Tomek Chrzanowski chrzan49
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Tomek Chrzanowski chrzan49
Niestety lata lecą a to hobby staje się coraz droższe... niedługo tylko dziani klienci będą jej odbiorcami. Ja sam mam 12 lat doświadczenia w lampach a wcześniej elektronika była u mnie codziennością i nadal jest, bo pracuję w tym zawodzie (serwis RTV/AGD) od lat pomimo, że takiego się nie wyuczyłem (samouk) to jestem w nim dobry. Niestety ostatnimi czasy wzrok mi siadł i musiałem zrobić sobie pierwsze okulary. Fakt widzę lepiej z bliska, ale to już nie to co kiedyś. Zapał też jakby mniejszy... rocznik 74. Do tego ta sytuacja na świecie... aż się odechciewa wszystkiego. Najpierw covid, teraz straszenie wojną. Myślę, że ktoś już zaplanował naszą przyszłość a teraz ją perfidnie realizuje i to w czarnych barwach udając, że robi wszystko by się tak nie stało. Także to wszystko co widzicie w TV, to pic na wodę.
-
- 625...1249 postów
Witam.
Metryka to tylko cyferki, ja mam 18 lat plus 40 lat doświadczenia
i wcale nie uważam się za starego. Tak naprawdę mamy tyle lat na ile się czujemy. A hobby to w moim wypadku odskocznia od problemów.
Pamiętajmy o tych co odeszli bo na to zasługują jako nasi Koledzy dzielący wspólne zainteresowanie i nie zamartwiajmy się tym na co nie mamy wpływu, bo żyje się tylko raz, a życie jest za krótkie by go marnotrawić na to co nieważne.
Pozdrawiam.
Metryka to tylko cyferki, ja mam 18 lat plus 40 lat doświadczenia

Pamiętajmy o tych co odeszli bo na to zasługują jako nasi Koledzy dzielący wspólne zainteresowanie i nie zamartwiajmy się tym na co nie mamy wpływu, bo żyje się tylko raz, a życie jest za krótkie by go marnotrawić na to co nieważne.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 625...1249 postów
Też bym tak chciał. Niestety z biegiem lat dociera do mnie, że życie po życiu to jednak mit. Aczkolwiek zostawiam sobie ok. 2 % szansy, że się mylę.
-
- 625...1249 postów
Ja już nawet te 2% odrzuciłem. Życie po życiu nie istnieje, bo to bezsens. No ale to jest temat na całkiem inną dyskusję.

-
- 625...1249 postów
Ja natomiast wierzę, że czeka mnie wieczność po śmierci...
P.
P.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Dusza ludzka jest nieśmiertelna... i odradza się w kolejnym i w kolejnym życiu "kasując" pamięć z poprzednich żyć by nie przeszkadzała w obecnym życiu. Ale poddając się hipnozie można wyciągnąć te informacje z podświadomości często przemawiając nawet w innym języku.
-
- 625...1249 postów
Biblia (żyjemy przecież w judeo-chrześcijańskiej kulturze, a nawet cywilizacji...), w Nowym Testamencie podaje jednak coś takiego: Hbr 9:27: "A jak postanowione jest ludziom raz umrzeć, a potem sąd...".
Pozdrawiam!
Piotr.
Pozdrawiam!
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 2500...3124 posty
Zakładając słuszność tej hipotezy, jaka jest różnica między ponownym wcieleniem danej duszy w kolejne ciało (w następnym życiu), skoro jej świadomość i wspomnienia i tak przepadają, a powołaniem nowej duszy do nowego ciała i śmiercią starej duszy? W obu przypadkach jaźń wraz ze wszystkimi swoimi składnikami (wspomnienia, świadomość istnienia, itd.) ulega unicestwieniu, nawet jeśli nie zupełnemu, to na poziomie odczuwania takiej duszy i tak na jedno wychodzi.saico pisze: wt, 11 października 2022, 23:25 Dusza ludzka jest nieśmiertelna... i odradza się w kolejnym i w kolejnym życiu "kasując" pamięć z poprzednich żyć by nie przeszkadzała w obecnym życiu. Ale poddając się hipnozie można wyciągnąć te informacje z podświadomości często przemawiając nawet w innym języku.
Drugie pytanie przy tej samej hipotezie. Jak przyroda/bóstwa/co tam jeszcze poradzi sobie z problemem rosnącej liczby ludzi przy stałej liczbie dusz? Chyba, że nowe dusze są cały czas generowane, na równi z recyklingiem starych

