klejenie membran głośników

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

klejenie membran głośników

Post autor: Kawa T »

Witam może ktoś wie lub sam kleił rozdarte membrany od głośników. Czy są jakieś kleje do tego, i czy muszą być elastyczne czy sztywne. Szukam sprawdzonych sposobów pozdrawiam Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
Bielak
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Bielak »

Ja jestem ciekaw jakiego materiału imptregnacyjnego używa się do powlekania tkaniny która tworzy zawieszenie dolne cewki, szukałem w necie długoooo ale nic nie znalazłem:/ Wie może ktoś czym to jest pokrywane??
terminux
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: terminux »

Witam. Ja głośniki kleję zawsze butaprenem wzmacniając miejsce rozerwania tkaniną. Co do impregnacji - kiedyś widziałem w książce pomysł, żeby głośnik potraktować .... bitexem w spray-u! Ciekawe, jaki był efekt ja nie odważyłem się tego sprawdzić.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Jeżeli to nie jest dziura ( w sensie mniej lub bardziej nieregularny otwór) tylko np rozdarcie, to ja posiłkuję się werniksem w szpraju. Do kupienia w slepach dla plastyków. Wzmacnia i skleja a jednocześnie jest zawsze elastyczny. Stary głośnk jakby lepiej brzmi, jest mniej "rozbrzęczany" co szczególnie słychać na długich i średnich.

:D A! Byłbym zapomniał, oczywiście po werniksie średnice sa bardziej mięsiste i oczywiście słychać ze spiker pali Camele :lol:
Robert SP5RF