"Gorąca anoda" problem z lampami 6L6
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: "Gorąca anoda" problem z lampami 6L6
Panowie, spokojnie
. Dyskusja jest po prostu ciekawa i tego się trzymajmy.

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 375...499 postów
Noo pewnie że spokojnie. Gsmoku, ale masz minę, z prawej - - forma wpisu, wyszła zbyt bojowa?Przepraszam. Zanim się wyloguję jeszcze, bo lecę: pewnie, że ciekawe tematy w GÓRĘ. Gdybym się zorientował w porę, że to gitarowiec, to w ogóle bym się nie odzywał. Pozdrawiam kolegów Ciepłem Lamp Elektronowych.gsmok pisze: pt, 3 lutego 2023, 14:54 Panowie, spokojnie. Dyskusja jest po prostu ciekawa i tego się trzymajmy.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 100...124 posty
Druga też jest 100W.
Kolego to ma działać jako zabezpieczenie PTC przed ew. dużym prądem anodowym w czasie pierwszych prób. Producent na HT wrzucił bezpiecznik 1A, a więc 2 szeregowe żarówki jako dodatkowa ochrona testowanego układu nie jest zbyt przesadna. To jest wzmacniacz 120W.
Rozebrałem też footswitch'a Oczywiście podróbka, bo o oryginał ciężko.gsmok pisze: pt, 3 lutego 2023, 14:54 Panowie, spokojnie . Dyskusja jest po prostu ciekawa i tego się trzymajmy.
Ktoś przy projektowaniu tego miał naprawdę dużo finezji. Diodę dwukolorową zrobił na tzw. dostawkę czerwonej pod pomarańczową. Czerwona idzie przez jeden z trzech rezystorów który został przewidziany przez producenta celem zasiania LEDów. Natomiast pomarańczowa w szeregu z cewkami przekaźników w preampie. Niby fajnie, ale co w przypadku awarii LED, co czasem się zdarza ? Dołożyłem przeciwsobną diodę zenera 2,7V do tej LED. W razie W. zamknie ona obwód. Dwie szeregowe cewki miniaturowych przekaźników 12V przy spadku ok 2,7V dla zasilania 24V spokojnie ściągną styki. jednak gdyby w przyszłości trzeba było wymienić przycisk, to podejrzewam że ta prowizorka z tą doklejoną sylikonem LED po prostu się rozleci. Ja bym to zrobił inaczej, ale na razie tylko dołożyłem tą zenerkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 100...124 posty
Witam ponownie.
znalazłem trochę casu, oraz ogarnąłem parę spraw z uruchomieniem tych nowych lamp 6L6GC
Sprawa wygląda następująco;
Prąd mierzyłem na zimnym biasie, oraz wyjętej lampie inwentorowej. Są to nowe lampy pracujące praktycznie na max dopuszczalnym napięciu 500V.
Prądy anodowe wynoszą ok 32mA na lampę pierwsze uzwojenie, oraz ok. 34mA na lampę drugie uzwojenie.
Natomiast prądy siatek drugich mierzonych na rezystancji 100R wynoszą ok 33mA. Czyli straty mocy w lampie w stanie spoczynku wynoszą ponad 30W z tego co mi wyszło. Pytanie czy aby to nie jest za dużo?? Dla EL34 prąd S2 wynosi ok. 5mA, ale i rezystory S2 przeważnie są w granicy od 1k-1,5k. Tutaj na S2 zastosowano rezystory 100R, a z tego co mi wiadomo od tej wartości też sporo zależy ten prąd, tylko pytanie czy aż tyle on powinien wynosić ?
Przeniosłem także te rezystory S2 na drugą stronę. W razie usterki nie trzeba będzie rozwiercać nitów. Pady są wzmocnione przelotką ze srebrzanki, natomiast rezystory ceramiczne lutowane powierzchniowo. (wyprowadzenia wygięte oraz zalane cyną) Jest to wygodne rozwiązanie chociażby przy pomiarze przodu S2.
znalazłem trochę casu, oraz ogarnąłem parę spraw z uruchomieniem tych nowych lamp 6L6GC
Sprawa wygląda następująco;
Prąd mierzyłem na zimnym biasie, oraz wyjętej lampie inwentorowej. Są to nowe lampy pracujące praktycznie na max dopuszczalnym napięciu 500V.
Prądy anodowe wynoszą ok 32mA na lampę pierwsze uzwojenie, oraz ok. 34mA na lampę drugie uzwojenie.
Natomiast prądy siatek drugich mierzonych na rezystancji 100R wynoszą ok 33mA. Czyli straty mocy w lampie w stanie spoczynku wynoszą ponad 30W z tego co mi wyszło. Pytanie czy aby to nie jest za dużo?? Dla EL34 prąd S2 wynosi ok. 5mA, ale i rezystory S2 przeważnie są w granicy od 1k-1,5k. Tutaj na S2 zastosowano rezystory 100R, a z tego co mi wiadomo od tej wartości też sporo zależy ten prąd, tylko pytanie czy aż tyle on powinien wynosić ?
Przeniosłem także te rezystory S2 na drugą stronę. W razie usterki nie trzeba będzie rozwiercać nitów. Pady są wzmocnione przelotką ze srebrzanki, natomiast rezystory ceramiczne lutowane powierzchniowo. (wyprowadzenia wygięte oraz zalane cyną) Jest to wygodne rozwiązanie chociażby przy pomiarze przodu S2.
-
- 3125...6249 postów
Wartość IS2 niedopuszczalna w spoczynku!Siatki mają moc strat 5 W.W tym wzmacniaczu zasilanie siatek drugich jest wspólne z pozostałymi stopniami napięciowymi,które wstępnie obciążają dzielnik z R100 i wyjęcie lamp {mocy,invertera} zwiększa napięcie S2.To napięcie powinno być max 450 V. 

