Co by tu kupić (na zapas)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Co by tu kupić (na zapas)

Post autor: cirrostrato »

Tu będzie tanio https://allegrolokalnie.pl/oferta/lampy ... nos-80-szt ,,Studiując'' w Tech. Kasprzaka z tyłu na zewnątrz warsztatów szkolnych stała duża (ok. 1,5m sześciennego) metalowa skrzynia, raz z kumplami zajrzeliśmy.....lampy od Pioniera, Mazura i tym podobnych, rozwaliliśmy (na szczęście waląc w otwarte wieko skrzyni, szkło wpadało do środka) kilkaset loktali, dziś bym wszystkie przytargał do siebie......Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
janusz rafalski
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: janusz rafalski »

Nostalgia,nostalgia.Właśnie leci w 3-jce piosenka Gąssowskiego "Gdzie te prywatki"."To se już ne vrati"-razem z lampami,radiami Stolica,a nawet z Radmorem,bo nie ma odbioru DAB.Dzisiaj młodzież nie słucha radia,a nawet niektórzy nie mają telewizorów!(moje dwie wnuczki i wnuki kolegi).Wszystko odbywa się przy pomocy smartfonów niestety.Słuchanie muzyki(?!)ze skrzeczących smfon.bez basu to już norma.A więc nostalgia za płytami winyl.które niestety też są fałszowane-produkcja wtórna z CD.Chyba wszyscy wiedzą,że w nowych/chyba od 6-ciu lat prod./samochodach nie ma w radioodtwarzaczach kieszeni na CD-a"muzę" trzeba przynieść ze smfonem.Płyty z samochodu najlepiej wyrzucić;całe szczęście,że jest radio UKF fm-ciekawe jak długo,bo DAB już za rogiem.I tak sobie trochę smucę/ta pogoda!/,a właśnie umarł mój kolega Marek Gaszyński-miał fajną aparaturę lampową do odsłuchu winyli/duży zbiór/ i CD.Wszystko jest marnością "dust in the wind",a lampy w szczególe-na wnuczków nie ma co liczyć.Pozdrawiam wszystkich serdecznie J.Raf.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

cirrostrato pisze: ndz, 15 stycznia 2023, 15:22 Tu będzie tanio https://allegrolokalnie.pl/oferta/lampy ... nos-80-szt ,,Studiując'' w Tech. Kasprzaka z tyłu na zewnątrz warsztatów szkolnych stała duża (ok. 1,5m sześciennego) metalowa skrzynia, raz z kumplami zajrzeliśmy.....lampy od Pioniera, Mazura i tym podobnych, rozwaliliśmy (na szczęście waląc w otwarte wieko skrzyni, szkło wpadało do środka) kilkaset loktali, dziś bym wszystkie przytargał do siebie......Pozdrawiam.
... nie czepiając się nikogo zapytam do czego można w praktyce zastosować lampę 1C11P- oczywiście pomijam naprawę urządzenia z tgz. epoki.
I co z tego, że po trzy zeta.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Lisor pisze: ndz, 15 stycznia 2023, 18:27... nie czepiając się nikogo zapytam do czego można w praktyce zastosować lampę 1C11P- oczywiście pomijam naprawę urządzenia z tgz. epoki.
Generator wysokiego napięcia małej mocy do ok. 18kV.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic182399.html
Ratujmy stare tranzystory!
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Moja pomyłka, przeglądając aukcje Gembary z rozpędu przyjąłem, że te 3,99żl to za 80 lamp 1C11P.......,,a do czego jest dana rura, dana rura jest do niczego''.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

https://allegro.pl/oferta/py88-x-100-la ... 3140908872 Ciekawe za ile pójdą, też mam tylko jeszcze ciut więcej, kupiłem lata temu np. 50, w opakowaniu zbiorczym było sto w dwóch warstwach.....
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

A tu powtórka z rozrywki https://allegro.pl/oferta/az21-x-12-lam ... 3140803740 Kilka moich zmierzyłem, uwag nie mam, Gembara dostał zasłużony pozytyw.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Siła reklamy, są PCB i reszta pod te lampy https://allegrolokalnie.pl/oferta/nos-l ... ryfikowany więc ceny w niebiosa (i ciągle coraz wyższe nawet używek), ledwo sprzedałem moje Z573M NOS (z czerwonym filtrem) po 30zł/sztuka a przecież tez można je z powodzeniem zastosować w tych kitach tylko wtykając druciki w odpowiednie otworki w PCB ale to za trudne dla 200% składaczy bo trzeba ciut pomyśleć a to boli niesamowicie.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Jakby to się jeszcze na zegar faktycznie nadawało. Trwałość od 5 do 20 tysięcy godzin czyli między trochę ponad pół roku, a trochę ponad 2,5 ciągłej pracy. Wygląda faktycznie frapująco, ale w praktyce kiszka.
Ogólnie taniej niż u nas można te lampy kupić w krajach bałtyckich. Cena bardziej światowa to aktualnie w granicach 100zł/szt
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Mój pierwszy zegar na klasycznych TTL (1977r) miał pstryczek do odłączania anod nixie dla oszczędności lamp, miał także na TTL włączanie i wyłącznie gniazda zasilania podającego napięcie na ZK120 i Turandota (rozdzielczość 1 minuta) abym mógł nagrywać 60 minut na godzinę pod moją nieobecność. Zegar gdzieś zniknął w natłoku dziejów, kosztował sporo, dziś zmontował bym poniżej stówy całość na nixie (sześc lampek), na LED teoretycznie za równowartość dwóch buteleczek komesa choć wszystko mam szufladzie. Takie różne zabawki montuję teraz na PCB uniwersalnych (zawsze kupowałem ile było na stoliku), jeszcze niedawno dostępne na Wolumenie u pana wszystko od złotówki, 10zł duża powiercona pobielona profesjonalna płytka na ok. 30-40 DIL14/16.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Ja się przerzuciłem na PCBWAY. Rysuje w KiCAD, wysyłam, za kilka dni mam płytkę.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

