Nowy SLO? - okazyjny zakup.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Nowy SLO? - okazyjny zakup.
Dzisiaj dolutowałem wyprowadzenia na kable do głównej PCB
oraz przykręciłem petlę. Jak pisałem musiałem coś wymyśleć aby w panel wzorowanym na oryginalnym SLO wpasować pętlę krzemową od kolegi THN.
Wyjście na footswitch musze przenieść po drugiej stronie wejść głośnikowych.
oraz przykręciłem petlę. Jak pisałem musiałem coś wymyśleć aby w panel wzorowanym na oryginalnym SLO wpasować pętlę krzemową od kolegi THN.
Wyjście na footswitch musze przenieść po drugiej stronie wejść głośnikowych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
Panowie, jakie macie zarzuty co do tych podstawek z którymi kupiłem chassis (były jakieś zarzuty ale nie zarejestrowałem)?
Dokładnie takie tylko złocone zamontowałem bodajże w Brudnej Dzidzi. Problemu nie zauważyłem.
Oprócz polskich telewizyjnych bakelitów nic co mam na stanie nie pasuje do tego chassis.
Mam coś takiego jak niżej ale albo nie wchodzą, albo po wyłamaniu naddatku w chassis przelatywały by przez otwór.
Mikaleksów raczej nie kupię...
Dokładnie takie tylko złocone zamontowałem bodajże w Brudnej Dzidzi. Problemu nie zauważyłem.
Oprócz polskich telewizyjnych bakelitów nic co mam na stanie nie pasuje do tego chassis.
Mam coś takiego jak niżej ale albo nie wchodzą, albo po wyłamaniu naddatku w chassis przelatywały by przez otwór.
Mikaleksów raczej nie kupię...
-
- 500...624 posty
Podstawki z pierwszego zdjęcia (miałem zamontowane w jednym z pierwszych wzmacniaczy) przestały kontaktować styki dokładnie po trzecim wyjęciu lamp.
Zamontuj niezawodne Beltony.
Zamontuj niezawodne Beltony.
-
- 9375...12499 postów
A skąd mam wziąć wspomniane Beltony? W Amptonie nie ma albo ślepy jestem. To, że styki się rozginają to warto wiedzieć - dogiąć potrafię. Zresztą już je zamontowałem bo generalnie nie mam innych. Zaczynam okablowywać wzmacniacz. Położyłem dzisiaj żarzenie.
lampy się żarzą.
Wywierciłem na tylnym panelu otwór pod gniazdo footswitcha.
-
- 9375...12499 postów
Postępów ciąg dalszy. Chyba nie ma co opisywać bo wszystko widać na zdjęciach.
-
- 9375...12499 postów
Zdjęcie z wczoraj:
Okablowałem zasilacz. Jakieś testy napięć może przeprowadzę dzisiaj.
Okablowałem zasilacz. Jakieś testy napięć może przeprowadzę dzisiaj.
-
- 9375...12499 postów
Posiedziałem dzisiaj przy okablowaniu SLO. Oczywiście nie skończyłem.
-
- 6250...9374 posty
Mnie w tych konstrukcjach gitarowych zastanawia jedno, praktycznie zero kabelków w ekranach przy ,,rozbudowanej'' ilości potencjometrów (czyli znów masa gołych kabelków) I TO NIE BRUMI? Pytam z ciekawości bo nie siedzę w takich konstrukcjach.....
-
- 3125...6249 postów
Od usuwania brumienia jest st-by,a jak się gra to brum nie przeszkadza {niektórym}.cirrostrato pisze: pt, 17 czerwca 2022, 10:58 Mnie w tych konstrukcjach gitarowych zastanawia jedno, praktycznie zero kabelków w ekranach przy ,,rozbudowanej'' ilości potencjometrów (czyli znów masa gołych kabelków) I TO NIE BRUMI? Pytam z ciekawości bo nie siedzę w takich konstrukcjach.....
