ECC83 vs 6N9S

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ano pisze:
namor pisze:... stronę Toma który też się rozpisuje o róznicach brzmienia lamp.
... i ma racje.
Mam 5 lamp ECC83 roznych firm i przy pomocy mojej gitary i przedwzmacniacza (na "przesterze") potrafie bezblednie wzkazac, ktora z nich aktualnie pracuje. Lampa jest forsownie obciazona ukladem regulacji barwy tonu.
Przyjmuje zaklady !
No tak ale tu to jest prawda. Lampy w gitarowcach podlegają przesterowaniu co oczywiście przdkłada się na inne brzmienie (tego przesteru) przy różnych egzemplazach. Jak to jest w audio nie jestem w stanie powiedzieć bo w audio... sam nie wiem czy lampiak poradziłby sobie z sieczką jakiej słucham... nie słyszałem nie wiem.
karczoch
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: karczoch »

Zibi pisze::arrow: namor : Bo to jest forum elektroniczne, a nie poetyckie. W elektronice do opisu zjawisk nie używa się obrazowych i nic nie wnoszących określeń znanych z audiofilskich pisemek.
i nie ma się co dziwić że ludzie na forum dostają wysypki po takich tekstach Wystarczy poczytać jakiekolwiek recenzje z magazynów audio żeby potem reagować jak pies Pawłowa na pewne frazy typu chłodne i przeźroczyste :)
BTW przypomniało mi się jak w ałdiofilskim salonie kupowałem kolumny. Pojechałem ze swoim wzmacniaczem Pan podłączył kolumny wszystko ę i ą no i zachwycał się brzmieniem. Na moje trzeźwe "czy podłączył pan kolumny w fazie?" nawet się nie speszył. Zaglądam no i oczywiście jedna plus do plusa a druga wręcz odwrotnie :)
jednym słowem od ałdiofili trzymajmy się z daleka :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

:)
mnie pan w sklepie rozlegle tłumaczył o kierunkowości kabli głośnikowych.
był niezmiernie zdziwiony, kiedy napomknąłem, że prąd w tym kablu płynie na przemian w obie strony...
_idu

Post autor: _idu »

Vault_Dweller

100% cukru w cukrze. Złe porównanie. Niestety regularne duże kryształy cukru mają stosunkow małą zawartość samego cukru (reszta to woda)...... Jest zreszta norma określająca zawartośc cukru w kryształach - tak. Bardziej słodki jest drobnoziarnisty proszek.
Ja pamiętam z danwych czasów prawdziwy cukier krzyształ - duże płaksie protopadłościenne krystałki, przezroczyste niczym pleksi, cienkie ścianki nei były płaskie lecc miały trojkne wyrzuszenie. Obecnie taki jest już nie do nabycia. Problemem krystalizacji cukru są zanieczyszczenia. Obecny jest bardziej "brudny" od tego z lat 70-tych...

Ale zboczyłem z tematu.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Piotr pisze::)
mnie pan w sklepie rozlegle tłumaczył o kierunkowości kabli głośnikowych.
był niezmiernie zdziwiony, kiedy napomknąłem, że prąd w tym kablu płynie na przemian w obie strony...
Oglądając wzmacniacz w sklepie zapytałem sprzedawcę czy końcówka jest na tranzystorach bipolarnych czy na mosfetach. Sprzedawca poinformował mnie, że mosfet to konstrukcja i nazwa zastrzeżona przez Pioneera :D
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Proszę Panów moderatorów o przeniesienie tego wątku do Kącika bo z tego pozornie niewinnego postu robi sie kolejna dyskusja anty-audiofilska.
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: ECC83 vs 6N9S

Post autor: Piotr »

Zigrin pisze:a jak one grają(konkretnie ta druga; 6N9S). ECC83 uchodzi za synonim dżwięku lampowego, gra ciepło czysto i przyjemnie, czy 6N9S też tak gra? Czy raczej jest chłodna i przezroczysta jak ECC82?
jasne, przecież to już na wejściu nadawało się do kącika ;)
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

No tak, nadawało się do kącika. Tylko że ja nie pisałem o wizytach w sklepie ze sprzetem audio i o uświadamianiu sprzedawców z w/w sklepów. Temat uważam za skończony.
ElGit Let there be rock...