Różnice parametrów podwójnych triod

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Re: Różnice parametrów podwójnych triod

Post autor: Radiowiec »

Jeszcze mała uwaga, w nocie katalogowej mamy automatyczny minus, czyli jest to sytuacja inna niż z minusem stałym. Mimo, że przy stałym minusie lampa może nie uzyskać tych 6 mA, to z automatycznym minusem spokojnie może sobie poradzić.
emisja01
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: emisja01 »

Radiowiec pisze: pt, 18 listopada 2022, 01:18
Jeżeli jednak spojrzymy na dane lampy dyskwalifikujące ją z dalszej pracy, to widzimy że wartością graniczną jest tutaj prąd rzędu 6 mA.
Więc niby lampa nowa, która ma prąd 7 mA mieści się w specyfikacji, lecz jeśli jej prąd spadnie poniżej 6 mA to wg karty katalogowej nie nadaje się ona do użytku. Pytanie tylko, po jakim czasie ten spadek nastąpi.
Dziękuję za przykład.
Właśnie dlatego zadaję pytania ponieważ nie spotkałem się (jak dotąd) z wyjaśnieniem.
Ponoć lampy małej mocy mogą pracować przy spadku misji do 50% (ktoś napisał na forum).
Spadek do 6mA z 7 a 14 to kolosalna różnica. Wygląda na to, że pozostaje sprawdzić na "własnej skórze" czyli empirycznie...
Poskładałem układ SRPP na ECC88 i po roku dość intensywnej eksploatacji wzmacniacza zauważyłem nieznaczne zwiększenie prądu (wzrost napięcia na siatkach) zamiast spodziewanego jego spadku.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

emisja01 pisze: pt, 18 listopada 2022, 19:58

Właśnie dlatego zadaję pytania ponieważ nie spotkałem się (jak dotąd) z wyjaśnieniem.
Ponoć lampy małej mocy mogą pracować przy spadku misji do 50% (ktoś napisał na forum).
Raczej lampy w których wykorzystuje się w normalnych warunkach pracy {przewidzianych dla typu} tylko część prądu emisji katody i mocy strat anody.Nie pisze Kolega w jakim konkretnie zastosowaniu układu pracują posiadane lampy,ale po szybkości zużycia podejrzewam wzmacniacz słuchawkowy.A tu wykorzystanie emisji lamp może być bardzo duże. :D
emisja01
100...124 posty
100...124 posty

Marek7HBV pisze: sob, 19 listopada 2022, 10:27 Nie pisze Kolega w jakim konkretnie zastosowaniu układu pracują posiadane lampy,ale po szybkości zużycia podejrzewam wzmacniacz słuchawkowy.A tu wykorzystanie emisji lamp może być bardzo duże. :D
SRPP na ECC88 steruje lampą mocy zastosowaną jako wtórnik (OTL).
Nie pisałem bo nie ma to znaczenia.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

emisja01 pisze: sob, 19 listopada 2022, 15:10 SRPP na ECC88 steruje lampą mocy zastosowaną jako wtórnik (OTL).
Nie pisałem bo nie ma to znaczenia.
Ma to znaczenie wręcz zasadnicze. Pisałem już wcześniej, że wpływ zużycia się lamp, a więc pogarszania ich parametrów na pracę danego stopnia wzmacniającego zależy m.in. od tego z jakimi sygnałami pracuje ten stopień. A więc ma znaczenie, czy ten układ SRPP steruje wtórnik do słuchawek na przypuśćmy połówce 6AS7, czy też steruje stopień końcowy SE do głośników na połówce tejże 6AS7. W drugim bowiem przypadku wymaga się od tego układu SRPP znacznie większej amplitudy sygnału wyjściowego, a co za tym idzie, zużycie lampy ECC88 objawi się szybciej.
emisja01
100...124 posty
100...124 posty

OTLamp pisze: sob, 19 listopada 2022, 15:37 Ma to znaczenie wręcz zasadnicze. Pisałem już wcześniej, że wpływ zużycia się lamp, a więc pogarszania ich parametrów na pracę danego stopnia wzmacniającego zależy m.in. od tego z jakimi sygnałami pracuje ten stopień. A więc ma znaczenie, czy ten układ SRPP steruje wtórnik do słuchawek na przypuśćmy połówce 6AS7, czy też steruje stopień końcowy SE do głośników na połówce tejże 6AS7. W drugim bowiem przypadku wymaga się od tego układu SRPP znacznie większej amplitudy sygnału wyjściowego, a co za tym idzie, zużycie lampy ECC88 objawi się szybciej.
Faktycznie, przegapiłem. Mi chodzi o dolną granicę jakie kryteria przyjąć (po za słuchowymi).
Czy procentowy spadek emisji (70 - 50 %) lampy czy katalogowy prąd minimalny jak na przykładzie lampy E81CC (podany przez Kolegę Radiowca) , że dla nominalnego prądu 10 mA, rozrzut wynosi 7-14 mA. (podobnie 6N23P-EW 10 do 20 mA ).
Nowa, która ma prąd 7 mA mieści się w specyfikacji, lecz jeśli jej prąd spadnie poniżej 6 mA to wg karty katalogowej nie nadaje się ona do użytku.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