-
- 1875...2499 postów
St-by nie ma nic do tego. U mnie nie brumi. Nawet jak wezmę overdrive na maksa. Ale szumi konkretnie. Na cleanie mniej (wiadomo- mniejsza ilość stopni) ale też szumi.
Co ciekawe, w zdecydowanej większości moich wzmacniaczy żarzenie, zasilanie s2, USZ, zasilanie środka TG, przewody anodowe z TG do anod lamp mocy, napięcia polaryzacji s1 idą w jednej wiązce i nic się nie dzieje. Żadnych przewodów ekranowanych, są jedynie tam gdzie trzeba czyli potencjometry gain, pętla efektów, potencjometry MV. I w zasadzie tyle.
Co ciekawe, w zdecydowanej większości moich wzmacniaczy żarzenie, zasilanie s2, USZ, zasilanie środka TG, przewody anodowe z TG do anod lamp mocy, napięcia polaryzacji s1 idą w jednej wiązce i nic się nie dzieje. Żadnych przewodów ekranowanych, są jedynie tam gdzie trzeba czyli potencjometry gain, pętla efektów, potencjometry MV. I w zasadzie tyle.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 9375...12499 postów
gdzie powinny być to są kable ekranowane. Gdzie nie są konieczne to na upartego wsadzać nie będę. Poprawnie złożony SLO nie brumi, nie wzbudza się. Szumi to fakt ale każdy hi-gain szumi.cirrostrato pisze: pt, 17 czerwca 2022, 10:58 Mnie w tych konstrukcjach gitarowych zastanawia jedno, praktycznie zero kabelków w ekranach przy ,,rozbudowanej'' ilości potencjometrów (czyli znów masa gołych kabelków) I TO NIE BRUMI? Pytam z ciekawości bo nie siedzę w takich konstrukcjach.....
-
- 9375...12499 postów
dzisiaj trochę posiedziałem...
Nawet więcej niż trochę bo udało mi się wzmacniacz odpalić.... niestety buczy zamiast grać... na dzisiaj kończę tę nierówną walkę.
Nawet więcej niż trochę bo udało mi się wzmacniacz odpalić.... niestety buczy zamiast grać... na dzisiaj kończę tę nierówną walkę.
-
- 9375...12499 postów
wzmacniacz od strony elektronicznej zakończony. Gra. Buczenie było spowodowane wiszeniem układu przełączania w tzw powietrzu. Umaszenie załatwiło sprawę. Wzmacniacz został odpalony na E34L od JJ oraz jakichś ECC83 prawdopodobnie produkcji ruskiej lub chińskiej bo wyglądają jak 6N2P-EV tylko z szarymi anodami. Zastanawiam się czy nie wymienić ich na jakieś inne... ale fakt, że nie szumią jak 6N2P-EV jednak moga się "chłodno" przesterowywać jak 6N2P. Wyjdzie w czasie testów. Druga sprawa to jestem troche zaskoczony jak niskie napięcia trafiają na lampy preampu. Końcówka mocy względnie przesterowana otrzymuje około 470VDC z zasilacza jednak pierwsza lampa preampu dostaje 305VDC - nisko. Zobaczymy jaki wpływ będzie to miało na brzmienie wzmacniacza.
-
- 9375...12499 postów
wrzuciłem też filmik na YT:
https://youtu.be/iUVW76dMAKc
https://youtu.be/iUVW76dMAKc
-
- 9375...12499 postów
Pojechałem dzisiaj na próbę zaprzyjaźnionego zespołu z tym wzmacniaczem i mieszane uczucia mam. Gra jak najbardziej, ale w brzmieniu brakuje mu tego co miał HKJ50 czy GRU50SR... blisko mu do Brudnej Dzidzi... chyba powodem są EL34, których brzmienie chyba nie pasuje do tego typu preampu... No może nie tyle nie pasuje co jednak przy bezpośrednim porównaniu z GRU50SR to jedyne czym wygrał to głośność. Jest głośniejszy. Nagrałem 2 filmiki jak zrzucę z aparatu na YT dam linki.