Transformatory z MKPT - omijajcie z daleka.

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

marelx
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: marelx »

witam
mialem podobna sytuacje z tym ze po miesiącu otrzymalem paczke
wielokrotnie pisalem maile, a rozmowa przez gg konczyla sie "ciszą" po zapytaniu co z moim trafem
mkpt mialo swoje konto rowniez na allegro ktore zostalo zawieszone - ciekawe dlaczego :wink:
pozdrowki
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

została przy okazji poruszona sprawa Tonsila, więc dorzucę 3gr:)

produkty mają dobre, może nawet bardzo, ale
-strona jest beznadziejna, co innego w katalogu, co innego w cenniku, pełna dezinformacja, sami nie wiedzą co aktualnie produkują.
-telefonowanie mija się z celem, wiedzą wtedy jeszcze mniej.
-na maile do tej pory odpowiedzi brak, mimo, że uderzyłem nawet z oficjalnego adresu mojej firmy. widać nawet małych producentów mają gdzieś, nie mówiąc już o pojedynczym człowieku.

w związku z powyższym korzystam z pośrednika:(
płacę dodatkowo za to, że łaskawie sprzedadzą. czy ludzie Tonsila zatrzymali się w latach 70?
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Niewiem Piotrze dlaczego tak Ciebie traktują. Mnie była potrzebna membrana do głosnika GD38/150. Zadwoniłem podałem adres, przyszło ogromne pudło 1/2x1/2metra a wsrodku owa wspomniana membrana, dolny resor, oraz cewka do tego, fakt, wszystko było osobno, ale ładnie zabezpieczone.To jest moje doswiadczenie z Tonsilem
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Witam
Jeśli o Tonsilu to mam pytanie.Piotrze, czy głośniki serii GDS 27-150-4SE w ofercie Tonsilu to są głośniki szerokopasmowe(w ofercie są nazywane "estradowe"),i czy w związku z tym nadają się do wykorzystania do zrobienia kolumny z jednym tylko szerokopasmowcem.(tak jak z Visatonem B200)Wiem że nie w temacie, ale jak zauważyłeś w Tonsilu nie uzyskałem odpowiedzi.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

:arrow: nuncjusz1
niestety, nie mogę znaleźć nic na temat tego głośnika. jedyne, co się nadaje na szerokopasmowy wg moich danych to GDS 30/100. jest gorszy od B200, ale za to znacznie łatwiejszy w aplikacji.
nawiasem mówiąc właśnie co do GDS 30/100 Tonsil miał wątpliwości czy tak naprawdę go produkuje czy już nie...

już jakiś czas temu wyleczyłem się z głośnika jednodrożnego. pozostaje przy bezproblemowych dwudrożnych. efekty lepsze, nerwy całe :)
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Wielkie dzięki.GDS 27 znalazłem w firmie STX,tylko nie wiem właśnie czy ten GDS to ta sama rodzina głosników z tym,o którym piszesz.Jeśli tak to znaczyłoby że "27" od "30" różni się tylko wielkością,ew. lekka różnica w parametrach.Dzięki ,nie zaśmiecam więcej wątku ,bo nie dotyczy on głosników.
Pozdrawiam
szalony

Post autor: szalony »

Indel ma jedną przewage - oznacza wyprowadzenia. :D Gdy podobnego toroida kupiłem od telto (przez mkpt) nie było ani słowa. Co do "niskiej jakości" z indela - (mam wprawdzie tylko jedno trafo) - nie mam mu nic do zarzucenia :) Poza tym indel dał dekielki w cenie (chyba że to w elektronicznym dodali). Trafo kupiłem w Krakowie przy ul. Wiślisko

PS. A ja mieszkam w mieście gdzie jest jedna z największych hut i jestem z tego dumny :) Może po studiach wpadnę w jakiś przemysł hutniczy ;)
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

szalony pisze:

PS. A ja mieszkam w mieście gdzie jest jedna z największych hut i jestem z tego dumny :) Może po studiach wpadnę w jakiś przemysł hutniczy ;)
O ile do tego czasu huty nie "zrestrukturyzują" :twisted:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

:arrow: nuncjusz1
trzeba było tak od razu. oznaczenia STXa na oko wyglądają jak Tonsil, tyle, że mają w ofercie różne głośniki.
szczerze mówiąc uważam, że STX nie jest wart uwagi. ceny może niskie, ale parametry tak koszmarne, że się odechciewa czegokolwiek.
podobno można zrobić z nich coś sensownego, niektórzy na forum to potwierdzą, ale osobiście nie lubię ratować słabych głośników zwrotnicą wielkości wzmacniacza :)
Tonsil posiada w ofercie kilka wyjątkowo udanych modeli, którym do szczęścia wystarczą cztery, pięć elementów w zwrotnicy, a można czasem i na jednym.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki Piotrze,właśnie wycofałem się z kupna owych głośników,chyba jednak wykrwawię się na Visatona B200.
Pozdrawiam
ps.uważasz że warto,obudowę do tego głośnika ze str. Visatona pod nazwą Solo20 mam gotową(monitor o poj.30l),tylko nie wiem co z tego wyjdzie,troch dużo kasy do zaryzykowania.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

odradzam.
te głośniki wymagają dużej obudowy. w małym pudełku dobroć rośnie do nieprzyzwoitych rozmiarów i trzeba filtrować od dołu -> z filtrem czy bez bas będzie beznadziejny.
dodatkowo ostrzegam: mimo, że to głośnik szerokopasmowy do aplikacji jednodrożnej, wymaga rozbudowanej korekcji, bardziej skomplikowanej w wykonaniu, niz przeciętna dwudrożna zwrotnica. taka korekcja może nieźle zamieszać w fazach, a wtedy zalety głośnika jednodrożnego nie są już takie oczywiste...
jak już mówiłem, ja się z nich wyleczyłem dość skutecznie. moje dwudrożne są mniej skomplikowane i tańsze. pasmo też szersze.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki teraz wiem o co chodzi
Pozdrawiam
szalony

Post autor: szalony »

Kurde... Wyjedźcie z tymi głośnikami do innego wątku :roll:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

gdyby jeszcze był dział o głośnikach...
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !

A co tu kurde sie nie podoba, przecie mówimy o lampach głośnikowych, transformatorach głośnikowych i w szczególności o GŁOŚNIKACH podłączanych bezpośrednio do triod, więc jak najbardziej na to forum, chyba że nas wyproszą do lukar...
ODPOWIEDZ