ZRK Melodia - nierówny bieg taśmy

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

symt
50...74 posty
50...74 posty

ZRK Melodia - nierówny bieg taśmy

Post autor: symt »

Witam, mam problem z moją Melodią z 1958 r. Po wciśnięciu klawisza Play taśma bardzo nierówno się przesuwa, dźwięk jest zniekształcony, szpule co chwilę się zatrzymują. Wygląda, jakby rolka dociskowa zbyt słabo dociskała taśmę do wałka silnika. Paski są o.k. Talerz odbiorczy lekko ciągnie taśmę. Czy ktoś może przerabiał temat?
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Re: ZRK Melodia - nierówny bieg taśmy

Post autor: jajacek »

Jak wygląda rolka docisku taśmy do wałka ?(twarda lub zniekształcona)
JACEK
symt
50...74 posty
50...74 posty

miękka, nie było dotąd problemów
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
A jak wygląda moment hamujący mechanizmu lewej szpuli (tej, z której taśma się odwija). Może tam siła hamowania taśmy jest zbyt duża, przez co rolka i oś (zakładam, że są czyste i odtłuszczone) nie dają rady zapewnić taśmie równomiernego przesuwu? Czy gumowa rolka dociskana jest do osi z odpowiednią siłą?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
symt
50...74 posty
50...74 posty

na szpuli zdawczej nie ma oporu. Rolka jest za słabo dociśnięta, ale nie ma tam możliwości regulacji.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

symt pisze: wt, 13 grudnia 2022, 12:23 na szpuli zdawczej nie ma oporu. Rolka jest za słabo dociśnięta, ale nie ma tam możliwości regulacji.
Ten magnetofon przystosowany jest do starych,grubych taśm {50/35} i cienkie {26} czasem nie idą.Stan rolki {docisk} i ustawienie sprzęgła oraz hamulca można sprawdzić następująco dla kierunku w prawo:pełna szpula na lewy talerz/rozbiegówka nawinięta na prawy/włączyć odtwarzanie w prawo/ociągnąć rolkę dociskową.Taśma powinna sama przesuwać się w prawo {lub z niewielkim wspomaganiem ręcznym :lol: }.Często duże opory powodują zabrudzone głowice i dociski. :D
symt
50...74 posty
50...74 posty

a co odpowiada za równomierność przesuwu taśmy - rolka dociskowa, czy siła ciągu talerza odbiorczego? Czy w melodii jest możliwość regulacji docisku rolki?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Rolą talerzyka odbiorczego jest jedynie zwijanie taśmy z odpowiednim naciągiem, przez co szybkość obracania się tego talerzyka jest bez taśmy większa niż z taśmą. Jest też w jego napędzie odpowiednie sprzęgło, na którym wytraca się część prędkości jaką osiągnąłby talerzyk bez założonej i hamującej go taśmy. Prędkość przesuwu zawsze ustala prędkość obrotowa osi i jej średnica. Nie mogę uwierzyć, że w mechanizmie tego magnetofonu nie zastosowano sprężyny regulującej docisk rolki gumowej do taśmy i osi ciągnącej. Miewałem sytuacje, w których zużywający się mechanicznie układ docisku rolki gumowej do osi (po włączeniu funkcji "Start") nie zapewniał odpowiedniego jej docisku (w jakimś innym magnetofonie od tego tu opisywanego sprężyna za śrubą regulacyjną nie była wykorzystywana) i należało wówczas, o ile dobrze pamiętam, dodać jakąś podkładkę korygującą w układzie dźwigni. Siła docisku rolki do osi jest bardzo istotna dla pracy mechanizmu i nie może ona zależeć jedynie od elastyczności gumy i średnicy rolki, której średnica z czasem się zmniejsza, a guma zmienia swoją elastyczność. Z kolei siła hamowania taśmy przez lewą szpulkę zapewnia odpowiedni nacisk taśmy na elementy prowadzące i głowice oraz właściwe jej prowadzenie w torze przesuwu.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
symt
50...74 posty
50...74 posty

Niestety, nie zastosowano. Rozebrałem mechanizm i przy klawiszu "play" jest silna stalowa sprężyna przymocowana do klawisza na stałe. która przyciąga rolkę dociskową do osi. Nie ma możliwości jej regulacji. Może niech wypowiedzą się osoby, które znają ten magnetofon i podpowiedzą rozwiązanie. Rolka jest miękka i cała. Chyba, ze jej średnica się zmniejszyła na skutek wytarcia.
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: czyt »

symt pisze: ndz, 5 lutego 2023, 18:23 Może niech wypowiedzą się osoby, które znają ten magnetofon i podpowiedzą rozwiązanie. Rolka jest miękka i cała. Chyba, ze jej średnica się zmniejszyła na skutek wytarcia.
Widzisz: mało prawdopodobne. Znając mechanizm ZRK140(serwisówka i procedura toru taśmy, powinny być dostępne- niebieska broszura) i serwisując późniejszy ZRK-kaseta (metalowo plastikowy M8010 i podobne), mogę Ci podpowiedzieć tak: Oś silnika(ang. kapstan?) (napęd stabilizacji taśmy, dociśnięty rolką z tą sprężyną) ma być nie zużyty: -łożyska ślizgowe?-silnika, nie powinna, ośka latać. Docisk rolki nie może być za duży, mocowanie rolki stabilne i patrz, czy metal nie ma zużycia: owalizacja otworów na osie. Rolkę dociskową wywiń na "lewą stronę", jeśli się da. Będziesz miał nową powierzchnie, która MUSI być równa. Znajdź nową (nowszą)np z VHS-a.

Pod talerzykiem zwijającym taśmy, jest sprzęgło cierne (bądź filc, z sprężyną dociskową). W obu konstrukcjach, jest to sprzęgło cierne. I powinno mieć określoną siłę (pracy, moment hamowania) na początku i na końcu taśmy(szpule mają dużo większe różnice tego parametru, niż kaseta CC, na początku i końcu). Raz jest to zwykła sprężynka naciągowa, a bywa sprężyna płaska, okrągła z "wąsikami" naciskają talerzyk, po obwodzie i przy osi (fizyka, sprężyna ma mieć dwa punkty podparcia, minimum). W mechanizmie ZRK CC(kaseta) sprężynki płaskie, mają po trzy wąsiki).

Ustawienie toru taśmy i wszystkich parametrów, to rozbudowana procedura z Dynamometrem, jeśli idzie o magnetofony szpulowe. Mogą także pomóc serwisówki Koncert-a, Opus-a, Arii. Przyjemności i sukcesów w tym boju.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
ODPOWIEDZ