Wzmacniacz gitarowy 5W Fender + JCM800 czyli kolejny Red Baron DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz gitarowy 5W Fender + JCM800 czyli kolejny Red Baron DIY
Ok, jak masz daj UF4007.
Pasywna pętla w tej konfiguracji nie będzie działała poprawnie.
Będziesz musiał ustawić oba potencjometry "Master" na bardzo niskim poziome żeby sygnał nie przesterował wejść efektów.
Przy włączonej pętli wzmacniacz będzie grał powiedzmy normalnie tylko w takich ustawieniach.
Będziesz musiał ustawić oba potencjometry "Master" na bardzo niskim poziome żeby sygnał nie przesterował wejść efektów.
Przy włączonej pętli wzmacniacz będzie grał powiedzmy normalnie tylko w takich ustawieniach.
Tomasz
@nxn68 Dzięki, zamówiłem UF4007.
@Sovtek33 Czyli pętla obniża przed "Send" poziom sygnału, a potem po "Return" podbija z powrotem. Teraz się zastanawiam czy tego układu Reverb Equinox II, który jest przystosowany raczej do sygnału na poziomie instrumentu do wrzucenia go między wejściem "Return" a stopniem wzmacniającym pętli. Dodam też przełącznik "Bypass" na pętlę i Reverb.
@Sovtek33 Czyli pętla obniża przed "Send" poziom sygnału, a potem po "Return" podbija z powrotem. Teraz się zastanawiam czy tego układu Reverb Equinox II, który jest przystosowany raczej do sygnału na poziomie instrumentu do wrzucenia go między wejściem "Return" a stopniem wzmacniającym pętli. Dodam też przełącznik "Bypass" na pętlę i Reverb.
Czekając na części zrobiłem małe pomiary jak ułożyć transformatory na chassis. Wniosek ten sam jaki miał painlust w zalinkowanym temacie kilka postów wcześniej, więc tez tak zrobię.
Zapomniałem dopisać, a nie mogę już edytować posta. Oscyloskop podłączyłem pod uzwojenie pierwotne transformatora głośnikowego TG2,5-1-666 (1) i (4). Pierwsze zdjęcie referencyjne bez zasilania w transformatorze sieciowym.
Generalnie to powinieneś podpiąć pod wtórne bo do niego podłączasz głośnik...
Jasne, ale uzwojenie pierwotne ma znacznie więcej zwojów i tam się lepiej obserwuje wzbudzenie. Podpinając pod wtórne przy transformatorze bez obciążenia ledwo co widać.
Zawsze możesz posłuchać - zamiast przyrządu pomiarowego podpiąć głośnik gitarowy. Może się okazać, że słychać różnicę między 33mv a 105mV, ale w praktyce nie ma znaczenia z dalszej odległości od głośnika.Podpinając pod wtórne przy transformatorze bez obciążenia ledwo co widać.
no własnie ja nie mirzę tylko słucham. jak w głośniku jest cisza to będzie cisza.
Oczywiście nie chcę dyskredytować innych metod. Szukając informacji na ten temat natrafiłem na takie sugestie więc tak zrobiłem. Zrobiłem też dzisiaj test podłączając głośnik do TG i musiałem się mocno do niego przytulic żeby coś słyszeć. Generalnie wynik pokrywał się z pomiarem oscyloskopem wpiętym w uzwojenie pierwotne, z tym, że tamten pomiar wydaje się być wygodniejszy i lepiej pokazujący.
Domyślam się, że i tak to wzbudzenie w TG będzie moim najmniejszym zmartwieniem w dalszej budowie
.
Chciałbym też zapytać czym kierować się planując ułożenie lamp? Jakie odległości między nimi, między transformatorami, między lampami osobnych kanałów tak jak tutaj, czy też kierunek lampy ma znaczenie (w sensie przekręcając względem ich osi)?
Domyślam się, że i tak to wzbudzenie w TG będzie moim najmniejszym zmartwieniem w dalszej budowie

Chciałbym też zapytać czym kierować się planując ułożenie lamp? Jakie odległości między nimi, między transformatorami, między lampami osobnych kanałów tak jak tutaj, czy też kierunek lampy ma znaczenie (w sensie przekręcając względem ich osi)?
Większość części już do mnie dotarła, w między czasie projektowałem wszystkie płytki, rozmieszczenie elementów, panel przedni i tylni.
Zmodyfikowałem zasilacz z Atoma aby można było zamontować większe kondensatory oraz miał miejsce na rezystor obniżający napięcie żarzenia i wyjście na stanby. Equalizery obu kanałów będą na dwóch płytkach. Zaprojektowałem też płytkę pętli efektów opartą o dwa LND150, która będzie nad podstawką EL84. Płytkę reverbu dodam na samym końcu.
Nawierciłem też chassis i zamontowałem już podstawki pod lampy oraz przełączniki żarzenia na lampy preampu. Tak chcę podłączyć te przełączniki. Tak rozplanowałem panel przedni i tylni. I tak lubię przełączniki
Zmodyfikowałem zasilacz z Atoma aby można było zamontować większe kondensatory oraz miał miejsce na rezystor obniżający napięcie żarzenia i wyjście na stanby. Equalizery obu kanałów będą na dwóch płytkach. Zaprojektowałem też płytkę pętli efektów opartą o dwa LND150, która będzie nad podstawką EL84. Płytkę reverbu dodam na samym końcu.
Nawierciłem też chassis i zamontowałem już podstawki pod lampy oraz przełączniki żarzenia na lampy preampu. Tak chcę podłączyć te przełączniki. Tak rozplanowałem panel przedni i tylni. I tak lubię przełączniki

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Tak na szybko. Wyglada ladnie. Kilka uwag
1. Niektore galki nie sa w linii.
2. Niektore napisy nie sa w linii.
3. Przelacznik trioda/pentoda: powinno byc TRIODE/PENTODE (masz literowke).
4. Napisy na froncie sa za wielkie jak na moj gust ale to juz Twoje gusta.
5. Warto podac prad bezpiecznika i typ.
6. EFFECTS LOOP
1. Niektore galki nie sa w linii.
2. Niektore napisy nie sa w linii.
3. Przelacznik trioda/pentoda: powinno byc TRIODE/PENTODE (masz literowke).
4. Napisy na froncie sa za wielkie jak na moj gust ale to juz Twoje gusta.
5. Warto podac prad bezpiecznika i typ.
6. EFFECTS LOOP
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Dziękuję za uwagi. Zapomniałem dopisać, że te panele to tak na brudno i, żeby pokazać rozkład elementów i żeby nawiercić otwory. Jak wszystko bedzie już działać to wtedy dopiero zaprojektuje i wygraweruje panele, wrócę też wtedy do tych uwag 

Chcę zastosować szynę masy od gniazda wejściowego po punkt połączenia z obudową niedaleko kondensatorów filtrujących podobnie jak w podobnym projekcie painlusta linkowanym wcześniej i tutaj mam pytanie. Czy masa z żarzenia lamp 6n2p powinna iść do szyny obok innych elementów, czy powinna być prowadzona do tego punktu połączenia z obudową?
To jest ekran nie masa. Ja łączę szeregowo a potem do wspólnego punktu przy wejściu sygnału. Mniej kabli.