Radio Telefunken
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Radio Telefunken
Zawsze Można wstawić w miejsce RGN1064 lampę AZ1 .
-
- 2500...3124 posty
Na Ebay to różne dziwne ceny widziałemCHOPIN66 pisze: ndz, 27 lutego 2022, 00:06 Ta na Allegro jest tania - 99zł to nie wiele w porównaniu z Ebay gdzie te lampy osiągają ceny ponad 2000 zł .

Dzięki, ale na razie nie będę kupował bo nie jest pewne, że odbiorniki będę miał u siebie, choć bardzo bym chciał aby do mnie trafiłyCHOPIN66 pisze: ndz, 27 lutego 2022, 00:15 RGN1064 bierz od Daubeton - jeśli pisze ,że ma 85% to tyle ma https://allegro.pl/oferta/rgn1064-telef ... 1751134978

Oczywiście, tylko trochę szkoda przerabiać radio z lat 30-tych, ale można by tak w ostateczności zrobić.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 625...1249 postów
Mylisz pobożne życzenie sprzedającego z realną ceną sprzedaży, a ta akurat dla RES964 jest z zakresu 30-150 zł po przeliczeniu z euro (+ koszty przesyłki oczywiście). Nie należy się sugerować tym, co po ile jest wystawione, ale za ile zostało sprzedane, więc trzeba sprawdzać lampy sprzedane w zakończonych.CHOPIN66 pisze: ndz, 27 lutego 2022, 00:06
Ta na Allegro jest tania - 99zł to nie wiele w porównaniu z Ebay gdzie te lampy osiągają ceny ponad 2000 zł .
-
- 625...1249 postów
Ale po co przerabiać? Można sobie zrobić przejściówkę z cokołu kołkowego i podstawki bocznostykowej. Do czasu zdobycia oryginalnej RGN1064 używać AZ1 z taką przejściówką, a po zdobyciu oryginału przejściówka może się przydać do uruchamiania innych odbiorników, żeby nie ryzykować uszkodzenia oryginalnej kołkowej lampy prostowniczej w razie jakiegoś zwarcia, przebicia.Olkus pisze: ndz, 27 lutego 2022, 09:59
Oczywiście, tylko trochę szkoda przerabiać radio z lat 30-tych, ale można by tak w ostateczności zrobić.
-
- 1875...2499 postów
Ale ja o tym wiemOTLamp pisze: ndz, 27 lutego 2022, 10:45Mylisz pobożne życzenie sprzedającego z realną ceną sprzedaży, a ta akurat dla RES964 jest z zakresu 30-150 zł po przeliczeniu z euro (+ koszty przesyłki oczywiście). Nie należy się sugerować tym, co po ile jest wystawione, ale za ile zostało sprzedane, więc trzeba sprawdzać lampy sprzedane w zakończonych.CHOPIN66 pisze: ndz, 27 lutego 2022, 00:06
Ta na Allegro jest tania - 99zł to nie wiele w porównaniu z Ebay gdzie te lampy osiągają ceny ponad 2000 zł .

-
- 1250...1874 posty
A może prościej w lampie AZ1 zmienić cokół na 4-pin Europe.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-
- 3125...6249 postów
Witam
Zdejmowanie cokołu z lampy może być trochę ryzykowne ze względu na możliwość urwania drucików, gdyż są dość cienkie. Ponadto cokół kołkowy powinien mieć średnicę identyczną do bocznostykowego, gdyż w innym przypadku nie da się go założyć.
Zdejmowanie cokołu z lampy może być trochę ryzykowne ze względu na możliwość urwania drucików, gdyż są dość cienkie. Ponadto cokół kołkowy powinien mieć średnicę identyczną do bocznostykowego, gdyż w innym przypadku nie da się go założyć.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
Myślałem o tym, zwłaszcza, że mam AZ1. Ale obawiam się, że nie zmieści się, RGN1064 jest bardzo blisko RES964 i możliwe, że AZ1 z przejściówką nie zmieści się gdy RES także będzie włożona.OTLamp pisze: ndz, 27 lutego 2022, 10:51Ale po co przerabiać? Można sobie zrobić przejściówkę z cokołu kołkowego i podstawki bocznostykowej. Do czasu zdobycia oryginalnej RGN1064 używać AZ1 z taką przejściówką, a po zdobyciu oryginału przejściówka może się przydać do uruchamiania innych odbiorników, żeby nie ryzykować uszkodzenia oryginalnej kołkowej lampy prostowniczej w razie jakiegoś zwarcia, przebicia.Olkus pisze: ndz, 27 lutego 2022, 09:59
Możliwe jednak, że się uda, jeśli będę miał radio u siebie to na pewno to sprawdzę.
To właściwie dobry pomysł, jedynie taka AZ1 już będzie "na zawsze" kołkowa, chyba, że znów zmieni się cokół. Trzeba też uważać by nie uszkodzić wyprowadzeń przy zmianie cokołu...Valdi5 pisze: ndz, 27 lutego 2022, 11:25 A może prościej w lampie AZ1 zmienić cokół na 4-pin Europe.
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
Zdobycie cokołu o identycznej średnicy rzeczywiście może być trudne, no trzeba właśnie uważać by nie uszkodzić wyprowadzeń lampy...AZ12 pisze: ndz, 27 lutego 2022, 11:40 Witam
Pozdrawiam,
A.
-
- 625...1249 postów
Cokół bocznostykowy bez problemu wchodzi do większości cokołów kołkowych, wiec nie ma potrzeby zdejmowania go. Niektórzy tak właśnie robią, lutują przewody do styków cokołu bocznostykowego i przewlekają przez nóżki cokołu kołkowego. Nie tylko w przypadku RGN1064->AZ1, ale często też w przypadku AK1->AK2:
Wszystko zależy jednak od tego, czy ma to być zamiana na stałe, czy tymczasowa. W drugim przypadku lepiej zastosować więc podstawkę pod lampę zastępczą, a tak przygotowana przejściówka na pewno niejeden raz się przyda w przyszłości.
Wszystko zależy jednak od tego, czy ma to być zamiana na stałe, czy tymczasowa. W drugim przypadku lepiej zastosować więc podstawkę pod lampę zastępczą, a tak przygotowana przejściówka na pewno niejeden raz się przyda w przyszłości.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Taka przejściówka to moim zdaniem lepszy pomysł bo nie trzeba dodatkowo montować dużej podstawki bocznostykowego tylko wystarczy przylutować przewody bezpośrednio do wyprowadzeń lampyOTLamp pisze: ndz, 27 lutego 2022, 11:58 Cokół bocznostykowy bez problemu wchodzi do większości cokołów kołkowych, wiec nie ma potrzeby zdejmowania go. Niektórzy tak właśnie robią, lutują przewody do styków cokołu bocznostykowego i przewlekają przez nóżki cokołu kołkowego. Nie tylko w przypadku RGN1064->AZ1, ale często też w przypadku AK1->AK2:

