Poszukuje schematu woltomierza VM1526

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

witko
100...124 posty
100...124 posty

Poszukuje schematu woltomierza VM1526

Post autor: witko »

Jak w temacie, poszukuje schematu urządzenia:
Unitra Elmasz Electronic Voltmeter-Amplifier VM-1526
Ps.
na Elektrodzie już zaglądałem
AdamC
100...124 posty
100...124 posty

Re: Poszukuje schematu woltomierza VM1526

Post autor: AdamC »

To trzeba poszerzyć zakres poszukiwać o inne fora ;
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 95#8080895
AdamC
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: AdamC »

Fakt ,brak schematu na Elektrodzie.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Szanse na znalezienie schematu lub dokumentacji technicznej do tego woltomierza niestety są niewielkie. Używam dwóch mierników napięć, zniekształceń i szumów firmy UNITRA-ELMASZ, modeli VN-1064/A i VN-1537. Od kilkunastu lat próbuję zdobyć do nich schematy. Kupiłem nawet do nich instrukcje obsługi (sprzedane zostały mi jako "instrukcje serwisowe"...). Niestety, nie zawierały dla mnie najważniejszego, czyli właśnie schematów... :(
Życzę jednak powodzenia, może miałem pecha przy ich poszukiwaniu... :roll:

https://unitraklub.pl/unitra-elmasz
https://pl.wikipedia.org/wiki/Elmasz

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Urządzenie zapewne jest dość proste i schemat nie jest konieczny.Blokowy {zamieszczony w instrukcji} wskazuje na słaby punkt,to jest wtórnik wejściowy.Może wykorzystano tranzystor polowy i jego uszkodzenie obstawiałbym na 90 procent. :D
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Marek7HBV pisze: czw, 8 września 2022, 19:20 Urządzenie zapewne jest dość proste i schemat nie jest konieczny.Blokowy {zamieszczony w instrukcji} wskazuje na słaby punkt,to jest wtórnik wejściowy.Może wykorzystano tranzystor polowy i jego uszkodzenie obstawiałbym na 90 procent. :D
Nie dalej jak dwa tygodnie temu sam wymieniałem w swoim mierniku VN-1537 tranzystor BF245B, pełniący rolę wstępnego wtórnika źródłowego. Mimo zabezpieczeń w obwodzie bramki uległ on uszkodzeniu po doprowadzenia do wejścia sygnału m.cz., zawierającego składową stałą (kilkadziesiąt woltów, z anody lampy EF21). Uszkodzenie polegało na tym, że wskazywany poziom wartości skutecznej mierzonego sygnału niekiedy ulegał pewnym wahaniom, a ponadto bardzo wzrosły szumy toru sygnałowego, które potrafiły chwilami rosnąć o dwa rzędy wielkości. Proste pomiary uszkodzonego tranzystora sugerowały, że jest on całkowicie sprawny...

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Te mierniki są dość rzadkie. Były produkowane w niedużej liczbie szt. Najszybciej gdzieś jeszcze na jakieś uczelni może się znaleźć kompletna dokumentacja - o ile w ogóle taka była udostępniania przez producenta na zewnątrz.
VM_1526.png
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
^ToM^ pisze: pn, 12 września 2022, 09:27 Te mierniki są dość rzadkie. Były produkowane w niedużej liczbie szt. Najszybciej gdzieś jeszcze na jakieś uczelni może się znaleźć kompletna dokumentacja - o ile w ogóle taka była udostępniania przez producenta na zewnątrz.

VM_1526.png
Obawiam się, że jednak nie była udostępniana :( Mam już kilka instrukcji użytkowania tego typu mierników i wszystkie zawierają jedynie schemat blokowy. Być może było to celowe działanie (UNITRA-ELMASZ produkowała między innymi urządzenia rodzaju "tajne/poufne"), przez co ELMASZ mogła być w tym czasie jedynym serwisantem tego typu mierników. Gdyby jednak ktoś z użytkowników natknął się na jakieś schematy urządzeń pomiarowych tej firmy, bardzo proszę o podzielenie się taką informacją na Forum.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Romek, myślę, że może być właśnie tak, jak napisałeś. Po prostu nikt nie ma schematów, gdyż manuale wychodziły bez nich. Jak masz kilka, ale bez schematów to pewnie taką stosowali praktykę. Swoją drogą dobrze byłoby zeskanować te manuale co masz, bo chyba ich w necie nie ma, a pewnie nie jeden ich szuka. Jest tylko jeden problem - czy Ci się chce to zrobić. :)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

^ToM^ pisze: wt, 13 września 2022, 13:51 Romek, myślę, że może być właśnie tak, jak napisałeś. Po prostu nikt nie ma schematów, gdyż manuale wychodziły bez nich. Jak masz kilka, ale bez schematów to pewnie taką stosowali praktykę. Swoją drogą dobrze byłoby zeskanować te manuale co masz, bo chyba ich w necie nie ma, a pewnie nie jeden ich szuka. Jest tylko jeden problem - czy Ci się chce to zrobić. :)
Muszę je odszukać, bo gdzieś się zawieruszyły... :( Jedna z nich jest identyczna jak ta na aukcji z linku poniżej:

https://allegro.pl/oferta/instrukcja-mi ... 1666041390

Zresztą swój egzemplarz kupiłem chyba od tego samego sprzedawcy. Przy zakupie dokumentacji starszego modelu, inny sprzedawca zapewniał mnie, że dokumentacja jest kompletna, choć nie jest pewny czy jest w niej schemat, bo się na tym nie zna... :wink: Jednak jestem niemal pewien, że oboje doskonale zdawali sobie sprawę, że największą część wśród kupujących będą stanowili ci, którzy właśnie poszukują schematów tych mierników...

Nie spotkałem wcześniej instrukcji urządzenia wykonanego przez firmę UNITRA-ELMASZ, która zawierałaby schemat, jednak dzisiaj na coś natrafiłem:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/instr ... netofonowy

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Czyli jednak się trafiały ze schematami. Trudno wyjaśnić przyczynę, dlaczego jedne był z a inne bez. :)
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