Jako, że od dłuższego czasu chodzi mi po głowie drugi przedwzmacniacz gramofonowy (do wkładki MM) tym razem jako urządzenie samodzielne a nie wbudowane do wzmacniacza (w którym pracują 6N2P-EW w układzie SRPP) tym razem zacząłem się zastanawiać nad wyborem lampy zanim zdecyduję się na konkretny układ

I tu pytanie do znawców tematu. Jaką ECC83 wybrać ?
Z tych dostępnych znalazłem E83CC, ECC83S, ECC803S, 12AX7 produkowane przez JJ, EH, Tung-Sol, Shuguang czy może Sovtek, Svetlana ?
Wersja normalna czy może Gold (czy w ogóle to złocenie coś daje oprócz lepszego kontaktu elektrycznego) ?
Czy będą jakieś istotne w tym zastosowaniu różnice (trwałość, stopień mikrofonowania, szumy) - przenikanie przydźwięku od żarzenia jest dla mnie nie istotne, będą zasilane prądem stałym.
Poprzednio wziąłem 6N2P-EW bo miałem - przedwzmacniacz działa bardzo dobrze - ale teraz nurtuje mnie pytanie. Czy inne lampy będą lepsze ? Może któreś będą szumiały mniej ?
Szumy bym chętnie zmniejszył, choć zauważyłem, że po położeniu igły na płycie szum generowany przez płytę doskonale maskuje szum przedwzmacniacza

Będę wdzięczny za wszystkie opinie czy któreś lampy będą szumiały mniej. No chyba, że szukam dziury w całym to proszę mnie sprowadzić na ziemię ...
PS.
ECC88 nie biorę pod uwagę bo moim skromnym (jak się mylę proszę o wyprowadzenie z błędu) to lampa do innych zastosowań.
EF86 jak dla mnie za bardzo mikrofonuje i nie za bardzo mi się ją chce umieszczać w obudowie antywibracyjnej.
ECC808 brałbym w ciemno gdyby nie cena