Witam!
Ostatnio to raczej "retro" graty ale tak z lat 1999-2004.
Kupiłem płytę główną Abit VA6 na Slot 1, Pentium III 450MHz, gość dorzucił za free jeszcze Yamaha YMF715B(OPL3-SA

),GF4 MX440 64MB, 128MB SDRAM, do tego HDD 40GB IDE za 20zł, za wszystko 150zł+15zł Paczkomat.
Trzeba było jeszcze zasilacz i budę do tego kupić
Na coś pokroju Socket 7 lub starsze mnie nie stać.
Z Pruszcza Gdańskiego przywiozłem PC(Pentium IV 2,6GHz Socket 478 ale już HT , 1GB RAM, Radeon 9600 128MB i rozklekotany 120GB dysk Maxtor na IDE, napędy sprawne), całość firmowana logo Gigabyte, również obudowa i zasilacz DEER.....wygrzany w środku, taki sucharek

.
Na "dzień dobry" 5 elektrolitów na linii 5V poszło do wymiany,teraz całość działa stabilnie i nawet pograć idzie pod XP. Płyta ma 2xSATA i HDD poleciał w kibel po testach, zastąpił go "strychowy" 160GB SATA.....słabe retro ale 60zł to za darmo przecież
Laptop Acer TravelMate 525TEV za 20zł, bo zawias w kawałku obudowy ułamany ale może trupa na dawcę dostanę, bo sprawny i Windows 98SE śmiga, CD-ROM i FDD sprawne, HDD 30GB, Pentium III, 512MB RAM
A na grupach dyskusyjnych na Facebooku wyrwałem 3 laptopy" 2xIBM X22 i X20+ stacja dokująca+zasilacz, w jednym lapku dysk nawet był.
Z 3 sztuk złożyłem 1 sprawny X22 i dock też sprawny, Windows 2000 Professional na tym mam, wymiana bateryjki BIOS to norma po latach....i tu UWAGA

IBM ma odwrotną polaryzację, choć wtyczka typowa

, trzeba pociąć i odwrócić plus i minus
Ogólnie to wszystko, co ma ISA jest drogie(wszakże w przemyśle ISA jeszcze króluje), za to pełno jest różnych Socket 478, PGA 370, Socket 462(AMD).
Ale to są śmieci.....ale za 10 lat i Socket 478 czy nawet LGA 775 będzie tym, czym obecnie jest na przykład 286/386/486/pierwsze Pentium.
Slot 1 to już jest retro i takie płyty tanie nie są, do tego wymagają kupna zasilacza z mocnymi liniami 5V i 3,3V, starsze to samo......dopiero pojawienie się w płytach Pentium IV wtyczki CPU 4-pin i nowego standardu specyfikacji ATX obcięło potrzeby CPU na rzecz linii 12V.
A fajnym zasilaczem do retro jest to
https://www.game-debate.com/psu/index.p ... 450AA-101A
Linia ujemna 5V to nie problem....zasilacz ma linię ujemną 12V i wystarczy tani stabilizator LM 7905 i dwa elektrolity.
Zasilacz ATX pasuje w miejsce starocia AT a załącza się go przez zwarcie zielonego kabelka do masy(można wykorzystać wyłącznik starego zasilacza)
Przejściówki ATX na AT idzie kupić, można rzeźbić ale płytę główną też wtedy łatwo upalić
Zasilacza od XT to nie używałbym bez wymiany wszystkich elektrolitów, warystorów i testów pod obciążeniem żarówkami, w przypadku AT radzę zmienić na ATX-a, którego typ podałem
W kwestii linii ujemnej 5V