Kilka pytań o regenerację bakelitu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Kilka pytań o regenerację bakelitu
Witam,
Mam kilka pytań odnośnie bakielitu;
- jak go ładnie oczyścić, by nie był matowy i pozbyć się plam?
-co zrobić z ubytkami, np. w gałce?
-jak pozbyć się brudu z rowków w gałce, szorowałem różnymi szczoteczkami ale nie chce puścić...
Pozdrawiam,
A.
Nie ma takiego materiału jak bakielit, jest natomiast bakelit:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bakelit
Wątek został zgłoszony do moderatorów, więc zmieniam tytuł na poprawny.
[Romekd]
Mam kilka pytań odnośnie bakielitu;
- jak go ładnie oczyścić, by nie był matowy i pozbyć się plam?
-co zrobić z ubytkami, np. w gałce?
-jak pozbyć się brudu z rowków w gałce, szorowałem różnymi szczoteczkami ale nie chce puścić...
Pozdrawiam,
A.
Nie ma takiego materiału jak bakielit, jest natomiast bakelit:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bakelit
Wątek został zgłoszony do moderatorów, więc zmieniam tytuł na poprawny.
[Romekd]
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 3125...6249 postów
Re: Kilka pytań o regenerację bakelitu
Przy rysach używam drobnego ok. 200 papieru ściernego. Do polerowania pasta polerska do lakieru samochodowego a na koniec pasta woskowa o odpowiednim odcieniu. Najczęściej ciemny dąb. Do rowków w gałkach, jak szczotka nie daje rady to igła lekarska albo odpowiednio zaszlifowany iglak.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Dziękuję za wyjaśnienie, czyli będę musiał kupić pastę... Tak myślałem, że skończy się na dłubaniu igłą w rowkachTELEWIZOREK52 pisze: ↑pn, 7 marca 2022, 16:16 Przy rysach używam drobnego ok. 200 papieru ściernego. Do polerowania pasta polerska do lakieru samochodowego a na koniec pasta woskowa o odpowiednim odcieniu. Najczęściej ciemny dąb. Do rowków w gałkach, jak szczotka nie daje rady to igła lekarska albo odpowiednio zaszlifowany iglak.

A jeszcze co z ubytkami, da się coś zaradzić na to?
Pozdrawiam,
A.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Dziękuję bardzo za tę informację

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Brudne gałki wrzucam do ciepłej wody z rozrobioną pastą do rąk typu BHP. Po godzinie szoruję szczoteczką do rąk lub starą z włosiem, nie plastykową szczoteczką do zębów. Uparte pozostałości delikatnie ruszam igłą i znów szczotka.
Pozdrawiam-Grzegorz
Brudne gałki wrzucam do ciepłej wody z rozrobioną pastą do rąk typu BHP. Po godzinie szoruję szczoteczką do rąk lub starą z włosiem, nie plastykową szczoteczką do zębów. Uparte pozostałości delikatnie ruszam igłą i znów szczotka.
Pozdrawiam-Grzegorz
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za tę poradę! Co można użyć zamiast pasty BHP? Pasta do zębów by się sprawdziła?
Czy taka z włosiem jest jakoś lepsza od plastikowej?
Generalnie gałki nie które można namoczyć ale część posiada elementy metalowe (nie zdejmowalne) i nie chciałbym potem rdzy...
Pozdrawiam,
A.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Zamiast pasty do mycia rąk można spróbować użyć drobnego piasku zmieszanego z mydłem.
Zamiast pasty do mycia rąk można spróbować użyć drobnego piasku zmieszanego z mydłem.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
ale część posiada elementy metalowe (nie zdejmowalne) i nie chciałbym potem rdzy...Po wyczyszczeniu wygotować w oleju. Nie zardzewieje.
Witam!
Piasek rysuje powierzchnie(najdrobniejszy pozyskiwało się ze spalonych wkładek bezpiecznikowych-tzw korków), można użyć CIF-jest lekko ścierny i dobrze schodzi brud z plastykowych elementów. Moczenie powoduje rozmięknięcie brudu,a szczoteczka z włosia ma cieńsze włoski i łatwiej wejdzie w zagłębienia rowków.Zamiennie stosuję mydło w płynie lub Ludwika do naczyń.
Piasek rysuje powierzchnie(najdrobniejszy pozyskiwało się ze spalonych wkładek bezpiecznikowych-tzw korków), można użyć CIF-jest lekko ścierny i dobrze schodzi brud z plastykowych elementów. Moczenie powoduje rozmięknięcie brudu,a szczoteczka z włosia ma cieńsze włoski i łatwiej wejdzie w zagłębienia rowków.Zamiennie stosuję mydło w płynie lub Ludwika do naczyń.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Pamiętam ile mnie kosztowało doszorowanie kondensatora strojeniowego z Planetica, i innych detali z różnymi zakamarkami i rozważam zakup czegoś w tym stylu: https://allegro.pl/oferta/myjka-wanna-u ... 2028068539 (model przykładowy). Zastanawiam się tez jak by w tym się czyściło delikatne tkaniny głośnikowe.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Szorowałem wczoraj gałki ludwikiem a i mydła w płynie próbowałem, ale efekty nie wiele lepsze niż poprzednioinar pisze: ↑pn, 11 kwietnia 2022, 18:13 Witam!

