę.
Jacek
Dziękuję za podanie strony - niestety nie ma tam nic poza zdjęciami przodów odbiorników,
są schematy ,ale to już mam.
Przykro mi,ale próbowałem pomóc tą drogą.