-
- 100...124 posty
Dobra. Odpalę jeszcze preamp i pomierzę. Tutaj w tej wersji PAG wszystkie włókna są łączone szeregowo (w poprzedniej były równolegle), tak wiec jak wyjmiesz jedną lampę, to odstawiasz wszystkie 12AX7.Marek7HBV pisze: pn, 6 lutego 2023, 15:58 Wartość IS2 niedopuszczalna w spoczynku!Siatki mają moc strat 5 W
-
- 100...124 posty
Sorki.
Mała poprawka. Przy pomiarze Prądu S2 nie przepoiłem sondy z TG za wspólny rezystor anodowy 400R, i mierzyłem łączny spadek napięcia. Prąd S2 na 3 lampach wynosi ok. 1,4mA, a na pozostałej 1,5mA (drugiego miejsca po przecinku nie podaję, bo sieciowe strasznie się buja)
Czemu te prądy nie są równe skoro była kupiona parowana kwarta? Dodam, że wszystkie rezystory w końcówce mocy wymieniłem na 1% oraz poprzebierałem, tak aby były równe. To samo rezystory S2. Tolerancja 5%, ale też poprzebierałem oraz sparowałem na 100R. (Różnice wynoszą 0,2-0,3R)
Mała poprawka. Przy pomiarze Prądu S2 nie przepoiłem sondy z TG za wspólny rezystor anodowy 400R, i mierzyłem łączny spadek napięcia. Prąd S2 na 3 lampach wynosi ok. 1,4mA, a na pozostałej 1,5mA (drugiego miejsca po przecinku nie podaję, bo sieciowe strasznie się buja)
Czemu te prądy nie są równe skoro była kupiona parowana kwarta? Dodam, że wszystkie rezystory w końcówce mocy wymieniłem na 1% oraz poprzebierałem, tak aby były równe. To samo rezystory S2. Tolerancja 5%, ale też poprzebierałem oraz sparowałem na 100R. (Różnice wynoszą 0,2-0,3R)
-
- 3125...6249 postów
Kwadra była dobierana na Ia.Jakie jest napięcie S2 {bo 32/1,4 to zły podział prądów}? 

-
- 100...124 posty
475V-480V w zależności od napięcia sieci. Na wspólnym rezystorze 400R (razem z preampem) spadek wynosi ok. 7V Prąd Ia też buja 2mA. Trudno to dokładnie pomierzyć bez stabilizatora sieciowego.
-
- 3125...6249 postów
To wypadałoby teraz obciążyć rezystorem i głośnikiem {redukcja mocy dostarczonej na rezystorze} ,dać czad z jakiegoś żródła muzyki
.Okaże się czy trzeba zwiększyć prąd spoczynkowy
. 