disaster pisze: pn, 16 stycznia 2023, 16:35 Ja się przerzuciłem na PCBWAY. Rysuje w KiCAD, wysyłam, za kilka dni mam płytkę.
Za starym na nauki KiCAD. może kiedyś trzeba będzie skorzystać z pomocy, mam parę tematów na PCB do wzmacniaczy lampowych a lamp mam do planowanych KITów naprawdę dużo. Pozdrawiam
saico

Post autor: saico »

A ja rysuję w Sprint-Layout, projekt wysyłam do firmy Elpin i zawsze odchodzę zadowolony.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

cirrostrato pisze: pn, 16 stycznia 2023, 14:47 Mój pierwszy zegar na klasycznych TTL (1977r) miał pstryczek do odłączania anod nixie dla oszczędności lamp, miał także na TTL włączanie i wyłącznie gniazda zasilania podającego napięcie na ZK120 i Turandota (rozdzielczość 1 minuta) abym mógł nagrywać 60 minut na godzinę pod moją nieobecność. Zegar gdzieś zniknął w natłoku dziejów, kosztował sporo, dziś zmontował bym poniżej stówy całość na nixie (sześc lampek), na LED teoretycznie za równowartość dwóch buteleczek komesa choć wszystko mam szufladzie. Takie różne zabawki montuję teraz na PCB uniwersalnych (zawsze kupowałem ile było na stoliku), jeszcze niedawno dostępne na Wolumenie u pana wszystko od złotówki, 10zł duża powiercona pobielona profesjonalna płytka na ok. 30-40 DIL14/16.
Różne rzeczy człowiekowi przychodzą do głowy, czasem aż się nawet czymś nowoczesnym zainteresuje :wink:
Myślę o zbudowaniu takiego zegara cyfrowego, z tym że oczywiście w sposób spójny i zgodny z epoką, bez niezrozumiałej dla mnie (za ciasne horyzonty...) eklektycznej próby pożenienia mikroprocesorów, kontrolerów czy innego czortostwa z technologią, było nie było, lampową i XX-wieczną. Założenia są następujące: wygląd rasowy, modernistyczny przełomu lat 60/70, przydymiona szybka z przodu, za nią cztery LC513 - godziny i minuty, przedzielone dwukropkiem (koniecznie!) z dwóch neonówek o okrągłych elektrodach; wewnątrz tylko TTL i tranzystory, wszystko jak w latach 70. Zegar na rezonatorze kwarcowym, synchronizacja siecią wydaje mi się rozwiązaniem marnym technicznie, biorąc pod uwagę dopuszczalne odchyłki częstotliwości. Zasilacz układów logicznych na 7805, anodowy normalnie, choć przez transformator (widziałem często zasilanie prosto z sieci).

Tutaj moje pierwsze pytanie do znawców tematu: jakie zasilanie jest najkorzystniejsze z punktu widzenia długowieczności lampowych wyświetlaczy cyfrowych? Spotyka się i wyprostowane tętniące i wyprostowane wygładzone kondensatorem. Pierwsza moja myśl jest taka, że te pierwsze to z oszczędności kondensatora. Tak na chłopski rozum to zastosowanie napięcia tętniącego powoduje zapalanie i wygaszanie wyładowania 50 (lub 100) razy na sekundę, a prąd zapłonu na pewno jest większy od prądu pracy przy stabilnym wyładowaniu. Wnioskuję przeto, że korzystniejsze jest zastosowanie napięcia stałego, ale wolę się upewnić. Pamiętam, że kiedyś czytałem dyskusję na ten temat, ale teraz nie mogę jej znaleźć.

Drugie pytanie jest takie: gdzie można dostać rezonator kwarcowy starej produkcji (nie miniaturowy jakie się teraz wytwarza), taki żeby pasował do epoki? Najchętniej rozmiarowo nie mikroskopijny i (marzenie) osadzany w podstawce. Zależy mi, aby miał stosunkowo niską częstotliwość rezonansu (idealnie do 100 kHz) oraz aby była ona pełną potęgą dwójki czy dziesiątki (np. 32768 Hz, 65536 Hz czy 100 kHz). Przypuszczam, że najłatwiej będzie o 100 kHz. Byłby dobry, wystarczyłoby 5 dzielników mod 10, aby dostarczyć sygnału 1 Hz. Czy może któryś z Kolegów ma takie rezonatory w swoich zbiorach?

Trzecie pytanie: czy ktoś z Kolegów ma może w zbiorach stare podstawki Tesli pod układy scalone 14- i 16-nóżkowe? Mam na myśli takie zielone, ze złoconymi nóżkami, jak z komputerów Odra.

Przepraszam na zboczenie z tematu, obiecują założyć stosowny temat, jeżeli sprawa dojrzeje do czegoś bardziej konkretnego niż snute obecnie plany.

Pozdrawiam!
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tedikruk111 »

Witam.
Kolego "k" a może sterowanie z zegara radiowego?
Pozdrawiam.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
ODPOWIEDZ