Jak to ? kubafant stażysta ?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Jak to ? kubafant stażysta ?

Post autor: Alek »

:arrow: Taipan3

Wyświadczasz swojemu przyjacielowi niedźwiedzią przysługę. Co prawda użyty środek był może pozaregulaminowy, ale był naprawdę łagodny, wręcz najłagodniejszy z możliwych. Skoro chcesz jednak podnieść, że jest to niezgodne z regulaminem i taka kara nie może być zastosowana, to zapewne masz rację. W takim razie należy użyć działań regulaminowych. Użytkownika należy w tej sytuacji zbanować, przynajmniej czasowo. T

To złagodziłoby regulaminową karę. Wprawdzie użytkownik w tym czasie nie mógłby korzystać z PW, ale ta dolegliwość może będzie tylko czasowa.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=21977
-10-

Użytkownik naruszający zasady regulaminu może zostać ukarany przez Moderatora przez: danie ostrzeżenia, ograniczenie praw dostępu w formie zestawu funkcji przydzielonego dla nowego Użytkownika, zawieszenia czasowego konta lub usunięcia konta.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Alek pisze: ndz, 19 marca 2023, 10:06 Rację bowiem ma Marek SCO: Skoro bowiem regulamin nie przewiduje kary nadania statusu stażysty to można było jedynie sięgnąć po to, co regulamin przewiduje.
Aleksandr :)
Chyba się nie rozumiemy do końca.
Ja mówię, że takie demonstracyjne* zrównanie statusu stażysty i użytkownika obłożonego sankcją
jest błędem bezwzględnym jeśli rozpatrywać w kontekście działań na rzecz rozwoju forum.
Bez względu na to co przeskrobał kubafant i bez względu na to co mówi o tym regulamin.
To przysłowiowe "wylewanie dziecka z kąpielą".
Teraz może zaistnieć sytuacja, że czytając post każdego "różowego" użytkownika forum, będziemy mimowolnie zastanawiali się
nad tym, czy nie jest on aby jakimś forumowym recydywistą...

* Użyłem słowa "demonstracyjne" dlatego, że łatwo ten błąd naprawić, wprowadzając dowolne widoczne rozgraniczenie
tych dwu wariantów ( stażysty i obłożonego sankcją ) Ot choćby kolorem, jak wspomniał Thereminator...

"Kowal zawinił, Cygana powiesili" - znasz takie przysłowie ?
Tutaj mamy do czynienia z taką właśnie sytuacją moim zdaniem.
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Alek »

Ja nie będę miał najmniejszego problemu, aby odróżnić młodego stażystę od recydywisty (jak to ująłeś). Gdybym takie wątpliwości miał, zawsze mógłbym zajrzeć na profil takiego wątpliwego użytkownika. Zajmuje to co najwyżej 10 sekund.

Niezbyt jasne jest dla mnie zakończenie twojej wypowiedzi. Byłbym Ci nieskończenie wdzięczny (!), gdybyś jasno wskazał, kto jest cyganem, a kto kowalem. W odgadywaniu tworzonych przez Ciebie alegorii nigdy nie byłem zbyt mocny.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Jako wieloletni administrator niejednokrotnie spotykałem i spotykam się z pretensjami dotyczącymi przyjętych zasad funkcjonowania Forum. Wiadomo, że wszystkim nie da się dogodzić. Prowadzenie Forum to naprawdę ciężka praca dla Moderatorów (przy okazji chciałbym im bardzo podziękować).
Do tego wszystkiego niestety wzrastają koszty utrzymania serwera, rejestracji domen itp. i jako osoba, która od pół roku jest już na emeryturze muszę przyznać, że koszty te stają się dla mnie coraz większym obciążeniem. Wytrzymajcie jeszcze trochę, nie wykluczam bowiem zamknięcia Forum, gdy skończy się aktualny okres abonamentowy.
alpher
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: alpher »

A ja chciałbym tylko zauważyć rzecz tak oczywistą, że chyba nikt jej nie stosuje w praktyce, otóż nie ma obowiązku czytania postów. Jeżeli ktoś uważa, że dany autor nie ma nic mądrego do powiedzenia czy też jest ignorantem, zawsze sie myli, wprowadza w błąd, jest bufonem czy po prostu głupcem, to naprawdę nie musi czytac wpisów tej nielubianej osoby.
A jeśli już przemagając wstręt przeczyta mimochodem jakies "wypociny" nielubianego użytkownika forum, to o dziwo nie ma również obowiązku donosicielstwa i zgłaszania do moderatorów nieprawomyślnej treści czy nawet formy.
Przerażające jest to, że ten stary dowcip o tym, że polskiego kotła w piekle nikt nie musi pilnować jest czystą prawdą.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Grzegorz
A jakie są koszty utrzymania serwera. 300 PLN 500 PLN.
Podobny problem był na fawa. pl gdzie też coś czasem pisze. Została zrobiona zbiórka potrzeba było 520 pln jak dobrze pamiętam. Założono konto na zrzutka. pl.Cala kwota została zebrana w tydzień.
Suma jaka przypada na aktywnego użytkownika to jakieś 10-20 pln na rok.
Nie sądzę żeby to był jakiś problem.
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kikor »

taipan3 pisze: ndz, 19 marca 2023, 19:07 Grzegorz
A jakie są koszty utrzymania serwera
Była już dyskusja na taki temat. Wtedy o ile pamiętam były na stronie reklamy żeby zmniejszyć koszty .Grzesiek wtedy był przeciwny ,,zrzucie,, i nie sądzę żeby to sie zmieniło.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Zapytajmy Grzegorza
Co sądzisz o anonimowej zrzutce celem pokrycia kosztów serwera.
PYTAMY.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Koszty utrzymania serwera w naszym przypadku są znacznie większe (duża dostępność przestrzeni dyskowej - mamy np. prawie 400 tysięcy załączników, certyfikat bezpieczeństwa itp.). O kosztach nie pisałem jednak aby robić jakąś zrzutkę. To by tylko pogorszyło sprawę. Chciałem jedynie podkreślić, że łatwo jest tak po prostu wszystko krytykować. Już wyobrażam sobie zirytowanych Użytkowników, którzy w ramach pretensji dotyczących wypowiedzi powołują się, że dawali na serwer jakieś pieniądze. W tej sytuacji, tak jak napisałem, jeśli sytuacja i forumowa atmosfera będą mało przyjemne to nie będę ciągnął wbrew ogółowi tego przedsięwzięcia. Nie ukrywam, że chciałbym tego uniknąć, ale jest jak jest.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A nie możemy po prostu wyluzować. Trochę więcej wyrozumiałości, dobrej woli. Nie jestem elektronikiem daleko mi od wykształcenia politechnicznego. Ale jestem na tym forum od iluś lat i zrzylem się z nim.
Natomiast jak potrzeba zrzutki to jestem za, nie będziemy na utrzymaniu emeryta.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Niech się inni wypowiedzą.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Jeśli koszty utrzymania forum będą problemem, to np. Zyski ze sprzedaży jakiejś rzeczy tu wystawionej na forum mogę przekazać administratorowi forum.
Nie chciałbym aby forum zniknęło.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Alek pisze: ndz, 19 marca 2023, 15:55 Niezbyt jasne jest dla mnie zakończenie twojej wypowiedzi. Byłbym Ci nieskończenie wdzięczny (!), gdybyś jasno wskazał, kto jest cyganem, a kto kowalem. W odgadywaniu tworzonych przez Ciebie alegorii nigdy nie byłem zbyt mocny.
Już wyjaśniam Aleksandr :)
Oto jesteśmy na południu Polski w środku XIX wieku.
Kim jest kowal? Jest usługodawcą dla opartej na czerpaniu dochodów z rolnictwa wioski.
Krytycznie ważnym usługodawcą.
Oczywistym jest, że każda wioska chciałaby mieć swojego kowala.
W końcu taki kowal nie ma bóg wie jakich mocy przerobowych...
Co stoi zatem na przeszkodzie?
Otóż na przeszkodzie stoi prawo rzemieślnicze.
Kandydat na kowala musi najpierw odbyć staż czeladniczy u majstra.
I to majster decyduje o tym kiedy staż się zakończy.
Oczywistym jest, że dla majstra taki czeladnik to żyła złota niemalże.
A utracenie wyedukowanego pomocnika i przyjęcie nowego, to jednak klęska...
Trzeba kolesia od nowa uczyć a w dodatku jego poprzednik może tworzyć konkurencję w zawodzie.
Czyli... Opłaca się jak najbardziej spowolnić proces wyzwolenia czeladnika ( dopuszczenia go do zawodu )