Jeśli radia do mnie trafią to zapewne tak zrobię w przypadku Telefunkena.
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
Jeszcze mam pytanie czy ktoś może wie jakie TG powinny być to tych odbiorników? Mam TG2,5 oraz coś od EBL21, może być? A głośnik ma być jakiś specyficzny czy zwykły jak od Pioniera czy innego radia "nowocześniejszego" (z lat 40-tych, 60-tych) się nada?
Pozdrawiam,
Aleksander
Pozdrawiam,
Aleksander
-
- 2500...3124 posty
Dowiedziałem się, że w tego typu odbiornikach głośnik był ze wzbudzeniem, cewka robiła za dławik filtru zasilacza.
Takiego głośnika raczej nie zdobędę, na aukcjach takich nie spotkałem (chyba, że ktoś z Was ma i chciałby odsprzedać lub zamienić na coś innego...). Wstawię jakiś od innego odbiornika radiowego, może uda się zdobyć od Pioniera czy innego radia, od razu z trafem głośnikowym na koszu głośnika, a jak nie to trafo TG2,5 lub inne które mam tam pójdzie.
Trzeba będzie w filtrze zamiast elektromagnesu głośnika zastosować rezystor, jakiej wartości być powinien?
Pozdrawiam,
A.
Takiego głośnika raczej nie zdobędę, na aukcjach takich nie spotkałem (chyba, że ktoś z Was ma i chciałby odsprzedać lub zamienić na coś innego...). Wstawię jakiś od innego odbiornika radiowego, może uda się zdobyć od Pioniera czy innego radia, od razu z trafem głośnikowym na koszu głośnika, a jak nie to trafo TG2,5 lub inne które mam tam pójdzie.
Trzeba będzie w filtrze zamiast elektromagnesu głośnika zastosować rezystor, jakiej wartości być powinien?
Pozdrawiam,
A.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Głośnik można naprawić, ale do tego trzeba dobrego fachowca. Pozostaje pytanie co jest w nim uszkodzone?Olkus pisze: czw, 3 marca 2022, 11:56 Dowiedziałem się, że w tego typu odbiornikach głośnik był ze wzbudzeniem, cewka robiła za dławik filtru zasilacza.
Rezystancja powinna być taka sama jak rezystancja cewki elektromagnesu, najlepiej by było zastosować dławik, można go łatwo nawinąć.Olkus pisze: czw, 3 marca 2022, 11:56Trzeba będzie w filtrze zamiast elektromagnesu głośnika zastosować rezystor, jakiej wartości być powinien?
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
Naprawić oczywiście można, ale trzeba głośnik mieć... Załączałem wcześniej zdjęcia i widać tam brak głośnika w jednym radiu oraz TG w obu odbiornikach, w drugim głośnik prawdopodobnie nie jest oryginalny.AZ12 pisze: czw, 3 marca 2022, 12:36
Głośnik można naprawić, ale do tego trzeba dobrego fachowca. Pozostaje pytanie co jest w nim uszkodzone?
Olkus pisze: czw, 3 marca 2022, 11:56Trzeba będzie w filtrze zamiast elektromagnesu głośnika zastosować rezystor, jakiej wartości być powinien?
Jest tylko taki problem, że nie mam głośnika i nie wiem jaką ma mieć rezystancję cewka. Dławik można nawinąć, ale to znów będzie ingerencja w odbiornik, a i nie mam danych nawojowych.AZ12 pisze: czw, 3 marca 2022, 12:36
Rezystancja powinna być taka sama jak rezystancja cewki elektromagnesu, najlepiej by było zastosować dławik, można go łatwo nawinąć.
Pozdrawiam,
A.