SE czy PP ?

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

SE czy PP ?

Post autor: Piotr »

Strasznie to oklepany temat, ale tym razem nie chodzi mi o fakty z podręczników, tylko wasze subiektywne opinie i osobiste doświadczenia.
Które częściej uruchamialiście i dlaczego;
Które sprawiały wam więcej kłopotów;
I w końcu które lepiej grały i pod jakim względem;

Właśnie dlatego w kąciku.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

znasz te piosenke.. tyle samo prawd ile kłamstw.............a mówiąc jasniej juz kiedyś to powiedziałem że " jeden lubi ogórki inny ogrodnika córki" :D
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

jaśniej :?: hmm...
Nie sądze, żeby każdy był fanatykiem swojej 'jedynie słusznej' konfiguracji. Na pewno jakieś porównania się nasuwają.
Czy nie?
Marcell
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Marcell »

to problematyczne, w zasadzie nie ma co porównywać, różne lampy grają różnie i jako SE i jako PP, ja mam aktualnie SE na 2*6N13S i PP na 6P14P i tego SE bym na nic nie zamienił, ale pracuje już nad dwoma PP na EL34 i 6S19P i mogą mi się bardziej spodobać, wszystko właśnie od tego zależy co mi się bardziej spodoba, na pewno dobry PP jak nie jest wierną kopią czegoś tam wymaga większej wiedzy
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Moim zdaniem triody do SE, zaś pentody/tetrody (również w układzie ultralinerar i trybie triodowym) w układach PP :)
Takie stosuję podejście przy budowie wzmacniaczy. Słuchowo wolę triody w układzie SE.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

:arrow: Ampliman
hmm... a ja właśnie odwrotnie. SE ultralinear, a PP według Williamsona na EL34 w trybie triody.

mój wniosek jest taki, że pentoda SE lepiej gra z tanimi głośnikami (Tonsil,Sony), natomiast trioda PP wymaga czegoś bardziej wyrafinowanego. ale może to być równie dobrze kwestia transformatorów. PP ma toroidy z Amplifona, a SE moje EI.

teraz na moich kartkach walczą projekty na EL34 w trybie triody z małym prądem siatki. dalej nie wiem czy SE, czy PP...
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

co jak gra

Post autor: LEKTRON »

Czołem,

moim skromnym zdaniem, nie ma zasady:> do lampy odpowiednia kolumna/głośnik; głośnik "wysokiej klasy' odda zarówno niedoskonałości danego wzm. jak i doskonałość dobrego;
trza od tyłu, najpierw głośnik (albo słuchaweczki) i stopniowo "cofać się do przodu", albo inaczej za sprawność systemu odpowiedzialne jest jego najsłabsze ogniwo, no to tyle

pozdrawiam
Leszek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

:arrow: LEKTRON
zdziwibyś się słuchając mojego Williamsona z ZG10-C Tonsila.
najsłabsze ogniwo... schowało się :)

a jasnych reguł nie ma, dlatego właśnie zacząłem ten wątek.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Specjalistów od cofania nie brakuje: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=4057
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

SE - tak do 5W max, powyżej szkoda lamp na to (męczyć taką np 6S33S w SE aby wydobyć z niej 10..15W to jest marnotrawstwo lampy). Naprawdę szkoda katować lampy dużej mocy pracą w SE, dodatkowo konstrukcja takiego wzmaka staje się monstrum ze względu na wielkości transformatorów.
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Ale jeśli dostaje zamówienie na wzmacniacz o mocy do 15W, z wielką lampą, który powinien wyglądać to tylko SE na 6C33C. Dobrze, że GM70 z głowy wybiłem klientowi :P
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

widzę, że jestem jedynym obrońcą pentody SE.
a sprawność zachęca. 11W z EL34, albo 5W5 z EL84 to już nie marnotrawstwo.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Tak, EL84 na SE jak najbardziej. EL34 by mi było już szkoda w SE dawać.
Co do GM70 to znam i takich co na tym robili wzmacniacz SE, ale wg mnie to jest nieporozumienie. Inną sprawą jest, że "lubiący dźwięk inaczej" lubują się w SE, a wynika to wg mnie bardziej z mody niż ze wzgledów praktycznych. Dodatkowo konstruktorom jest to na rękę (i może wręcz celowo promują takie wzmacniacze ? ), dlatego że są to konstrukcje o wiele prostsze i tańsze w produkcji. Jeśli chodzi zaś o parametry to dobrze wykonany PP niczym wg mnie nie ustępuje jakością dźwięku od dobrze wykonanego SE, a przy tym jest od niego o wiele sprawniejszy (różnice są wg mnie niezauważalne).

Oczywiście nikt nikomu nie zabrania stawiania ogrzewania pokoju na GM70, a zarazem dociążania podłogi (no wiecie w końcu tyle stali musi jakoś wpływać na rezonans podłogi itp), zwłaszcza że "klient nasz pan" - cóż, za głupotę się płaci ;)
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

:arrow: krzkomar
zgadzam się z Tobą, z wyjątkiem takiego szczegółu.
PP w klasie A nie będzie mieć większej sprawności niż SE. to przecież kwestia klasy pracy. ale to oczywiste.

ps. pewnie już wspominałem, że EL34 to moja ulubiona lampa. właśnie dlatego, że nadaje się praktycznie do wszystkiego bez wyrzeczeń. również do SE. łącząc dwie równolegle dostaję kombinację mocy/sprawności, która mnie w zupełności satysfakcjonuje. poza tym transformator jest stosunkowo prosty do zrobienia.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Piotr pisze::arrow: krzkomar
zgadzam się z Tobą, z wyjątkiem takiego szczegółu.
PP w klasie A nie będzie mieć większej sprawności niż SE. to przecież kwestia klasy pracy. ale to oczywiste.
Ale ja też nie napisałem, że porównuję wzmacniacze pracujące w tej samej klasie (myślałem raczej o PP w klasie AB). A PP pracujący w klasie A, miałby jedynie przewagę w postaci mniejszego trafa - eliminacja składowej stałej podmagnesowania.
Krzysztof Komarnicki