Sprzedam Oscyloskop HP Infiniium 54845A 1.5GHz

Ogłoszenia o sprzedaży lub przekazaniu elementów, urządzeń, literatury o tematyce związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

alpher
375...499 postów
375...499 postów

Sprzedam Oscyloskop HP Infiniium 54845A 1.5GHz

Post autor: alpher »

Zdaje sobie sprawe ze to sprzet raczej malo pasujacy do techniki lampowej ale mam nadzieje ze pare osob moze byc zainteresowane . Zdaje sie ze "ciasteczkowy" szukal czegos takiego. Do rzeczy.
W zwiazku z tym ze przesiadam sie z powrotem na produkt firmy na T, chialbym sie pozbyc swojego Ghz+ oscyloskopu.
Do sprzedania H.P. 54845A z przelomu wieku a mimo to sprzet nadal "zacny" i nie ma co ukrywac drogi, wystarczy chocby spojrzec na ceny nowych nawet "chinskich" o podobnym pasmie.
Sprzedaja sie one na amerykanskim ebaju po ponad $1500 U$D plus raczej nie tania wysylka do Europy :(
Ja chcialbym dostac $1200 amerykancow za caloksztalt czyli oscyloskop i extra czesci o ktorych ponizej.
Jako transport proponuje firme : https://polimexparcel.com/pricing-toronto/rates/
Mozna sobie sprawdzic koszt kilograma do kazdego kraju Europy.
Ostatnio wysylalem CMU200 do niemiec droga morska i koszt ~20KG wuniosl ponizej $100 CAD, trwalo to co prawda 2 miesiace. :)
Oscyloskop z czesciami zapasowymi bedzie wazyl tez kolo 20KG.
a teraz zdjecia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj wiecej zdjec z batalii jaka z nim toczylem:
https://imgur.com/a/rw6KW0E

Oscyloskop sprawny poza jednym drobnym mankamentem o ktorym powiem pozniej.
Pasmo to 1.5GHz, probkowanie to 8Gsa na 2 kanalach jednoczesnie lub 4Gsa na wszystkich 4.
Ma on jedna zasadnicza zalete, jeszcze posiada wejscia przelaczane z 1Mohm na 50om, co umozliwia uzycie "normalnych" prob. Unowoczesnilem go montujac nowa plyte glowna i processor (zdaje sie ze stanelo na P3 1000Mhz) i wypieprzylem floppy z przedniego panelu w zamian montujac 2 gniazda USB.
Dysk twardy oczywiscie zamieniony na CF zamontowane na tylniej sciance.
System operacyjny (z tym bylo najwiecej walki) udalo mi sie doprowadzic az do Windows ME (oryginalnie siedzial 98FE ) tak ze teraz obsluguje USB storage bez problemow. Walczylem z tym przez dluzsza czesc roku i w miedzy czsie zakupilem duzo dodatkowych czesci ktore moge dolaczyc do oscyloskopu. Mam pare kart graficznych pare interfejsow FPGA, oryginalna plyte glowna i kompletna tzw"acqusition board" na ktorej znajduja sie te slynne FISO asic ktore nawet teraz chodza po pare stowek U$D na eBaju. Na oryginalnej "acqusition board" zaczal wystepowac problem ze nie chciala przejsc testu na "logic trigger" chcialem sie bawic w naprawe i nawet zakupilem troche chipow MECL10000 Motoroli ale w koncu dale za wygrana i nabylem kompletna plyte z kompletem 4ech FISO :P (tanio nie bylo).
Nowa plyta ma te zalete ze przechodzi wszystkie testy (a jest ich od groma i testowanie 4 kanalow to pare godzin :!: ) ale ma drobny tzw "jitter" czyli drgania punktu gzie jest "trigger".
Moze to byc tak banalne jak wyschniety kondensator a moze nie, ale majac dwie plyty na pewno dalo sie by to usunac. Ja sie w to juz nie bawilem bo mnie to nie specjalnie przeszkadzalo.
Reasumujac dostajesz oscyloskop i praktycznie 3/4 drugiego. W zasadzie to mam rowniez extra zasilacz tak ze do zbudowania drogiego ascyloskopu brakowaloby obudowy i panela przedniego z wyswietlaczem.
Dodaje tez pokrywe przednia i tzw. "pouch" czli torbe na oprzyrzadowanie ktora sie przyczepia do gory obudowy.
alpher
375...499 postów
375...499 postów

Re: Sprzedam Oscyloskop HP Infiniium 54845A 1.5GHz

Zapomnialem nadmienic ze jak poprzednio zostawiam to ogloszenie pierwej tylko tutaj na pare tygodni.
Potem wystawiam na eevblogu i najpewniej sprzedam tamoj.
alpher
375...499 postów
375...499 postów

No i znowu wychodzi na to ze poplynie do Niemiec.
Przyznam ze nie rozumiem tego, wystawiam tu na miesiac, jestem otwarty na oferty, wysylka i tak przez Polske i co?
Naprawde nikogo nie interesuje posiadanie oscyloskopu ghz plus ? za czesc ceny rynkowej?
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Co np.ja (i wielu kolegów) miał bym z takim sprzętem robić, kilka tygodni temu kupiłem HAMEG-a 2x60MHz (według mnie ,,stara nówka'', trzy sondy, zero uwag do tego sprzętu z mojej strony) za 270zł, odebrałem osobiście na Bielanach. Pozdrawiam.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

