Luxor magnat 519WM - Szum we wzmacniaczu.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Markwa
100...124 posty
100...124 posty

Luxor magnat 519WM - Szum we wzmacniaczu.

Post autor: Markwa »

Witam!

Ostatnio na uruchamiam odbiornik jak w tytule, mam niestety problem z wzmacniaczem m.cz.

Wzmacniacz jest bardzo rozbudowaną konstrukcją, pracuje aż na pięciu lampach - dwóch EBL21 jako przeciwsobny wzmacniacz mocy, ECH21 (na triodzie jest zrealizowany odwracacz fazy, natomiast na heksodzie wzmacniacz napięciowy) oraz dwóch EBC90 z których wykorzystane są tylko triody. Sygnał trafia z wejścia na potencjometr głośności oraz filtr do regulacji tonów wysokich, następnie na siatkę pierwszego stopnia na EBC90, skąd trafia na regulator tonów niskich i na siatkę drugiego stopnia na EBC90, a stąd już bezpośrednio na heksodę ECH21.

Od siatki pierwszej heksody wszystko działa bardzo dobrze, ale drugi stopień na EBC90 jest źródłem szumów, nie są one bardzo głośne, zwłaszcza gdy wzmacniacz jest wysterowany, ale mimo wszystko słyszalne. Po wyjęciu drugiej EBC90 szumy znikają, tak samo po odłączeniu jej anody. Po zwarciu siatki pierwszej felernej EBC90 do masy szumy nie ustępują. Na siatce pierwszej jest -2,3V, więc wygląda na to że lampa pracuje poprawnie. Kondensatory sprzęgające w układzie zostały wymienione , wartości rezystorów sprawdzone. Kondensator katodowy również został wymieniony. Próbowałem również podmienić EBC90 jedną połówką ECC83, ale szumy nie zanikły. Powoli kończą mi się pomysły co można jeszcze sprawdzić, pierwszy raz spotykam się z takim problemem we wzmacniaczu lampowym.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Luxor magnat 519WM - Szum we wzmacniaczu.

Post autor: kubafant »

Spróbuj odlutować rezystor anodowy i wstawić w to miejsce inny, dobry (np. MŁT). Stare rezystory węglowe miewają różne przypadłości po latach.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa