https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 96#p269096
Dziś oczywiście ma się dobrze, czasem odpalam go na Sygnały Dnia. Niestety tamtego osiedlowego elektrośmieciowego pojemnika od wielu lat już nie ma...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Fajnie, ja to jak mówię co najwyżej rozbite Neptuny i jakieś monitory CRT znajduję, ew. coś tranzystorowegoTomek Janiszewski pisze: ↑pt, 3 grudnia 2021, 16:14 Mnie się przed laty wyhaczyć Pioniera z elektrośmieci udało:
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 96#p269096
Dziś oczywiście ma się dobrze, czasem odpalam go na Sygnały Dnia. Niestety tamtego osiedlowego elektrośmieciowego pojemnika od wielu lat już nie ma...![]()
Nie masz za co przepraszać. Ten temat ciągnie się jak guma: kto ma o czym napisać - pisze na bieżąco. Od tego on jest.
Zdecydowanie, blacha klepana młotkiem - wymiata!Ostatnio znalazłem takie oto moduły, ten pierwszy z okrągłymi układami to samoróbki,
Te sterczące w górę potencjometry to mi się kojarzą ze wzmacniaczem gramofonu Mister Hit, oryginalnie budowanym na acetkach. Może któraś wersja rozwojowa bądź następca wykorzystywał UL1498R jaki niechybnie siedzi pod radiatorem? Sprawdziłeś czy między wejściem na płytce a wejściem UL1498 jest cokolwiek co zapewniałoby impedacjię wejściową minimum 470k odpowiednią dla wkładki krystalicznej? Wtórnika emiterowego nie widzę, ale może jest chociaż rezystor szeregowy (sam UL1498 ma impedancję <100k, bowiem większego rezystora na wejściu się nie zaleca). Czy może rolę tę pełni widoczny we fragmencie koliberkowy rezystor 1M?następne wyglądają na fabryczne.
Ten ostatni to przedwzmacniacz z układem hybrydowym GML002. Pozostaje pytanie od jakiego sprzętu pochodzą.
Witam!
Do mnie dotarło to niestety dopiero kilka lat temu, jak zagraciłem pomieszczenie 100m2 plus piwnicę ,,zaledwie'' 30m2 (a także w pokojach synów, wyprowadzili się, też mało szmelcu nie jest), że nie dawało rady przejść........teraz jazda w drugą stronę, na szrot. Serdecznie pozdrawiam.
Ja tam wystawiam taki "złom" na All...nie, przynajmniej mam czysty zysk z tego.cirrostrato pisze: ↑wt, 6 czerwca 2023, 14:37teraz jazda w drugą stronę, na szrot. Serdecznie pozdrawiam.
Już pisałem ale powtórzę: wiele zabawek jest nie do sprzedania np. TV lampowe lepiej rozbebeszyć, zachować co potrzeba a resztę na szrot, oscyloskop OS150 z dodatkami (kilka wkładek, sonda czynna, serwisówki) leżał u mnie kilka lat (w sumie miałem 12 sztuk), zainteresowanie zero, kolega z triody się w końcu zlitował i zabrał a ja mam kolejny wolny kawałek podłogi. Niedawno na elektrodzie też ktoś coś chciał, zaproponowałem za koszt wysyłki InPost pudło takich części pod korek i też nie odezwał się więc nie przesadzaj, że jest wielkie zainteresowanie starociami.AZ12 pisze: ↑wt, 6 czerwca 2023, 15:58 Witam
Ja tam wystawiam taki "złom" na All...nie, przynajmniej mam czysty zysk z tego.cirrostrato pisze: ↑wt, 6 czerwca 2023, 14:37teraz jazda w drugą stronę, na szrot. Serdecznie pozdrawiam.