Stabilizator napięcia sieciowego 230V - zapobieganie zakłóceniom z sieci

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Stabilizator napięcia sieciowego 230V - zapobieganie zakłóceniom z sieci

Post autor: sztyga20 »

Raz na jakiś czas lubię sobie posłuchać płyt gramofonowych na moim przedwzmacniaczu RIAA, niestety czasem odsłuchowi towarzyszyły niepożądane zjawiska w głośnikach, myślałem że coś może się wzbudza w układzie, w końcu lampy 6f12p są podatne na wzbudzenia ale dzięki temu że mam choinkę w pokoju to powiązałem zakłócenia z dziwnymi skokami napięcia w sieci, w ułamku sekundy potrafi spaść z 230V na np. 215V co powoduje zakłócenia w przedwmacniaczu (i co widać na światełkach choinkowych), po części może sam sobie jestem winien że nie przewidziałem takiej sytuacji i napięcia po stronie wtórnej transformatora są tak niskie jak tylko mogą być aby zapewnić poprawna prace stabilizatorów napięcia (bo po co radiatory mają się grzać na próżno :lol: ), a gdy napięcie spada stabilizatory nie są w stanie skompensować spadku i pojawia się przydźwięk.
Bardzo nie chce mi się przezwajać transformatora, znacie może jakiś warty polecenia stabilizator napięcia sieciowego (mocy 100W spokojnie wystarczy) który poradzi sobie ze spadkami napięcia i nie sieje zakłóceniami?
AdamC
100...124 posty
100...124 posty

Re: Stabilizator napięcia sieciowego 230V - zapobieganie zakłóceniom z sieci

Post autor: AdamC »

Zmienić stabilizatory o ile nie są na LDO.
Z dużymi, szybkimi skokami napięcia najlepiej poradzi sobie UPS Online, lub podobnie działające urządzenie ( z 230V 50Hz na prąd stały, przetwornica na 50Hz 230V ) .
No na koniec stabilizatory napięcia od ferrorezonansowych po elektroniczne. Przykład na obrazku, ostatni obserwowałem pracę stabilizatora 230V ac autotransformator kręcony silnikiem w sprzężeniu z wyjściem, ale za szybki to ci on nie jest.
Załączniki
pow11_6_image001.gif
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

sztyga20 pisze: śr, 4 stycznia 2023, 20:19 po części może sam sobie jestem winien że nie przewidziałem takiej sytuacji i napięcia po stronie wtórnej transformatora są tak niskie jak tylko mogą być aby zapewnić poprawna prace stabilizatorów napięcia (bo po co radiatory mają się grzać na próżno :lol: ), a gdy napięcie spada stabilizatory nie są w stanie skompensować spadku i pojawia się przydźwięk.
Spadek na żarzeniu nie ma wpływu,a anodowe można obniżyć {na stabilizacji} o 10 procent bez konsekwencji.Oczywiście dotyczy do tylko przedwzmacniacza,o ile nie wchodzą zakłocenia z sieci {wyższego rzędu} :D
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

A jak wchodza to separacyjne 230-230 zawsze troche pomoze.
'All the stars in the north are dead now.'
sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: sztyga20 »

No to wychodzi na to że nikt jeszcze nie wymyślił miniaturowego urządzonka wpinanego bezpośrednio do gniazdka które rozwiązało by problem, no nić w takim razie będę musiał pogrzebać przy zasilaczu. przy stabilizatorze żarzenia nie mam pola manewru bo prostownik jest na diodach Schottkiego i stabilizatorach LDO.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

A co tu wymyślać, wystarczy zrobić. A czy zmieści się we wtyczce, zależy od potrzebnej mocy. :D
ODPOWIEDZ