Zadeklaruję się od razu, żeby nie było niedomówień, jestem rzymskim katolikiem.
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
Mimo to podtrzymuję to co napisałem bez względu kto jakie ma wierzenia.
-
- 2500...3124 posty
Jestem po prostu ciekaw.
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 3125...6249 postów
Prawdopodobnie wszystkie idą do piekła gdzie cudzołożą rozmnażając się ile fabryka dała. Następnie nieślubne duszyczki sa kierowane do nieba gdzie na półkach grzecznie czekają na nowe wcielenie. Dlatego ja chcę do... piekła.kubafant pisze: śr, 12 października 2022, 09:41 Drugie pytanie przy tej samej hipotezie. Jak przyroda/bóstwa/co tam jeszcze poradzi sobie z problemem rosnącej liczby ludzi przy stałej liczbie dusz? Chyba, że nowe dusze są cały czas generowane, na równi z recyklingiem starych![]()

-
- 1875...2499 postów
Nie no - Nie ma piekła i nieba - to wymysł jednego człowieka który wprowadził to w średniowieczu dokładniej pomiędzy XII-XIV wiekiem celem zarabiania przez pewną instytucję na sprzedaży odpustówTELEWIZOREK52 pisze: sob, 15 października 2022, 01:40Prawdopodobnie wszystkie idą do piekła gdzie cudzołożą rozmnażając się ile fabryka dała. Następnie nieślubne duszyczki sa kierowane do nieba gdzie na półkach grzecznie czekają na nowe wcielenie. Dlatego ja chcę do... piekła.kubafant pisze: śr, 12 października 2022, 09:41 Drugie pytanie przy tej samej hipotezie. Jak przyroda/bóstwa/co tam jeszcze poradzi sobie z problemem rosnącej liczby ludzi przy stałej liczbie dusz? Chyba, że nowe dusze są cały czas generowane, na równi z recyklingiem starych![]()
![]()

Tak jak Bóg był kosmitą -a ludzie wzięli go za istotę boską bo dysponował technologią której uwcześnii ludzie i nie rozumieli i nie znali .
W 1054 wybuchła supernova , cały świat o tym pisał w kronikach tylko nie Europa - jednym dowodem że , o tym wiedziano są monety z wizerunkiem Cesarza Konstantyn gdzie są na niebie dwie gwiazdy Słońce i właśnie owa supernowa . To jedyna wzmianka że starego kontynentu .
Potop był z kolei wydarzeniem historycznym - wzmianka o wielkiej powodzi jest we wszystkich kulturach jakie istniały ramy czasowe pokrywają się z tymi z Biblii .
Tak jak Sodoma i Gomora które zniszczył wybuchu jądrowym i dowodem na to są radioaktywne ruiny i takich ruin jest więcej na świecie co świadczy o tym że , w przeszłości na ziemi mogło dojść do wojny atomowej między dwiema zaawansowanymi cywilizacjami .
Tak więc widzicie w Biblii są zawarte informacje historyczne tylko trzeba ich szukać między wierszami .
Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Tę rewelację akurat dość łatwo obalić, jako że zachowane są egzemplarze Ewangelii z pierwszych wieków naszej ery, gdzie już o niebie i piekle pisano i to bynajmniej nie były napomknienia.CHOPIN66 pisze: sob, 15 października 2022, 12:23 Nie no - Nie ma piekła i nieba - to wymysł jednego człowieka który wprowadził to w średniowieczu dokładniej pomiędzy XII-XIV wiekiem celem zarabiania przez pewną instytucję na sprzedaży odpustów.
Reszta wypowiedzi Kolegi jest dla mnie na tak niebosiężnym poziomie surrealizmu, że nawet nie potrafię się do niej odnieść

Pozdrawiam!
Jakub
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 2500...3124 posty
Haha, do takiego? ...kto by nie chciał!TELEWIZOREK52 pisze: sob, 15 października 2022, 01:40 Prawdopodobnie wszystkie idą do piekła gdzie cudzołożą rozmnażając się ile fabryka dała. Następnie nieślubne duszyczki sa kierowane do nieba gdzie na półkach grzecznie czekają na nowe wcielenie. Dlatego ja chcę do... piekła.![]()

Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa