No to do roboty!Taka rada-trzeba zadbać o silny sygnał wejściowy.Mieszkałem kilka lat niedaleko {200-300 m} lokalnego nadajnika FM {RMF} i w zasadzie można było coś usłyszeć na każdym urządzeniu z elementami nieliniowymi.
Przypomina mi się LAMPOWY radiotelefon FM-302 z podwójną przemianą
i drugą pośrednią 465 kHz.Aby ją uzyskać z 10,7 MHz, zastosowano kwarc
11.165 kHz, o ile dobrze pamiętam.
Ktoś podobno wykorzystał układ odbiorczy z powyższego do wyskoczułego
odbiornika FM OIRT(stary temat).
Nie słyszałem,co z tego i jak wychodzi na głośnik,bo układ znam tylko z opisu.
Jacek"b/t"
Romekd pisze: śr, 3 sierpnia 2022, 19:08
Czołem.
Być może był to żart, np. w numerze z dnia 1 kwietnia Pasmo przenoszenia toru AM wynosi kilka kHz, zaś potrzebne dla toru FM pasmo musi wynosić nawet kilkaset kHz (często w odbiornikach produkcji japońskiej istniała możliwość zawężenia pasma /FM NARROW/, ale i wówczas szerokość pasma przenoszenia była nieporównywalnie większa niż wzmacniacza p.cz. toru AM...).
Pozdrawiam
Romek
Nie do końca żart. Tam był tylko jeden stopień, więc pasmo przenoszenia filtru pcz dodatkowo stłumnego tymże detektorem ma szersze pasmo. Owszem to oznacza zniekształcenia nieliniowe ale wtedy nie było obecnego loudness war a preemfaza i twardy limit dewiacji wymuszał niewielki wymodulowanie nadajnika. Wymagane pasmo toru pczy wnika i dewaicji oraz czestotliwości modulujacej. Znieksztaćłenia dla górym pasma są do pominięcia bo dla 10kHz to ierwsza z harmonicznych jest poza pasmemautycznym. Tor mcz radia am nie ma wysokiej górnej częsotltiwości granicznej. Czyli ograniczeni pasma od góry po demodulacji pozwoli na redukcję zniekształćeń. To mogło "jakoś" wtedy zadziałąć. Obecnie nie z racji wyoskiej kompresji dynamiki.
W sumie stosowana kiedyś detekcja na zboczu krzywej rezonasu o bwodu LC (nie tyllo w odbiornika superreakcyjnych) jakością dżwieku nie grzeszy.
Dziś to można zastosować rdukcję dewiacji. To rpawie to samo co ArCz ale bez odfiltrowania sygnału m.cz. To już stoowano nawet w erze lampowej (zamiast diody pojemnościowej lampa reaktancyjna) zaś w połowie lat 80-tych poróciło w ukłądzie scalonym (w nim redukowano dewiację pięciokrotnie bo wartośc pośredniej częstotliwości w tym uładzie to 70kHz).