Pokrętła i tylna ścianka Saba
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Pokrętła i tylna ścianka Saba
Poszukuję przednich pokręteł wraz z kołnierzami mocowanymi do skrzynki do radia Saba 442 WLK. Są to typowe gałki Saby używane w sezonie 1936-1937 i 1937-1938. Nie znalazłem w sieci dobrego poglądowego zdjęcia więc mogę tylko dać link do radiomuseum: https://www.radiomuseum.org/r/saba_348wlk.html
Poszukuję też tylnej ścianki do tego radia, lub całego radia w dowolnym stanie posiadającego wyżej wymienione elementy.
Poszukuję też tylnej ścianki do tego radia, lub całego radia w dowolnym stanie posiadającego wyżej wymienione elementy.
Komar
- kubafant
- 2500...3124 posty
Re: Pokrętła i tylna ścianka Saba
Ja szukam samych choćby dekielków (wkładów) aluminiowych do tychże gałek. Gałki pozyskałem (niestety nie mam ani jednej nadliczbowej) od jednego z Kolegów z forum.
Czy ktoś z Kolegów ma pomysł gdzie można kupić tkaninę głośnikową choćby w jakimś ułamku zbliżoną do tej oryginalnej z Saby? Cały Białystok objeździłem z kawałkiem starej szmaty, którą ściągnąłem z deski, ale nic nawet zbliżonego nie znalazłem.
Pozdrawiam,
Jakub
Czy ktoś z Kolegów ma pomysł gdzie można kupić tkaninę głośnikową choćby w jakimś ułamku zbliżoną do tej oryginalnej z Saby? Cały Białystok objeździłem z kawałkiem starej szmaty, którą ściągnąłem z deski, ale nic nawet zbliżonego nie znalazłem.
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 1875...2499 postów
kubafant pisze: ↑ndz, 13 marca 2022, 17:15 Ja szukam samych choćby dekielków (wkładów) aluminiowych do tychże gałek. Gałki pozyskałem (niestety nie mam ani jednej nadliczbowej) od jednego z Kolegów z forum.
Pozdrawiam,
Jakub
Wygląda mi to na jute .

Witam!
Odnośnie tkaniny,to takie stare wzory najczęściej znajdowałem w "lumpeksach"
Pozdrawiam-Grzegorz
Odnośnie tkaniny,to takie stare wzory najczęściej znajdowałem w "lumpeksach"
Pozdrawiam-Grzegorz
- kubafant
- 2500...3124 posty
Czyżby blacha aluminiowa z puszki po piwie, czy z jakiegoś bardziej wyszukanego materiału?
Pozdrawiam!
Jakub

Pozdrawiam!
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Sam potrzebuję takich elementów do innego odbiornika, jak je dorabiacie? Byłbym wdzięczny za jakieś wyjaśnienie
Myślałem nad tokarką, ale nie mam dostępu do takowej
Pozdrawiam,
A.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Też szukam dekielka do Saby, choć młodszej (Meersburg Automatic 8 ), jeśli macie Koledzy sposób by podobny dorobić to z chęcią poczytam. U mnie chyba nie są aluminiowe.
Mam tylko nadzieję, że to nie będzie tak:
Mam tylko nadzieję, że to nie będzie tak:

Nie będzie chyba "wykroczeniem" jeśli podam ich numer katalogowy:
Nr kat. 450/LVIIa
Cena 0,45 Reichsmark
Waga 23g
Nr kat. 450/LVIIa
Cena 0,45 Reichsmark
Waga 23g
Ja dorabiam dekielki tak. Kupiłem w sklepie arkusik blachy aluminiowej sądzę że grubości 0,2-0,3 mm z którego wycinam kwadrat większy o ok.3 cm od średnicy dekielka . Szukam następnie czegoś z otworem o średnicy ciut większej od średnicy dekielka i wysokości przynajmniej 1 cm (najczęściej posługuję sie plastikową szpulką od cyny- jej otworem ).Biorę ,,pasowny,,
śrubokręt którego zaokrąglony koniec rączki posłuży za stempel. Kładę szpulkę na nią blachę przykładam zaokrągloną rączkę śrubokręta i pod różnymi kątami małym młotkiem kilkukrotnie uderzam. Sprawdzam efekty i jeżeli zachodzi potrzeba młoteczkiem poprawiam , następnie kulistymi ruchami ,, rajbuję ,, końcówką rączki śrubokręta do uzyskania pożądanego kształtu /wypukłości , obór i kształt narzęsdz
zależy od konkretnej potrzeby . Po obróbce wycinam kształt nożyczkami i okrągłości dopracowuje papierem ściernym/iglakami , na koniec polerka - od wewnątrz przyklejam jakiś trzpień i poleruje na wiertarce uważając żeby nie przegrzać bo się odklei ,po wypolerowaniu i wystygnięciu trzpień z klejem spokojnie się odklei. Pewnie można by wykonać różne matryce , ale mi na moje potrzeby wystarcza ten sposób.