Ogłoszenie z Ocypla (nie moje).

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Ogłoszenie z Ocypla (nie moje).

Post autor: kaem »

Taką kartkę zobaczyłem dziś na tablicy ogłoszeń w letniskowej miejscowości Ocypel (Pomorze, Bory Tucholskie).
IMG_20220813_160850kadr.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Ogłoszenie z Ocypla (nie moje).

Post autor: cirrostrato »

Dla mnie retro to Wisła, Belweder, Szafir, Szmaragd, Pionier, Mazur.....
saico

Post autor: saico »

Retro dla komputerowców "krzemowych"... wszak one dużo później nastały:)
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

saico pisze: ndz, 14 sierpnia 2022, 20:35 Retro dla komputerowców "krzemowych"... wszak one dużo później nastały:)
Witam!
Ja też "krzemowe" retro graty zbieram.
PS1 i pierwszy Xbox już jest retro, tak samo PC i laptopy z jednordzeniowymi procesorami typu XT- Athlon XP, Duron, Pentium IV(bez HT).
Za chwilę i wczesne Core2Duo na Socket 775 i AMD na Socket 939 i AM2/2+ też będą zabytkami.
Są różne pasje i "koniki".....jednak ten gość w Ocyplu nie kupi tanio, na Kociewiu nie da się kupić tanio takich rzeczy(sam wiem i większość moich gratów kupiłem albo od ludzi z Trójmiasta i Kaszub albo z Allegro, od Kociewiaka nie kupisz za grosze takich rzeczy....takie naleciałości z przełomu lat 80/90-tych).
Jestem częstym gościem giełdy w Pruszczu Gdańskim i wiem jaki jest problem, kiedyś jeden debil miał zdewastowany, rozkompletowany PC z czasów XT/286 i 100zł chciał debil.....ja mu za to 30zł bym nie dał, takie brudne paskudztwo :evil:
Laptop retro też ciężko kupić, szczególnie taki z napędem dyskietek......albo połamany i zalany szmelc albo drogie, odpicowane laptopy powyżej 200zł.
Ja kupiłem za 80zł i po zabawie z zasilaczem(nietypowy) i wymianie bateryjki od BIOS-u jest OK, drugi też za tyle ale już Celeron M, po założeniu HDD, sprawnego napędu optycznego i kupnie zasilacza 16V i normalnej klawiatury( była niemiecka) jest bardzo fajny.
Ale spróbuj kupić cokolwiek poniżej Pentium III/Athlon XP, to zobaczysz ile to kosztuje, podzespoły też, na przykład 3dfx VooDoo 1-3
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Szrot majster pisze: ndz, 14 sierpnia 2022, 21:13 na przykład 3dfx VooDoo 1-3
Pamiętam jak kolega ze studiów pod koniec chyba 98 roku kupił VooDoo, ale się tym jaraliśmy :)
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Pamiętam jak w 1979 zdłubałem (i to z funkcją włącz /wyłącz ze skokiem 1min) pierwszy raz (ale nie ostatni bo teraz znów ruszam temat i to w kilku różnych wariantach, czwórka wnucząt ma dostać pamiątki po dziadku......) zegar na TTL zrobiłem kupując scalaki jak leci po 20zl/sztuka na Wolumenie, nixie dostałem wcześniej od mojego promotora na PW...kilka lat temu a nawet wcześniej kupowałem scalaki TTL i CMOS w cenach zadziwiających, sięgam do kieszeni, wyciągam garść drobnych (dosłownie) i płacę za torbę krzemu, było minęło, czasy gdy to kosztowało tyle co barszcz już minęły, teraz do barszczu trzeba dodać kawałek kiełbaski i jajeczko.......koledzy retro to retro ale może warto na dziś nie wypić kilku browarków (ja preferuję porterki, stać mnie...) i zrobić zapas krzemu (np. 1N4007 10gr/sztuka przy zakupie setki, o cenach TTL/CMOS nie wspomnę, za jakiś czas zacznę sprzedawać a często złocisz to już będzie OK...) puki jest naprawdę tanio.......