-
- 100...124 posty
Właściciel w sumie nie jeździ na swoim sprzęcie więcej jak 30-40% mocy, więc się zastanawiam czy nie zostawić go zimnym biesie? Oczywiście przetestuję, czy nie będzie trzasków, albo jakiegoś przesteru przy małej mocy. Gdyby te lampy stały pionowo na chassis, to można byłoby dać trochę więcej prądu. Szczerze mówiąc, to już i przy tym prądzie anodowym 32-34mA + żarzenie na PCB końcówki mocy robi dość gorąco. Nie chcę przegrzewać druku. Być może oryginalne lamy z dedykowanej serii dla tego wzmacniacza miały większy prąd S2. Te JJ mają jaki mają. Anodowy niby w normie jak na klasę B.
Przetestuję, i zobaczymy co dalej.
Przetestuję, i zobaczymy co dalej.
-
- 100...124 posty
Pierwsze uruchomienie standardowo właśnie tak poszło poprzez rezystor. Wysterowanie sygnału na wyjście do ok. 31,5VAC przy którym nastąpiło przesterowanie. Wszystko niby ok.
Później poszedł głośnik na ostro. Powiem tak: Niby to gra, ale jakby miał za mało mocy w basie. Na generatorze przy 50Hz wygląda spoko. Dla wartości ok. 15VAC sygnału wyjściowego pojawia się drobny świerszcz (coś jak brzęcząca blaszka trafo), ale bez oscyloskopu trudno mi stwierdzić czy źródłem jest wzmacniacz, czy może trzeszcząca obudowa, albo głośnik przy którym ktoś już kiedyś lutował plecionkę zasilającą cewkę. Świercz narasta wraz z mocą i napięciem. Testowałem do 22VAC co daje ok. 60% mocy wzmacniacza dla głośnika 8 Ohm. Nie było żadnych trzasków ani przesteru.
Natomiast dziwna rzecz się dzieje jak się da na wejście sygnał audio. Gra to głośno, ale w basie ma może ze 20W. Przy większym wystornowaniu dochodzi do przesteru, i słychać typowe wyraźne trzeszczące zniekształcenia. Nie wiem czy tak powinno być. Kondensatory sprzęgające końcówkę to 47nF, ale one raczej aż tak bardzo nie powinny obcinać basu. Można go jeszcze przetestować wpinając się sygnałem w return pomijając cały preamp.
Generalnie gdybym wyciągnął z niego 120W mocy elektrycznej na głośniku, to włókna wpiętych szeregowych żarówek w anodowe powinny delikatnie mrugać w rytm basu.
Głośnik niby ma niezły magnes o średnicy ok. 18,5cm. Typowy dla wersji przeznaczonych także pod bas...
Powiem tak: Inne wzmacniacze na EL34 (nawet wersje 50W) po prostu miały kopa. Czuć było dynamikę. A tu wersja 120W która w zasadzie robi dużo hałasu i nic więcej. Nie da się wyczuć jak pracuje powietrze, gdzie już skromne 30W w dobrze zaprojektowanym combo wystarczy aby zapewnić taki efekt.
-
- 100...124 posty
P.S.
Pomierzyłem jeszcze sam głośnik. Impedancja katalogowo 8 Ohm. Natomiast rezystancja wyszła ok. 5,32 Ohm. Trochę mało, ale skoro w katalogu podają 5,34 Ohm. Tzn. jest ok.
Natomiast kabel na biegunie "-" pływa sobie od 4 Ohm w górę. Albo wtyka, albo żyła ukruszona. Poprawię połączenia i jeszcze raz obsłucham.
Pomierzyłem jeszcze sam głośnik. Impedancja katalogowo 8 Ohm. Natomiast rezystancja wyszła ok. 5,32 Ohm. Trochę mało, ale skoro w katalogu podają 5,34 Ohm. Tzn. jest ok.
Natomiast kabel na biegunie "-" pływa sobie od 4 Ohm w górę. Albo wtyka, albo żyła ukruszona. Poprawię połączenia i jeszcze raz obsłucham.
-
- 3125...6249 postów
W zasadzie warunki pracy stopnia mocy są takie,jakie producent narzucił i kombinować nie należy {choć kusi
}.A bas?To jest gitarowiec i z głośnikami {obudową} przewidzianą do użytku nic lepszego nie będzie.Zdarza się że taki wzmacniacz jest podłączany do lepszego zestawu głośników,gdy ma pracować z gitarą basową,ale to i tak prowizorka dla ubogich. 

-
- 100...124 posty
Tyle że na innych gitarowcach np. Vermona, Calsbro, Mallroy itp. czuje się tego kopa w dole. Nawet przy 30W.Marek7HBV pisze: wt, 7 lutego 2023, 10:32 W zasadzie warunki pracy stopnia mocy są takie,jakie producent narzucił i kombinować nie należy {choć kusi }.A bas?To jest gitarowiec i z głośnikami {obudową} przewidzianą do użytku nic lepszego nie będzie.
Generalne właściciel dziś przyjechał z gitarą aby go obsłuchać dokładniej. Samą na czysto gitarę nawet nieźle przenosi. Zostały tam ostatnie szlify typu złączka serwisowa RS232 do sterownika, wtyka głośnikowa itp. Ale skoro bez tego może on grać, to przywiózł jakieś wtyki płaskie jack pod koncentryk. Polutowałem i zabrał to combo, chociaż są to typowo kątowe wtyki sygnałowe do gitary. Osobiście ten pomysł trochę mi się nie podobał. Na tych chińskich wtykach po 1zł za szt. często z czasem na nicie trzpienia robi się przerwa pod wpływem utleniania...