Co by tu kupić (na zapas)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Co by tu kupić (na zapas)

Post autor: nkas »

saico pisze: pt, 9 września 2022, 00:38 Pokaż mi kiedy... każdy by chciał kupić lampę za "psi grosz", ale te czasy minęły.
Odgryzlem sie za watek jak szukalem wiekszej ilosci ECC83 Tesli i tyle. Choc moglem sie powstrzymac i ta uwaga byla niepotrzebna. Masz oczywiscie racje ze to nie te czasy, niemniej zapytac zawsze mozna, zwlaszcza jesli chodzi o hurt i placi sie w walucie, ktora nadaje sie do czegos wiecej niz zwiniecia w rulonik. Jakby co - temat jest w sumie aktualny, RFT tez mile widziane. W druga strone tez sa niezle odklejki - co powiesz na oferte typu 2szt ECC83 Tunsgram, wyciagniete niewiadomo skad, uzywane niewiadomo ile, niepomierzone 500zl (za pare, mam nadzieje, bo nie doczytalem ze smiechu)? Ot taki kwiatek z grup gitarowych na FB.
'All the stars in the north are dead now.'
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Dziś w zasadzie młody elektronik amator jak chce posłuchać ,,lampowego dźwięku''(?) szuka EL84, ECC83, rzadko ECL82 a mocy szuka na EL34, inne lampy w zasadzie się nie liczą, seria P, nawet NOS traktowana jest przez większość jako śmiecie np. PCL82 a większej mocy choćby PL500/504, PL36 itp. Rozumiem dążenie do zdobycia, nawet na zapas, np. ECC83 do konkretnego sprzętu (w domyśle fabrycznego) ale już wykonania własne np. wzmacniaczy aż proszą się (ekonomicznie...) o zastosowanie np. zamiast ECC83 dwóch choćby 6BC32, EABC80 (ale serii P bo E może wykończyć ,,milionera'', PABC80 niedawno, pisałem o tym, kupiłem po niecałe 4zł/sztuka, zainteresowanie zerowe), są lampy żołędziowe z dawnego ZSRR np. pojedyncze triody do zastosowań audio (kupiłem kilkaset 6S7B) i jeszcze sporo innych, za mniej niż zero kupiłem NOS radzieckie 6G2 (wada nie świeci) czyli trioda mcz plus dwie ,,zbędne'' diody. Jeszcze niedawno wiele niechodliwych lamp można było łatwo i tanio kupić, niestety czas leci..... Dziś wycena ECC83 NOS jest trudna, nowych w zasadzie brak, parametry używanych są tajemnica sprzedającego. Powodzenia na łowach.
Popierając kogoś warto sprawdzić jaki jest jego termin ważności.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

https://allegro.pl/oferta/lampa-tungsra ... 2602084024# Jeśli foto real ja bym zaryzykował.....niestety, oferta trwała krócej niż logowanie.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Faktem jest że gotowy sprzęt zmian nie lubi,ale dla zastosowania ,,różnorakich,, trzeba mieć wiedzę lub sprawdzone rozwiązania-a tutaj raczej kiepsko.Kiedyś różnice cen lamp zależały od kosztów produkcji,a nie rankingów.Ale jedno się nie zmieniło-zawodowcy zapłacą dużo więcej za gwarancję jakości {niezawodności}.Ruskie lub chińskie lampy powinny być oznaczone-,,a może się nada,a jak nie,to niewielka strata,, :lol: Bardzo dużo zależy od producenta i lat w których lampy wyprodukowano {piszę o bloku wschodnim}.Pod koniec lat 80-tych robiłem zakupy z likwidacji magazynów i RFT czy Tesla nadawały się do użytku w stu procentach,to ruskie najwyżej w połowie.I nawet polamowskie PCL-ki i ECL-ki,a zwłaszcza PY ,czasem służyły tylko do ozdoby.A gwarancji niestety nie było. :D
saico

Post autor: saico »

Do dzisiejszych czasów te lampy nabrały wartości. Kupując w ciemno ryzykujesz, ale większość nadaje się do dalszej eksploatacji. Pytanie ile kto jest w stanie zapłacić i zaryzykować.
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

To wiadomo, ale czesc ofert to ewidentne szukanie frajera/"nie wiem, nie znam sie" albo jedno i drugie.
'All the stars in the north are dead now.'
BalROCK
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: BalROCK »

https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-la ... bserved_ad
są i historie w grupą mańkę - przekonaj takiego (taką w tym przypadku), że te lampy, nawet nowe (bo na takie wyglądają) nie są (jeszcze) warte 300zł/szt. Od paru dni prowadzę dysputę z Panią i jej mężem, że cena jest z kosmosu. Jak zaproponowałem, że podjadę i je zmierzę, to Pan mi powiedział, że ... jak pomiar wyjdzie dobrze to cena skoczy do 400 :/ Aż czasami człowieka korci, żeby takiego cwaniaka ... echh szkoda gadać.
ALe ... wciąż jeszcze ludzie grzebią na strychach i wyciągają skarby, których nie rozumieją. Nie ma tygodnia, żeby nie dało się trafić na fajną okazję (i paru stówek nie wydać :) )
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 2677763652 Zobaczcie także inne lampy tego sprzedawcy w dziale MILITARIA(?), trafiłem przypadkiem.
saico

EF95 (spięta w triodę) to dziś kultowa lampa na równi z ECC83.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

cirrostrato pisze: sob, 15 października 2022, 11:00 https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 2677763652 Zobaczcie także inne lampy tego sprzedawcy w dziale MILITARIA(?), trafiłem przypadkiem.
Reklama dźwignią handlu......tylko ja 6Ż1P E-W nasz kolega z forum sprzedał mi dawno temu po 1zł prawie setkę, EF95 na Allegro też kiedyś można było kupić od po 2zł, wszystko oczywiście NOS.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 7887854372 Trudno dostępna nawet w miłej cenie to ona nie jest......
saico

A ja tam wolę prawdziwą triodę 6S1P od 6J1P.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

A co powiesz na 6N15P (ECC91), lata temu dostałem pudełko 50sztuk NOS i nie wiem z czym to zjeść, te wspólne katody.....
Awatar użytkownika
fanis
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: fanis »

cirrostrato pisze: ndz, 16 października 2022, 11:54 A co powiesz na 6N15P (ECC91), lata temu dostałem pudełko 50sztuk NOS i nie wiem z czym to zjeść, te wspólne katody.....
Te wspólne katody to ja akurat wykorzystałem do budowy multiwibratora - katoda jednej i drugiej połówki połączona do tej samej masy. :D

To tak mi przyszło do głowy pół żartem - jestem na tym etapie przygody z lampami.