W rowkach dalej brud siedzi, chyba bez namaczania rzeczywiście nie da rady doczyścić wszystkiego, w tym rowków.
Trochę to kłopotliwe, ale postaram się szybko wysuszyć, aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się rdzy.
Podobno soda oczyszczona dobrze czyści chassis, może do bakielitu w tym gałek by się nadała?
Nad podobną myjką sam się zastanawiałem, do mycia PCB jest dobra a jak z tkaninami nie wiem.tszczesn pisze: ↑pn, 11 kwietnia 2022, 19:53 Pamiętam ile mnie kosztowało doszorowanie kondensatora strojeniowego z Planetica, i innych detali z różnymi zakamarkami i rozważam zakup czegoś w tym stylu: https://allegro.pl/oferta/myjka-wanna-u ... 2028068539 (model przykładowy). Zastanawiam się tez jak by w tym się czyściło delikatne tkaniny głośnikowe.
Pozdrawiam,
A.
- Krzysztof_M
- 500...624 posty
W 6L myjce mieści się płyta winylowa. Też mnie kusi kupić i sprawdzić jak wyszłoby mysie takiej płyty 

α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
-
- 2500...3124 posty
Do czyszczenia używam pumex do polerowania kryształów. Pył jak mąka. Dobry tez do usuwania starych osadów na szybach.
-
- 3125...6249 postów
Pan Tomasz i Pozostałe Osoby, zainteresowane tematem mycia tkaniny głośnikowej,tej na desce:
ja się kiedyś "przejechałem",zdejmując ją do prania z deski.Skurczyła się potem.
Więc jednak zostawiam na desce i myję po zmoczeniu tkaniny delikatnym środkiem piorącym.
Jakichś wżartych odwiecznych plam od jakichś chemikaliów to nie "bierze".
Na to nie mam niestety recepty.
Taką deskę z tkaniną można potem podsuszać suszarką,chyba,że jest pełnia lata i od 20st.C wzwyż.
Pozdrawiam Wszystkich po świętach.
Jacek"b/t"
ja się kiedyś "przejechałem",zdejmując ją do prania z deski.Skurczyła się potem.
Więc jednak zostawiam na desce i myję po zmoczeniu tkaniny delikatnym środkiem piorącym.
Jakichś wżartych odwiecznych plam od jakichś chemikaliów to nie "bierze".
Na to nie mam niestety recepty.
Taką deskę z tkaniną można potem podsuszać suszarką,chyba,że jest pełnia lata i od 20st.C wzwyż.
Pozdrawiam Wszystkich po świętach.
Jacek"b/t"