Wzmacniacz gitarowy/HiFi

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

tom.harlem
2 posty
2 posty

Wzmacniacz gitarowy/HiFi

Post autor: tom.harlem »

Witam
Niedawno zaczałem grac na gitarce i zbierac do niej sprzet.kupiłem Głosnik Eminence Legend 125 i chciałbym sprawic sobie jakis wzmacniacz.czy musi to byc koniecznie jakis wzmacniacz gitarowy czy moze byc jakis HiFi (Onkyo,Sony itp.)??dobre wzmacniacze gitarowe sa drogie a ja mam tylko z 300zł
prosze o pomoc!!
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Wzmacniacz gitarowy/HiFi

Post autor: painlust »

tom.harlem pisze:Witam
Niedawno zaczałem grac na gitarce i zbierac do niej sprzet.kupiłem Głosnik Eminence Legend 125 i chciałbym sprawic sobie jakis wzmacniacz.czy musi to byc koniecznie jakis wzmacniacz gitarowy czy moze byc jakis HiFi (Onkyo,Sony itp.)??dobre wzmacniacze gitarowe sa drogie a ja mam tylko z 300zł
prosze o pomoc!!
za 300PLN można sobie złożyć lampiaka 5W, a nawet 10W. Starczy do grania w domu.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

racja, za te pieniądze można zmontować coś prostego, ale przyzwoitego.
można chyba też kupić jakiegoś zajeżdżonego gitarowca.
obie opcje są lepsze, niż tzw. 'hifi'
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Poszukaj w lombardach, czasami są tam bardzo ciekawe rzeczy do grania za śmieszne pieniądze, a jeśli jeszcze będzie troszkę uszkodzony, to naprawdę może być tanio.

PS: A jakie Onkyo Ty chciałeś za te 300 stówy kupić?????
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
tom.harlem
2 posty
2 posty

Post autor: tom.harlem »

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Granie na gitarze przez wzmacniacz hi-fi ma sens tylko wtedy gdy posiada się przedwzmacniacz gitarowy. Wogóle najlepszym rozwiazaniem w przypadku hi-fi jest posiadanie symulatora wzmacniaczy, ale wtedy do wzmacniacza należy podpiąć głośnik szerokopasmowy, albo normalną kolumnę hi-fi a nie głosnik gitarowy. Na upartego można podłaczyć tego twojego Legenda do hi-fi i gitarę do tego wzmaka i grać będzie ale na zadowalające brzmienie tego nie daję żadnej gwarancji.