emisja01 pisze: sob, 19 listopada 2022, 17:36
Nowa, która ma prąd 7 mA mieści się w specyfikacji, lecz jeśli jej prąd spadnie poniżej 6 mA to wg karty katalogowej nie nadaje się ona do użytku.
I wg specyfikacji Siemensa dla E81CC tak właśnie będzie, przy czym należy badać w tych samych warunkach, czyli dla Ua = 250 V i Rk = 200 Ω . Ale to nie znaczy, że ta która ma 7 mA osiągnie te 6 mA szybciej, niż ta, która ma 14 mA.
emisja01
100...124 posty
100...124 posty

OTLamp pisze: sob, 19 listopada 2022, 17:50 Ale to nie znaczy, że ta która ma 7 mA osiągnie te 6 mA szybciej, niż ta, która ma 14 mA.
To pocieszające. Jak rozumiem tępo zużycia może być różne dla obu lamp i pomimo różnic "na starcie" (7 i 14 mA), wartość krytyczną owe 6mA mogą osiągnąć w podobnym czasie (pomimo pracy w jednakowych warunkach w układzie szeregowym jakim jest SRPP).
Magia lamp fascynująca...
Chciałbym jeszcze dopytać o ten nieznacznie zwiększony prąd (wzrost napięcia na rezystorach katodowych) pomimo kilkuset godzin pracy lamp.
Pomiar był na początku (podczas uruchamiania) i po ok. roku dopiero (wzmacniacz dla znajomego). Czy to może oznaczać, iż po kilkudziesięciu godzinach pracy parametry się ustabilizowały a spadku (prądu) spodziewać się w późniejszym czasie ?
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

emisja01 pisze: ndz, 20 listopada 2022, 09:12
Chciałbym jeszcze dopytać o ten nieznacznie zwiększony prąd (wzrost napięcia na rezystorach katodowych) pomimo kilkuset godzin pracy lamp.
Pomiar był na początku (podczas uruchamiania) i po ok. roku dopiero (wzmacniacz dla znajomego). Czy to może oznaczać, iż po kilkudziesięciu godzinach pracy parametry się ustabilizowały a spadku (prądu) spodziewać się w późniejszym czasie ?
Pewien wzrost prądu w ciągu początkowych kilkudziesięciu do kilkuset godzin pracy jest możliwy. Znów jednak nie podajesz istotnych informacji: czy w obu przypadkach lampy miały dokładnie te same napięcia zasilania (napięcie żarzenia i napięcie anodowe)? Ile wynosi ten wzrost?
emisja01
100...124 posty
100...124 posty

OTLamp pisze: ndz, 20 listopada 2022, 13:57 Znów jednak nie podajesz istotnych informacji: czy w obu przypadkach lampy miały dokładnie te same napięcia zasilania (napięcie żarzenia i napięcie anodowe)? Ile wynosi ten wzrost?
Podałem wcześniej, że układ szeregowy SRPP . Układ stereo więc cztery lampy (2x2), napięcia anodowe różnią się pomimo dobierania w pary.
Natomiast wzrost prądu do ok. 10% (na wszystkich 4 katodach).
Zasilane grzejniki lamp podłączone równolegle.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Nadal nie rozumiesz :( Pytałem czy napięcie żarzenia i napięcie anodowe (ale zasilające cały układ SRPP, a nie to co jest na każdej z połówek lamp) było takie samo podczas pomiarów rok temu i teraz, gdy obserwujesz wzrost prądu anodowego? Czy te napięcia są stabilizowane?
emisja01
100...124 posty
100...124 posty

OTLamp pisze: ndz, 20 listopada 2022, 18:10 Nadal nie rozumiesz :( Pytałem czy napięcie żarzenia i napięcie anodowe (ale zasilające cały układ SRPP, a nie to co jest na każdej z połówek lamp) było takie samo podczas pomiarów rok temu i teraz, gdy obserwujesz wzrost prądu anodowego? Czy te napięcia są stabilizowane?