alpher pisze: sob, 6 sierpnia 2022, 05:52 No i znowu wychodzi na to ze poplynie do Niemiec.
Przyznam ze nie rozumiem tego, wystawiam tu na miesiac, jestem otwarty na oferty, wysylka i tak przez Polske i co?
Naprawde nikogo nie interesuje posiadanie oscyloskopu ghz plus ? za czesc ceny rynkowej?
Bez urazy, ale Kolega żyje w trochę innej rzeczywistości. Popłynie do Niemiec, bo po prostu Niemca na niego stać; po pierwsze zarabia kilka razy więcej niż ja, a po drugie nie martwi się, np. skąd wyłuskać kasę na opał, bo sąsiedzi zza Odry dalej bezwstydnie ciągną ropę i gaz od ruskich. Pomijam już fakt przydatności takiego drogiego przyrządu w pracowni "typowego" Triodowicza.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

alpher pisze: sob, 6 sierpnia 2022, 05:52 No i znowu wychodzi na to ze poplynie do Niemiec.
Nie dziwię się, że popłynie do Niemiec. Tam jest wielokrotnie większy rynek na takie mecyja. Dla Niemca 1200 $ to tyle, ile dla Polaka 1200 zł. U nas nie ma rynku na takie urządzenia. Amatory i hobbyści kupują nowe, tanie oscyloskopy za 1000 zł lub taniej z gwarancją producenta, bo takie pasmo im wystarcza w zupełności. Wystaw na Allegro, tam są firmy i branżowcy z różnych dziedzin i tam się ma szanse sprzedać za te 5000 zł - choć niekoniecznie od razu.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Niestety, Koledzy mają rację. Cena zaporowa jak na nasze krajowe warunki za coś, co z dnia na dzień może przestać działać i będzie nienaprawialne z racji unikalnych scalaków jakie HP montował w swoich urządzeniach.
To kupujący określają ile jest to warte, rynek weryfikuje oczekiwani sprzedającego :)
Twoje oczekiwania zostały zweryfikowane przez "rynek Triody", dosadnie, co najwyraźniej Cię zaskoczyło.

Ale chyba najwięcej racji w tym, że wystawiłeś to w złym miejscu.
Allegro ma faktycznie większy rynek, tam chętnych zdecydowanie więcej (ja np. mam 4x100 MHz i to dla mnie i tak za dużo - nawet czysto hipotetycznie nie rozważałem oscyloskopu z szerszym pasmem).
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
alpher
375...499 postów
375...499 postów

Bede wystawial troche sprzetu Tektronixa, 2465A, TM503, TM504, TM515 i rozne pluginy.
Jak myslisz warto wstawiac tu czy od razu na allegro?
Nie wiem zreszta czy moge sprzedawac na allegro mieszkajac za oceanem?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Chyba można, ale Allegro regularnie zmienia regulamin, więc i tak najlepiej zajrzeć do regulaminu na bieżąco.

2465A sam bym z przyjemnością kupił, do kolekcji, głównie dlatego, że ma interesującą lampę, ale, że nie śpię na nadmiarze kasy to te, spore jednak pieniądze wolę na jakiegoś Elektrita czy Natawisa przeznaczyć. Bo parametrów tego oscyloskopu przy tym co robię nie wykorzystam pewnie nigdy.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

alpher pisze: czw, 25 sierpnia 2022, 23:29 Bede wystawial troche sprzetu Tektronixa, 2465A, TM503, TM504, TM515 i rozne pluginy.
Jak myslisz warto wstawiac tu czy od razu na allegro?
Nie wiem zreszta czy moge sprzedawac na allegro mieszkajac za oceanem?
Koszty wysyłki ciężkich i dużych rzeczy mogą przekroczyć ich ceny w PL. Jakiś czas temu znajomy sprowadzał lampowy amplituner Sansui z USA- 400$ kosztowała sama wysyłka - doszło nienaruszone.
No chyba, że nie zależy Ci aby to dotarło w całości.
Dojdą jeszcze kwestie celne - nie wiem jak jest ze starociami, ale lepiej się zorientować.
Jeśli mieszkasz za oceanem to chyba najrozsądniej będzie wystawić sprzęt na ebay i lokalnie to sprzedawać.
alpher
375...499 postów
375...499 postów

Widzę że nie wszyscy czytają od początku, wysyłką zajmuje się firma polonez z Toronto https://polimexparcel.com/pricing-toronto/rates/
Ceny do Polski to: drogą morską $2 za kg plus $15 za dostawę, drogą lotniczą to : $6.25 za kg plus $15 za dostawę. Ceny w dolarach kanadyjskich.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

alpher pisze: ndz, 28 sierpnia 2022, 00:44 Widzę że nie wszyscy czytają od początku, wysyłką zajmuje się firma polonez z Toronto https://polimexparcel.com/pricing-toronto/rates/
Ceny do Polski to: drogą morską $2 za kg plus $15 za dostawę, drogą lotniczą to : $6.25 za kg plus $15 za dostawę. Ceny w dolarach kanadyjskich.
Ok, odwołuję komentarz co do ceny przesyłki. Czytałem Twoje ogłoszenie, ale zaraz jak je wystawiłeś i zapomniałem o tej firmie. Przepraszam.
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: ciasteczkowypotwor »

alpher pisze: czw, 12 maja 2022, 20:35 Zdaje sobie sprawe ze to sprzet raczej malo pasujacy do techniki lampowej ale mam nadzieje ze pare osob moze byc zainteresowane . Zdaje sie ze "ciasteczkowy" szukal czegos takiego. Do rzeczy.
Tak, ale rzadko tu zaglądam, z resztą mam już trzy o takim pasmie, no i w związku z tym ze mam trochę aktywnych sond Tektronixa, to raczej celowałbym dalej w Tektronixa.

1200USD to niezła cena, ale jak wyżej pisali, nie na nasz kraj, tu raczej liczy się Rigol 1054Z, a coś lepszego, zazwyczaj kupują oscoy któe wiedzą do czego to słuzy i raczej z fakturą.

PS, TM500 mnie interesuje, co masz?
ODPOWIEDZ