"Wykopalisko..."
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
"Wykopalisko..."
...piwniczne.
Witam.
Z racji pogłębiającej się u mnie chroby zwanej lampomanią "węszę" wszędzie, gdzie tylko się da. No i wywęszyłem - lampy: 2K2M, CO257 (?), G-807 i ... takie coś (na fotkach). Jest to przetwornica (to pamiętam), a wg tej strony http://www.radioam.net/old/muzeum/zsrr/index.htm to przetornica wibratorowa. W związku z tym moje pytania: czy oprócz radiostacji TO COŚ do czegoś się nadaje? Czy BC-2,4 to jest lampa?
Pozdrawiam
Witam.
Z racji pogłębiającej się u mnie chroby zwanej lampomanią "węszę" wszędzie, gdzie tylko się da. No i wywęszyłem - lampy: 2K2M, CO257 (?), G-807 i ... takie coś (na fotkach). Jest to przetwornica (to pamiętam), a wg tej strony http://www.radioam.net/old/muzeum/zsrr/index.htm to przetornica wibratorowa. W związku z tym moje pytania: czy oprócz radiostacji TO COŚ do czegoś się nadaje? Czy BC-2,4 to jest lampa?
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Witam.Janusz pisze:Wibrator w układzie przetwornicy musiałby chyba współpracować z transformatorem, a na zdjęciach go nie widać.
Zdjęcia nie są zbyt wyraźne

Przypuszczam, że o to chodzi, jednak "towarzysze" mieli też manię pakowania wielu rzeczy w "alupudełka", zalewanie tego jakąś smołą i zalutowywaniu. Chodzi mi akurat głównie o zespoły filtrów, ale ... licho nie śpi.
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Witam.
Cóż, chyba dam sobie spokój z "wibratorami"
.
Dalszy ciąg poszukiwań i kolejne pytania:
- to coś ze zdjęć nr 1: co za... "swołocz"? Minutnik do jajek?
- woltomierz/ miliwoltomierz - jest sens go dziś używać?
Pozdrawiam
Cóż, chyba dam sobie spokój z "wibratorami"

Dalszy ciąg poszukiwań i kolejne pytania:
- to coś ze zdjęć nr 1: co za... "swołocz"? Minutnik do jajek?

- woltomierz/ miliwoltomierz - jest sens go dziś używać?
Pozdrawiam
-
- 375...499 postów
-
- 2500...3124 posty
Jeżeli elektromagnetyczny przekaźnik czasowy to swołocz tt.......amator pisze: - to coś ze zdjęć nr 1: co za... "swołocz"? Minutnik do jajek?![]()
Pozdrawiam
...to jest to swołocz
zerknij tu
http://erk.su/?action=3&g=19&f=56000&r=10555
-
- 625...1249 postów
Witam.
Michu
To teraz się pytasz
Obecnie "odkrywka" wstrzymana - weekend, a po - to się zobaczy.
staszeks
Przypuszczałem, że jest to w jakiś sposób związane z czasem, ale... zerknąłem na podany przez Ciebie link i przyznaję, że mam skojarzenia z detonatorem
: przedział czasowy "od do" etc.
Z czego to może pochodzić? Szczerze przyznaję, że te "wykopaliska" ciut ciut związane są z ex-zasobami WP
Pozdrawiam

To teraz się pytasz

Przypuszczałem, że jest to w jakiś sposób związane z czasem, ale... zerknąłem na podany przez Ciebie link i przyznaję, że mam skojarzenia z detonatorem

Z czego to może pochodzić? Szczerze przyznaję, że te "wykopaliska" ciut ciut związane są z ex-zasobami WP

Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Witam.
Jako że temat "umarł", dołożę takie coś, żeby ciut go ożywić.
Co to za... ustrojstwo? Miał ktoś z czymś takim do czynienia? Brak numerów seryjnych, ba, obojętnie jakich numerów... Znany jedynie producent - RFT. To wszystko. Wśród znajomych opinie bywały różne: od części maszyny do szycia po dalekopis i koder Braila
.
Więc?
Pozdrawiam
p.s. Jako urządzenie raczej nie nada się do niczego, ale silnik, ooo... to już inna sprawa. Za przekładnią ma ok. 250 obr/min.
Co to za... ustrojstwo? Miał ktoś z czymś takim do czynienia? Brak numerów seryjnych, ba, obojętnie jakich numerów... Znany jedynie producent - RFT. To wszystko. Wśród znajomych opinie bywały różne: od części maszyny do szycia po dalekopis i koder Braila

Więc?
Pozdrawiam
p.s. Jako urządzenie raczej nie nada się do niczego, ale silnik, ooo... to już inna sprawa. Za przekładnią ma ok. 250 obr/min.
-
- 5...9 postów
witam
co do tego minutnika, to jest to przyrząd używany między innymi na samolotach. Moja rodzicielka pracowała w wolskowych zakładach lotniczych i tam to widziałem. MIałem kiedyś parę takich, ale poszły na silniki:) Nie pamiętam do czego było to stosowane konkretnie. Było to montowane na MIG-ach 21 i 23.
pozdrawiam
co do tego minutnika, to jest to przyrząd używany między innymi na samolotach. Moja rodzicielka pracowała w wolskowych zakładach lotniczych i tam to widziałem. MIałem kiedyś parę takich, ale poszły na silniki:) Nie pamiętam do czego było to stosowane konkretnie. Było to montowane na MIG-ach 21 i 23.
pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Prawdopodobnie dziurkarka taśmy perforowanej.amator pisze:Witam.
Co to za... ustrojstwo? Miał ktoś z czymś takim do czynienia? Brak numerów seryjnych, ba, obojętnie jakich numerów... Znany jedynie producent - RFT. To wszystko. Wśród znajomych opinie bywały różne: od części maszyny do szycia po dalekopis i koder Braila.
Więc?
Pozdrawiam
Taśma perforowana to taki zapomniany nośnik danych (jeden z)stosowany
w wymarłych już komputerach jak n.p. ODRA 1305
P.S. spojrzałem jeszcze raz.Na zdjęciu widać,że chodzi o taśmę pięciościeżkową czyli jest to raczej coś z dalekopisów.
Maszyny cyfrowe wykorzystywały raczej 8-mio sciezkową.
-
- 2500...3124 posty
W załączeniu skan kawałka książki i ....ręcznej a właściwie kieszonkowej
(ręczne były znacznie większe i wygodniejsze w użyciu) dziurkarki
taśmy perforowanej.Na rysunku masz podane wymiary kart perforowanych
oraz tasmy pięcioscieżkowej.Jak jest napisane powyżej rysunku stosowano też 6,7 (nie spotkałem) i 8 sciezkowe taśmy perforowane.
Szerokość 8 sciezkowej podobno wynosiła 25mm.Niestety nie mam pod ręką wzorca aby zmierzyć.Mierząć zeskanowaną dziurkarkę mogę powiedzieć,że to chyba prawda.
P.S.Moderatorzy chyba wybaczą takie nielampowe dywagacje???
(ręczne były znacznie większe i wygodniejsze w użyciu) dziurkarki
taśmy perforowanej.Na rysunku masz podane wymiary kart perforowanych
oraz tasmy pięcioscieżkowej.Jak jest napisane powyżej rysunku stosowano też 6,7 (nie spotkałem) i 8 sciezkowe taśmy perforowane.
Szerokość 8 sciezkowej podobno wynosiła 25mm.Niestety nie mam pod ręką wzorca aby zmierzyć.Mierząć zeskanowaną dziurkarkę mogę powiedzieć,że to chyba prawda.
P.S.Moderatorzy chyba wybaczą takie nielampowe dywagacje???
-
- 6250...9374 posty
U mnie w pracy perforowarka służyła jeszcze niedawno do programowania obrabiarek - wylądowała w rupieciarni chyba jesienią 2003, zarasta tam kurzem razem ze stosami niepotrzebnych szpul z programami. W sumie więc to nie taka znowu stara historia.....
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 2500...3124 posty