Znów jednak nie podajesz istotnych informacji: czy w obu przypadkach lampy miały dokładnie te same napięcia zasilania (napięcie żarzenia i napięcie anodowe)?
Tak zrozumiałem, że chodzi o żarzenie i anodowe (jak wyżej). :roll:
Jeżeli chodzi o układ to napięcie nie jest stabilizowane i spadło trochę (zapewne w skutek tego zwiększonego poboru prądu).
Napięcie żarzenia również nie jest stabilizowane jednak te nie zmieniło się.
Czy mam rozumieć, iż wartość napięcia żarzenia wpływa na pracę lampy (pomimo 10% tolerancji) ?
Ponoć różnica 0,1 V zmienia drastycznie dźwięk jak podał jeden z Kolegów na forum...
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Może są tacy z słuchem ,,napięciowym,, ,ale faktycznie zmiana napięcia żarzenia zmienia też prąd płynący przez lampę,co powoduje przesunięcie punktu pracy.A to na ile bedzie zaważalne zależy od budowy i wymagań konkretnego stopnia.Konstruktor stara się ograniczyć ten wpływ-często nie wykorzystując w pęłni możliwości {czasem krótkotrwałych} lampy,a amator ma to najczęściej gdzieś-bo liczy się sukces {krótkotrwały?}.Pisze Kolega że napięcia nie są sabilizowane,a wystarczy że przez ten rok ŚREDNIE napięcie żarzenia wynosiło tylko 6,5 V i odparowanie katody następowało trochę szybciej niż dla 6,3 V.Z ECC88 nie miałem do czynienia,natomiast PCC88 stosowana w telewizorach była jedną z tych bardziej krótkożyciowych zwłaszcza na obszarach o słabym sygnale z anteny-co powodowało pracę z maksymalnym prądem katod i w efekcie krótki czas dobrego odbioru.Natomiast miałem kiedyś sporo sprawnych E88CC wydłubanych z radiotelefonów i trudno mi teraz powiedzieć że były takie dobre,czy po prostu konserwowano te radiotelfony :lol: .W ten sposób mogą powstawać mity. :D
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

emisja01 pisze: pn, 21 listopada 2022, 20:25
Tak zrozumiałem, że chodzi o żarzenie i anodowe (jak wyżej). :roll:
Jeżeli chodzi o układ to napięcie nie jest stabilizowane i spadło trochę (zapewne w skutek tego zwiększonego poboru prądu).
Napięcie żarzenia również nie jest stabilizowane jednak te nie zmieniło się.
Czy mam rozumieć, iż wartość napięcia żarzenia wpływa na pracę lampy (pomimo 10% tolerancji) ?
Ponoć różnica 0,1 V zmienia drastycznie dźwięk jak podał jeden z Kolegów na forum...
Jakoś trudno mi uwierzyć, że rok temu zmierzyłeś i zanotowałeś napięcia żarzenia oraz anodowe, by obecnie w tych samych warunkach dokonać pomiaru prądu anodowego. Jeśli teraz zaobserwowałeś 10% wzrost prądu anodowego, może on być spowodowany zwyżką napięcia sieci, a więc napięcia żarzenia i anodowego.
emisja01
100...124 posty
100...124 posty

OTLamp pisze: wt, 22 listopada 2022, 14:54
Jakoś trudno mi uwierzyć, że rok temu zmierzyłeś i zanotowałeś napięcia żarzenia oraz anodowe, by obecnie w tych samych warunkach dokonać pomiaru prądu anodowego. Jeśli teraz zaobserwowałeś 10% wzrost prądu anodowego, może on być spowodowany zwyżką napięcia sieci, a więc napięcia żarzenia i anodowego.
Wiara to sprawa osobista, w co kto wierzy jego sprawa.
Skoro zbudowałem to chyba musiałem dokonać pomiarów. Pomiary wykonywane były w tym samym miejscu z uwzględnieniem napięcia sieciowego jako warunku niezbędnego przy żarzeniu lamp bez stabilizacji ("oczywista oczywistość" dla mnie). Skoro nie wiesz czym wytłumaczyć przedstawione działanie to przynajmniej mi nie imputuj proszę. Opisałem co zaobserwowałem mając na uwadze, iż kiedyś ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem i tyle w temacie.
Szkoda, że szanowny Kolega pominął moje pytanie:
"Czy mam rozumieć, iż wartość napięcia żarzenia wpływa na pracę lampy (pomimo 10% tolerancji) ?
Ponoć różnica 0,1 V zmienia drastycznie dźwięk jak podał jeden z Kolegów na forum... "