Radio - zrób se sam

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Mam rozumiec zatem że na płycie czołowej takiego radia dochodzi jeszcze dodatkowy regulator - wzmocnienia w. cz. ? Czyli mamy w "części radiowej" gałki od:
1. regulacji wzmocnienia w.cz.
2. strojenia
3. reakcji
oraz "części pozaradiowej"
4. siły głosu.
OK ale nadal nie rozumiem dlaczego nie może to byc lampa z "normalną" charakterystyką. Czy chodzi o charakterystykę regulacji - jak przy potencjometrze przy regulacji siły głosu - typ logarytmiczny jest wymagany tylko ze względu na wygodę regulacji a dla układu elektrycznego jest wszystko jedno (liczy się rezystancja) ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

fugasi pisze:Mam rozumiec zatem że na płycie czołowej takiego radia dochodzi jeszcze dodatkowy regulator - wzmocnienia w. cz. ? Czyli mamy w "części radiowej" gałki od:
1. regulacji wzmocnienia w.cz.
2. strojenia
3. reakcji
oraz "części pozaradiowej"
4. siły głosu.
OK ale nadal nie rozumiem dlaczego nie może to byc lampa z "normalną" charakterystyką. Czy chodzi o charakterystykę regulacji - jak przy potencjometrze przy regulacji siły głosu - typ logarytmiczny jest wymagany tylko ze względu na wygodę regulacji a dla układu elektrycznego jest wszystko jedno (liczy się rezystancja) ?
Gałka 1 i 4 to to samo, tak była w tych radiach relizowana regulacja głosności - poprzez regulację wzmocnienia w.cz. A selektoda być musi, inaczej nie będziesz miał regulacji - pocztyaj troche o selektodach, jak te lampy działaja.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Przeczytałam tak jak mi radziłeś: i o nierównej spirali siatki sterującej i o długiej charakterystyce i o wyjątkowej zmienności Sa, o zależności wzmocnienia napięciowego od napięcia siatki, o ARW w radiu ale niestety nadal nie rozumiem dlaczego we wzmacniaczu w.cz. musi być zastosowana selektoda. :cry: Czy to nie to samo co w przedwzmacniaczu audio z regulatorem głośności - przecież tam też nie jest potrzebna lampa o zmiennej charakterystyce aby regulować głośność...
Jeśli wstawiłbym do wzmacniacza w.cz. zwykłą pentodę to co by się stało ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

fugasi pisze:Przeczytałam tak jak mi radziłeś: i o nierównej spirali siatki sterującej i o długiej charakterystyce i o wyjątkowej zmienności Sa, o zależności wzmocnienia napięciowego od napięcia siatki, o ARW w radiu ale niestety nadal nie rozumiem dlaczego we wzmacniaczu w.cz. musi być zastosowana selektoda. :cry: Czy to nie to samo co w przedwzmacniaczu audio z regulatorem głośności - przecież tam też nie jest potrzebna lampa o zmiennej charakterystyce aby regulować głośność...
Jeśli wstawiłbym do wzmacniacza w.cz. zwykłą pentodę to co by się stało ?
We wzmacniaczach m.cz. nie masz regulacji wzmocnienia, tylko tłumik (potencjometr jest regulowanym dzialnikiem sygnału). Na selektodzie uzyskasz wzmacniacz o zmiennym wzmocnieniu. We wzmacniaczu w.cz/p.cz. nie musi być selektody, może być zwykła pentoda, ale wtedy nie będziesz miał ARW, bo nie będzie jak regulować wzmocnienia tego stopnia. Oczywście możesz zrobić w radiu potencjometr dzielący sygnał na wejściu wzmacniacza w.cz. lub p.cz. sterowany napięciem ARW, ale będzie to dość kuriozalna konstrukcja. A we wzmacniaczu w.cz. ze wzmocnieniem regulowanym ręcznie możesz stosować zwykłą pentodę i inaczej regulować siłę sygnału, jakąś formą tłumika na wejściu (zamiast potencjometru był tu stosowany albo 'potencjometr' pojemnościowy, albo regulacja sprzężenia cewki antenowej i siatkowej), ale taka metoda jest gorsza pod każdym względem - dokładności, zakresu regulacji, wygody realizacji.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Aaaa, teraz jasne ! Chodzi o to że wzmacniacz w.cz. też ma ARW.
Po prostu myślałem że ARW obejmuje jedynie tor p.cz. Czy w swietle twojego doswiadczenia i styczności z wieloma radiami możesz powiedzieć że taka regulacja (w w.cz.) występuje w większości radioodbiorników, czy tylko w jakichś luksusowych modelach ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

fugasi pisze:Aaaa, teraz jasne ! Chodzi o to że wzmacniacz w.cz. też ma ARW.
Po prostu myślałem że ARW obejmuje jedynie tor p.cz. Czy w swietle twojego doswiadczenia i styczności z wieloma radiami możesz powiedzieć że taka regulacja (w w.cz.) występuje w większości radioodbiorników, czy tylko w jakichś luksusowych modelach ?
We wszystkich superach które miały wzmacniacz w.cz. był on objęty pętlą ARW, w odbiornikach reakcyjnych ze wstępnym wzmacniaczem w.cz. z reguły był on realizowany na selektodzie z ręczną regulacją wzmocnienia.