W zwiazku z tym ze przesiadam sie z powrotem na produkt firmy na T, chialbym sie pozbyc swojego Ghz+ oscyloskopu.
Do sprzedania H.P. 54845A z przelomu wieku a mimo to sprzet nadal "zacny" i nie ma co ukrywac drogi, wystarczy chocby spojrzec na ceny nowych nawet "chinskich" o podobnym pasmie.
Sprzedaja sie one na amerykanskim ebaju po ponad $1500 U$D plus raczej nie tania wysylka do Europy

Ja chcialbym dostac $1200 amerykancow za caloksztalt czyli oscyloskop i extra czesci o ktorych ponizej.
Jako transport proponuje firme : https://polimexparcel.com/pricing-toronto/rates/
Mozna sobie sprawdzic koszt kilograma do kazdego kraju Europy.
Ostatnio wysylalem CMU200 do niemiec droga morska i koszt ~20KG wuniosl ponizej $100 CAD, trwalo to co prawda 2 miesiace.

Oscyloskop z czesciami zapasowymi bedzie wazyl tez kolo 20KG.
a teraz zdjecia:

Tutaj wiecej zdjec z batalii jaka z nim toczylem:
https://imgur.com/a/rw6KW0E
Oscyloskop sprawny poza jednym drobnym mankamentem o ktorym powiem pozniej.
Pasmo to 1.5GHz, probkowanie to 8Gsa na 2 kanalach jednoczesnie lub 4Gsa na wszystkich 4.
Ma on jedna zasadnicza zalete, jeszcze posiada wejscia przelaczane z 1Mohm na 50om, co umozliwia uzycie "normalnych" prob. Unowoczesnilem go montujac nowa plyte glowna i processor (zdaje sie ze stanelo na P3 1000Mhz) i wypieprzylem floppy z przedniego panelu w zamian montujac 2 gniazda USB.
Dysk twardy oczywiscie zamieniony na CF zamontowane na tylniej sciance.
System operacyjny (z tym bylo najwiecej walki) udalo mi sie doprowadzic az do Windows ME (oryginalnie siedzial 98FE ) tak ze teraz obsluguje USB storage bez problemow. Walczylem z tym przez dluzsza czesc roku i w miedzy czsie zakupilem duzo dodatkowych czesci ktore moge dolaczyc do oscyloskopu. Mam pare kart graficznych pare interfejsow FPGA, oryginalna plyte glowna i kompletna tzw"acqusition board" na ktorej znajduja sie te slynne FISO asic ktore nawet teraz chodza po pare stowek U$D na eBaju. Na oryginalnej "acqusition board" zaczal wystepowac problem ze nie chciala przejsc testu na "logic trigger" chcialem sie bawic w naprawe i nawet zakupilem troche chipow MECL10000 Motoroli ale w koncu dale za wygrana i nabylem kompletna plyte z kompletem 4ech FISO

Nowa plyta ma te zalete ze przechodzi wszystkie testy (a jest ich od groma i testowanie 4 kanalow to pare godzin

Moze to byc tak banalne jak wyschniety kondensator a moze nie, ale majac dwie plyty na pewno dalo sie by to usunac. Ja sie w to juz nie bawilem bo mnie to nie specjalnie przeszkadzalo.
Reasumujac dostajesz oscyloskop i praktycznie 3/4 drugiego. W zasadzie to mam rowniez extra zasilacz tak ze do zbudowania drogiego ascyloskopu brakowaloby obudowy i panela przedniego z wyswietlaczem.
Dodaje tez pokrywe przednia i tzw. "pouch" czli torbe na oprzyrzadowanie ktora sie przyczepia do gory obudowy.