Pierwszy wzmacniacz.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Pierwszy wzmacniacz.

Post autor: kikor »

Wreszcie nareszcie , kilka dni temu skończyłem budować swój pierwszy wzmacniacz , którego budowę zacząłem chyba z 2 lata temu :lol: Nie było czasu (budowa domu) ale chałupa już zamieszkana więc znalazłem chwilkę żeby go skończyć. Wzmacniacz to PP na 2xPL95 , korekcja barwy 4 x 6N2P ,przedwzmacniacz gramofonowy Hiraga 4x 6N2P. Chassis wzmacniacza to blacha aluminiowa 2 mm , zbudowany jest w dwóch puszkach z blachy stalowej 2 mm. Zdziwiony jestem bo gra to bardzo fajnie i nie ma absolutna żadnych brumów czy szumów nawet na rozkręconym na max. wejściu gramofonowym. Wszystko rzeźbiłem jeszcze w starym mieszkaniu na stole w kuchni ,łącznie z obudową.W tym temacie się ,,pałowałem,, :lol:
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=38328
Kilka fotek do pooglądania ,czas na następny :D :)
Załączniki
IMG_20230304_145509.jpg
IMG_20221130_142226.jpg
IMG_20221130_142149.jpg
IMG_20221130_142259.jpg
IMG_20221130_142211.jpg
IMG_20230307_105654.jpg
IMG_20230307_105645.jpg
IMG_20230307_104644.jpg
kraf101
15...19 postów
15...19 postów

Re: Pierwszy wzmacniacz.

Post autor: kraf101 »

Pierwszy projekt i taki byk.
Gratulacje i szacun.
Możesz dać jakiś link i coś napisać o układzie?
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

kraf101 pisze: czw, 9 marca 2023, 21:31 Możesz dać jakiś link
Cześć, do czego link? https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=38328 , tu było trochę w temacie. Sama końcówka mocy jest zerżnięta z Telefunkena Opus 2550, z tym że zamiast EL95 dałem PL95, gdyż są tańsze. Transformatory dałem dedykowane do PP z EL95, które zakupiłem i co mnie ucieszyło gabarytowo, były większe, przekrój rdzenia też był większy od tych z Telefunkena (wydaje mi się, że blachy są permalojowe). Elementy bierne starałem się dawać jak najlepsze, rezystory niskoszumowe o tolerancji do 2%, kondensatory mikowe itp. W linku, który podałem, jest mowa o przedwzmacniaczu z korekcją barwy. Natomiast przedwzmacniacz gramofonowy to konstrukcja pana Hiragi.
Ostatnio zmieniony czw, 9 marca 2023, 22:10 przez Romekd, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: interpunkcja i literówki
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Porządek w elementach wzmacniacza mimo, że w pająku :lol: Natomiast mogłeś wytrawić PCB pod zasilacz, zamiast montować na uniwersalnych ;) Byłoby estetyczniej, a to można nawet namalować pisakiem, chyba nie jest to zbyt skomplikowany obwód :) Przy kondensatorach widzę grzejące się rezystory (zbrązowiały), nie obawiasz się, że elektrolity wyschną?
Obudowa dość nietypowa, specyficzna ale dość ciekawa :) Co to za "bańka" na samej górze?
Czas budowy 2 lata to nie tak źle, ja swoje ECL82 SE stereo uruchamiam już 3 rok, a to głównie przez brak jakiejś rozsądnej obudowy, na razie siedzi w drewnianej "budzie" ale jakoś nie mogę zebrać się do ostatecznego uruchomienia całości...

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Olkus pisze: czw, 9 marca 2023, 22:09 Co to za "bańka" na samej górze?
Ta bańka to żarówka na gwint E27 kontrolka zasilania :lol: Żarówka tląca neonówka tyle że wielkości normalnej żarówki , takich juz nie ma :(
Olkus pisze: czw, 9 marca 2023, 22:09że w pająku
gdzie ty tam widzisz pająka ? wszystko jest na wysokiej jakości łączówkach ceramicznych.
Olkus pisze: czw, 9 marca 2023, 22:09 Czas budowy 2 lata
Dwa lata dlatego że w ciągu tych dwóch lat wybudowałem od A do Z sam bez niczyjej pomocy ,,własnymi rencami,, dom jednorodzinny mając 58 lat :lol:
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Olkus pisze: czw, 9 marca 2023, 22:09 Porządek w elementach wzmacniacza mimo, że w pająku :lol: Natomiast mogłeś wytrawić PCB pod zasilacz, zamiast montować na uniwersalnych ;) Byłoby estetyczniej, a to można nawet namalować pisakiem, chyba nie jest to zbyt skomplikowany obwód :) Przy kondensatorach widzę grzejące się rezystory (zbrązowiały), nie obawiasz się, że elektrolity wyschną?
Na wykonanie takiej płytki trzeba poświęcić dużo czasu, zaletą jest mniejsza cena w porównaniu do uniwersalnej pomijając koszt robocizny. Jak się ma pół wolnego dnia to można działać.
Ratujmy stare tranzystory!
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

kikor pisze: czw, 9 marca 2023, 23:42
Olkus pisze: czw, 9 marca 2023, 22:09 Co to za "bańka" na samej górze?
Ta bańka to żarówka na gwint E27 kontrolka zasilania :lol: Żarówka tląca neonówka tyle że wielkości normalnej żarówki , takich juz nie ma :(
Myślałem, że to jakiś stabilizator neonowy. Ale jest piękna, natomiast chyba rzeczywiście bardzo trudno dostępna, nigdy takiej nie widziałem do tej pory.
Olkus pisze: czw, 9 marca 2023, 22:09że w pająku
gdzie ty tam widzisz pająka ? wszystko jest na wysokiej jakości łączówkach ceramicznych.
Przepraszam - montaż przestrzenny. Ja jakoś się nie mogę do niego przekonać, zawsze mi się wydaje, że ułożyć elementy tak by to miało sens jest bardzo trudno.
Olkus pisze: czw, 9 marca 2023, 22:09 Czas budowy 2 lata
Dwa lata dlatego że w ciągu tych dwóch lat wybudowałem od A do Z sam bez niczyjej pomocy ,,własnymi rencami,, dom jednorodzinny mając 58 lat :lol:
No pozostaje pogratulować, zarówno budowy domu jak i wzmacniacza :)
AZ12 pisze: pt, 10 marca 2023, 07:23 Witam
Olkus pisze: czw, 9 marca 2023, 22:09 Porządek w elementach wzmacniacza mimo, że w pająku :lol: Natomiast mogłeś wytrawić PCB pod zasilacz, zamiast montować na uniwersalnych ;) Byłoby estetyczniej, a to można nawet namalować pisakiem, chyba nie jest to zbyt skomplikowany obwód :) Przy kondensatorach widzę grzejące się rezystory (zbrązowiały), nie obawiasz się, że elektrolity wyschną?
Na wykonanie takiej płytki trzeba poświęcić dużo czasu, zaletą jest mniejsza cena w porównaniu do uniwersalnej pomijając koszt robocizny. Jak się ma pół wolnego dnia to można działać.
Bez przesady z tym "dużo czasu". Taki zasilacz w programie CAD można narysować w 15 minut. Potem tylko termotransfer a trawi się przecież samo.
Płytka uniwersalna wcale nie jest taka wygodniejsza. Trzeba powiększać otwory pod elementy bo duże kondensatory nie pasują. Usunąć część padów (przy wysokich napięciach jest to obowiązkowe. Odstępy między padami są bardzo małe). Potem zrobić "mostki", które spełnia rolę ścieżek, to też chwilę zajmuje. Sumarycznie roboty mniej więcej tyle samo co przy zwykłej trawionej PCB, wiem to z doświadczenia, uniwersalne płytki nadają się tylko do jakiś małych projektów "na szybko", tudzież wykonania np. małego zasilacza.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

Olkus ale montaz przestrzenny tez mozesz sobie rozplanowac w CAD przeciez. Robienie pcb dla robienia pcb... yyy no nie wiem. Zastanow sie nad tym, pcb nie jest po to zeby bylo "ladnie" pcb jest(bylo) po to zeby bylo powtarzalnie(!) tanio, szybciej (w warunkach produkcji fabrycznej, bo na sztuke to bede mial gotowy zasilacz, zanim skonczysz rysowac to pcb) i zeby montaz mogl zrobic pracownik o nizszych kwalifikacjach niz "inzynjery" pietro wyzej.
'All the stars in the north are dead now.'
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Gratuluję :)

Podoba mi się montaż na łączówkach ceramicznych. Świadczy o kunszcie wykonawcy i przypomina konstrukcje starej szkoły, z czasów świetności epoki lamp: Tektronixa, Solartrona i innych. Układ na ogryzku laminatu może nagryzmolić byle drutokleta, zbudować dobry wzmacniacz w takim montażu to prawdziwa sztuka 8)

Przedwzmacniacz gramofonowy Hiraga to świetny wybór. To układ niezwykle dopracowany.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze konstrukcje!
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

kikor pisze: czw, 9 marca 2023, 23:42 Dwa lata dlatego że w ciągu tych dwóch lat wybudowałem od A do Z sam bez niczyjej pomocy ,,własnymi rencami,, dom jednorodzinny mając 58 lat :lol:
Bardzo ucieszyło mnie to zdanie, bo o własnoręcznie zbudowanym wzmacniaczu lampowym myślę już ze 20 lat :D Tak więc jeszcze trochę czasu mam. Parafrazując stare powiedzenie - facet powinien w życiu zrobić cztery rzeczy: syna, posadzić drzewo, wybudować dom i wzmacniacz lampowy. Trzy rzeczy mam już za sobą :lol:
Bardzo ładna konstrukcja, gratuluję!
saico

Post autor: saico »

Ja jeden ze swoich wzmacniaczy składałem w 8h nie licząc drewnianej "nadbudówki", która wymaga klejenia, szlifowania i malowania. Także da się w 1 dzień a nie lata.
Załączniki
amp.jpg
amp.jpg (6.93 KiB) Przejrzano 3409 razy
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

Fajnie wyglada z ta nadbudowka wlasnie.
'All the stars in the north are dead now.'
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

LuC pisze: pt, 10 marca 2023, 20:14 Olkus ale montaz przestrzenny tez mozesz sobie rozplanowac w CAD przeciez. Robienie pcb dla robienia pcb... yyy no nie wiem. Zastanow sie nad tym, pcb nie jest po to zeby bylo "ladnie" pcb jest(bylo) po to zeby bylo powtarzalnie(!) tanio, szybciej (w warunkach produkcji fabrycznej, bo na sztuke to bede mial gotowy zasilacz, zanim skonczysz rysowac to pcb) i zeby montaz mogl zrobic pracownik o nizszych kwalifikacjach niz "inzynjery" pietro wyzej.
No można, ale jak już do CAD mam siadać to wolę PCB stworzyć :)
Ja wolę PCB, przejrzyściej jak dla u mnie. U Kolegi kikora mamy dwie bardziej podobne płytki z kondensatorami, więc tutaj jak chodzi o powtarzalność byłoby to na plus. No ale co kto lubi, ja wolę PCB ;)

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

saico pisze: pt, 10 marca 2023, 23:58 Ja jeden ze swoich wzmacniaczy składałem w 8h nie licząc drewnianej "nadbudówki", która wymaga klejenia, szlifowania i malowania. Także da się w 1 dzień a nie lata.
Coś niesamowitego :!: i do ,,żyda,, :?: żaden wyczyn jak sie trzaska z gotowca :lol: napisałem ze 2 lata ,ale dla tego że sam w te dwa lata również wybudowałem dom... Jak by kolega w 8h złożył wzmacniacz i złożył dom , oczywiście nie licząc ,, ,,nadbudówki,, która wymaga klejenia,szlifowania i malowania -to było by coś , a tak phi 8) :lol:
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Jeśli chodzi o obudowy z drewna i materiałów drewnopochodnych, to myślę że głównym problemem są łączenia pod kątem 90° kawałków o małej grubości, pomimo dość łatwej obróbki. Niby można użyć małych gwoździ lub wkrętów o małej średnicy, ale będzie je widać. W takim przypadku da się je zamaskować okleiną meblową. Łatwiej jest zrobić z blachy, wystarczy ją precyzyjnie wygiąć.
Ostatnio zmieniony sob, 11 marca 2023, 11:39 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
Ratujmy stare tranzystory!
ODPOWIEDZ