Jednak popyt przewyższa podaż...
Ale jest w zakresie dostępności jedna społeczność, która za nic ma XIX wieczne prawo rzemieślnicze.
To Romowie...
Jak raz, zajmujący się kowalstwem na proifi poziomie ( jak na owe czasy )
I teraz...
Wyobraźmy sobie, że jakaś zapadła wiocha zdołała przekonać Romskiego kowala, żeby osiadł
tutaj i świadczył usługi...
Wyobraźmy sobie dalej... Że ten romski kowal coś przeskrobał...
I że godzien jest kaźni w rozumieniu prawa wioski.
I teraz... Powiesisz kowala i co ? Ano nie będzie we wsi kowala. Spory problem...
Ale przecież kowal jest Cyganem.
Kto zauważy, jeśli powiesimy innego cygana???
A morał Aleksandr taki:
Nie zrównujmy kubfanta ze stażystą pod żadnym względem.
Wieszajmy tego kto zawinił - stażystów zostawmy w spokoju :D
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Szanowni Koledzy i Koleżanki, staram się nie dolewać oliwy do ognia, przez co powstrzymuje się przed odpisywaniem na część z postów w tym wątku. Działanie Administratora Naszego Forum było w pełni zgodnie z regulaminem. Każdy rejestrujący się nowy użytkownik, przystępując do naszej forumowej "społeczności", musiał (a przynajmniej powinien to zrobić) się z nim zapoznać i go respektować. Został ustalony po to, by przy niewielkiej liczbie moderatorów dało się jednak zapanować nad tym, co dzieje się na "Triodzie". Nie da się postępować tak by wszyscy byli zadowoleni, ale można próbować postępować zgodnie z obowiązującym wszystkich regulaminem. Współpraca między kilkoma użytkownikami i osobami, odpowiedzialnymi za utrzymanie na Forum porządku, nie układała się poprawnie od wielu lat. Pojawiały się ciągłe żądania wprowadzenia zmian zasad u na obowiązujących. Te same osoby, które np. domagały się nieograniczonej niczym możliwości edytowania napisanych przez siebie postów, nigdy nie zgłaszały próśb do moderatorów czy admina o poprawienie literówki, czy poważnych błędów gramatycznych. Chciały mieć możliwość dowolnego "przerabiania" swoich postów, i to nawet w sytuacji, gdy inne osoby udzieliły już na te posty odpowiedzi. Ostatnio Pan Tomasz Janiszewski twierdził, że można cytować w swojej wypowiedzi czyjąś wcześniejszą wypowiedź i to będzie dowód na to jaką treść zawierał pierwotnie dany post. Gdy pokazałem, że taki cytat nie może stanowić żadnego dowodu, gdyż cytowany w swojej wypowiedzi fragment wypowiedzi innego użytkownika można dowolnie modyfikować, Pan Tomasz w znanym już stylu nie nie odniósł się do tej informacji i dalej próbował manipulować osobami przeglądającymi ten temat. Robiłem kopie jego wypowiedzi i te bardzo często nie pokrywały się z późniejszymi "wersjami" tego użytkownika, wyświetlającymi się nam obecnie w wypowiedziach Pana Janiszewskiego. Dochodziło do ewidentnych manipulacji, czego oczywiście nie mogę udowodnić, gdyż przecież sam mógłbym teraz zmieniać treść przytaczanych teraz fragmentów wypowiedzi sprzed i po ich edytowaniu przez TJ. Tylko drugi moderator i administrator wiedzieliby, że mówię prawdę, gdyż mają dostęp, w przeciwieństwie do naszych Użytkowników, do dzienników moderacji... Dlatego nie będę tego robił - nie chcę podsycać toczącej się tu awantury. Panowie Jakub i Tomasz nie współpracowali nigdy z ludźmi odpowiedzialnymi za Forum Trioda, gdyż czuli się od nas lepsi... Nie będę tego rozwijał - każdy, kto często odwiedza Forum, wie o co mi chodzi...

Prace moderacyjne "kosztowały" moderatorów tysiące godzin społecznej pracy, jeśli nie więcej. Koszt utrzymania
Forum jest bardzo wysoki (opłacenie domeny, wykupienie certyfikatu bezpieczeństwa i miejsce na szybkim serwerze) i wynosi wiele tysięcy złotych rocznie... Za wszystko to, przez prawie 20 lat płaci jedna osoba - Gsmok! A wy tu, Koledzy, proponujecie zrobić jakąś "zrzutkę"... Mam jednak cichą nadzieję, że swoimi wpisami nie doprowadzicie Admina do takiego stanu, że odechce mu się inwestować w nasze Forum...
Przepraszam za styl i błędy językowe, ale jak czytam ten wątek, to momentalnie podnosi mi się ciśnienie (może niektórym właśnie o to chodzi) i ręce zaczynają mi drżeć :(

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .