Pochwalę się moim GDO który jest produktem ubocznym zabawy w konstruowanie radyjka ukf. Urządzenie działa i jest całkiem czułe, może ktoś szuka sprawdzonego schematu to polecam projekt autorstwa "sm0vpo"
http://sm0vpo.altervista.org/use/gdo.htm
Całość zmieściła się w obudowie ABS 104mm 63mm 28mm ale jednak polecałbym coś trochę przynajmniej większej grubości bo z baterią 9F22 nie da się zamknąć. Dlatego u mnie jest koszyczek samoróbka na baterie 3xCR2032.
Wskażnik dostrojenia zastosowałem z amatora 2, od razu uprzedzam że miałem luzem a nie wyszabrowałem z radia:), jest bardzo czuły, wadą jest to że wskazówkę ma domyślnie w pozycji środkowej ale można przerobić wskaźnik naciągając w środku sprężynkę.
Złącza GN/WN590, nie chciałem standardowego DIN 5 bo bolce są bardzo blisko i łatwo można porobić mostki cyną nie tam gdzie trzeba.
Cewki wymyślałem samemu nie kierująć się danymi z oryginalnej strony. Karkasy ze strzykawek 5ml, dostępne w handlu wtyczki typu 590 mają 1mm rancik który idealnie wchodzi do wnętrza strzykawki, wystarczy tylko podkleić klejem cyjanoakrylowym.
Dla zakresów:
8-17Mhz 2x10zwojów drutem około 0,4mm
80-115MHz 2x1,5zwoja 0.8mm
Kondensator zmienny z chińskiego radyjka miał 2x160pF i około 2x20pF (tu orientacyjnie bo ciężko było mi zmierzyć pojemność).
Filmik pokazujacy jak reaguje wskazówka przy 100Mhz i 8Mhz
https://drive.google.com/file/d/1dTsF7F ... sp=sharing
DIY, GDO (dip-meter na bf245)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: DIY, GDO (dip-meter na bf245)
Witam
Polecałbym zastosować do tego celu obudowę metalową wykonaną z np: blachy ocynkowanej 0,8mm. Tranzystor może by tak dać BF545B, problemem może być jego lutowanie gdyż jest on w obudowie SOT-23.
Polecałbym zastosować do tego celu obudowę metalową wykonaną z np: blachy ocynkowanej 0,8mm. Tranzystor może by tak dać BF545B, problemem może być jego lutowanie gdyż jest on w obudowie SOT-23.
Ratujmy stare tranzystory!