Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: MarekSCO »

PS: A ten koleś - autor filmiku - oczywiście bredzi.
I to nie na tyle barwnie, żeby mnie zainteresować.
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Wszystko co z tego filmiku zrozumiałem, to tyle, że autor doszedł konkluzji, że według niego AVT pokazuje inaczej niż PL508.
Jednak nie wiemy do jakiego PL508 wpięty gniazdka (jakie było napięcie w sieci-od tego zależy przecież każde inne napięcie w mierniku, zaczynając żarzenia), nie wiemy czy skalibrowany (a co jeśli przegląd miał 40 lat temu ?) ...
Krótko mówiąc czysty przykład jak nie robić porównań przyrządów gdy się nie bardzo wie jak skonfigurować odpowiednie i wiarygodne warunki pomiaru by je potem światu przedstawić.
Ufam, że po prostu temu człowiekowi nie zgadzały się wskazania, ale to wstyd, że nie zweryfikował tych wyników innymi metodami, które dałyby niepodważalne wyniki (np. laboratoryjnymi). A możliwe, że dowiedziałby się, że PL5608, do którego się odnosił też nie był "szczery" ;)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Slawek_ps »

Krzysztof_M pisze: ndz, 2 stycznia 2022, 22:43 Wszystko co z tego filmiku zrozumiałem, to tyle, że autor doszedł konkluzji, że według niego AVT pokazuje inaczej niż PL508.
Jednak nie wiemy do jakiego PL508 wpięty gniazdka (jakie było napięcie w sieci-od tego zależy przecież każde inne napięcie w mierniku, zaczynając żarzenia), nie wiemy czy skalibrowany (a co jeśli przegląd miał 40 lat temu ?) ...
Krótko mówiąc czysty przykład jak nie robić porównań przyrządów gdy się nie bardzo wie jak skonfigurować odpowiednie i wiarygodne warunki pomiaru by je potem światu przedstawić.
Ufam, że po prostu temu człowiekowi nie zgadzały się wskazania, ale to wstyd, że nie zweryfikował tych wyników innymi metodami, które dałyby niepodważalne wyniki (np. laboratoryjnymi). A możliwe, że dowiedziałby się, że PL5608, do którego się odnosił też nie był "szczery" ;)
dla wszystkich którzy chcą się czegoś więcej dowiedzieć o działaniu P508, artykuł powstał w ok. 10 lat temu i nie jest w jakikolwiek sposób obecnie manipulowany https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 1&start=15 , szkoda tylko że zabrakło w nim przedstawienia pomiarów rosyjskiego miernika i porównania go do P508, swoją drogą sposób przedstawienia wyników pomiarów na filmie "na papierku" a nie na wskazaniach miernika i brak porównania tychże z przynajmniej dwoma innymi miernikami, tak naprawdę dla mnie dyskredytuje "wartość filmu" w celu wyrobienia sobie opinii na temat AVT5229, może warto byłoby zrobić rzetelne porównanie AVT5229 z przynajmniej dwoma różnymi, w pełni sprawnymi miernikami
Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Miernik raczej nie ma błędów konstrukcyjnych i programowych, które skutkowałyby uchybem większym niż 2%, przy zastosowaniu rezystorów 1% i skorygowaniu Vref do 5.09V. Mogę powiedzieć, że zachowuje się przewidywalnie, dzięki czemu można zwiększyć jego dokładność, np.: viewtopic.php?p=215524#p215524
Porównanie z filmu, zyskałoby na wartości, gdyby zestawić je z pomiarami (V, mA) wykonanymi dobrymi miernikami uniwersalnym wpiętymi miedzy lampę a mierniki P508 i AVT5229 (w trybie zasilacza).
Tomek
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Witaj Tomku,
próbuję wgrać oprogramowanie z pierwszej strony tematu i natknąłem się na problem, hex wgrał się bez problemu natomiast .eep mam informację z programatora, że jest za duży do pamięci Eeprom Atmegi 16A (512b), czy coś jest nie tak z tym plikiem?

Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Slawek_ps pisze: ndz, 16 stycznia 2022, 18:50 Witaj Tomku,
próbuję wgrać oprogramowanie z pierwszej strony tematu i natknąłem się na problem, hex wgrał się bez problemu natomiast .eep mam informację z programatora, że jest za duży do pamięci Eeprom Atmegi 16A (512b), czy coś jest nie tak z tym plikiem?

Pozdrawiam,
Sławek
Tomku, już nieaktualne, poprzednio wgrywałem pliki programatorem Bascom-AVR, AVRdude plik się wgrał bez problemu.

Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

W końcu znalazłem trochę czasu na montaż płytki którą udało się zrobić, oczywiście nie obyło się bez błędów, na szczęście nie były to błędy które uniemożliwiły działanie układu, wstępnie udało się uruchomić wszystkie części miernika, na obecną chwilę dokładnie przetestowałem zasilacze żarzenia oraz siatki pierwszej i muszę stwierdzić dość dokładny pomiar napięć i prądu w tychże zasilaczach, zasilacze anodowe i siatki G2 sprawdziłem przy wykorzystaniu transformatora 24V i wstępnie widać że regulacja odbywa się poprawnie. Zasilacze żarzenia i G1 testowałem kilka godzin, wynik tych pomiarów postaram się przedstawić na zdjęciach, w następnym poście, poniżej fotki zmontowanej płytki
2022-01-22-m-lamp-01.jpg
2022-01-22-m-lamp-02.jpg
2022-01-22-m-lamp-03.jpg
Pozdrawiam,
Sławek
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Płytka bardzo estetyczna, super wyszło. Gdzie zamawiane?
Też kiedyś miałem zamiar zrobić ten tester, ale mała baza lamp oraz elementy SMD mnie zniechęcają, nie na moje oczy to. Szkoda, że w AVT nie sprzedają płytek z wlutowanymi elementami powierzchniowymi, jak to jest w chińskich zestawach DIY.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

SMD w takim rozmiarze, jakie przeważnie dają w zestawach do montażu, da się polutować nawet za pomocą pistoletówki...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Thereminator pisze: sob, 22 stycznia 2022, 13:36 SMD w takim rozmiarze, jakie przeważnie dają w zestawach do montażu, da się polutować nawet za pomocą pistoletówki...
Dać się da, ale w takich zestawach albo jest już polutowane albo tych elementów jest kilka, w tym testerze jest ich sporo...

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Gratuluję, bardzo ładna płytka. R1 poprawiłeś?
Tomek
AdamC
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: AdamC »

Olkus pisze: sob, 22 stycznia 2022, 13:44 Dać się da, ale w takich zestawach albo jest już polutowane albo tych elementów jest kilka, w tym testerze jest ich sporo...
Od razu sporo.. Do lutowania smd trzeba chęci i sprzętu ułatwiającego wykonanie zadania.
Do transformatorówki można zakupić za parę pln groty ( np. https://allegro.pl/oferta/grot-do-lutow ... gJWGfD_BwE)
Lepszy sprzęt do tych celów np. ( https://pl.aliexpress.com/item/32825705 ... mainSearch ) i grot T12-BC1 grot fi 1mm ścięty 45°.
Dla wygody jeszcze lampa oświetleniowa ze szkłem powiększającym i już można działać.
A ... jeszcze małe piwko by ręka nie drgała :D
Zachęcam do podjęcia wyzwania, a jaka radość później.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Transformatorówki nie używam, jak dla mnie trochę nieporęczna, a do SMD to już na pewno :wink:
Lampka i szkło rzeczywiście są przydatne, coś tam już lutowałem jak chodzi o SMD, mimo wszystko zdecydowanie wolę THT, większe i wygodniejsze.
Drgającą ręka to właśnie największy problem :roll: Przy wierceniu też jest to problematyczne.

Może kiedyś, jak będę miał więcej czasu to się bardziej przyłożę i popróbuję. Z tego co widzę płytka wykonana przez Pana Sławka ma tą zaletę, że wszystkie układy scalone są THT, jak chodzi o PCB z AVT tam jest kilka scalaków SMD.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Tomasz Gumny pisze: sob, 22 stycznia 2022, 16:56 Gratuluję, bardzo ładna płytka. R1 poprawiłeś?
Bardzo dziękuję, tak Tomku, poprawiłem R1, mój błąd w schemacie, :( , w czasie montażu pcb dokonuję drobnych zmian w projekcie płytki m. innymi dodałem jeszcze rezystory kalibracyjne i jeszcze drobne korekty położenia smd, zastanawiałem się nad dołożeniem źródła napięcia odniesienia np. LM4040DIZ5.0 ale to wymagałoby zmian w oprogramowaniu, a propos oprogramowania, z ciekawości zapytam Tomku jak mierzone jest napięcie na na żarzenie, czy jest odejmowane od całkowitego napięcia zasilającego spadek napięcia na rezystorach pomiarowych prądu? i w czasie rzeczywistym następuje przeliczanie, czy przeliczenie następuje po ustabilizowaniu prądu w obwodzie żarzenia.
Olkus pisze: sob, 22 stycznia 2022, 12:36 Płytka bardzo estetyczna, super wyszło. Gdzie zamawiane?
Bardzo dziękuję, w sumie płytka jest dosyć łatwa w montażu, cieszę się że wywołuje pozytywne odczucia, płytka zamawiana była JLCPCB
Olkus pisze: sob, 22 stycznia 2022, 12:36 Szkoda, że w AVT nie sprzedają płytek z wlutowanymi elementami powierzchniowymi, jak to jest w chińskich zestawach DIY.
Pozdrawiam,
A.
kiedyś naprawiałem sporo płyt pcb w wykonaniu smd, i tak naprawdę montaż smd to banał, czy układ smd ma 40 nóżek czy 80 to praktycznie lutuje się go w parę sekund, znacznie szybciej niż układ przewlekany, jako przykład może mój film w którym montowałem coś dla znajomego z Hiszpanii https://www.youtube.com/watch?v=BXj-aZy1hxg

Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Olkus pisze: sob, 22 stycznia 2022, 18:24 Pana Sławka

Pozdrawiam,
A.
Żadnego Pana, po prostu Sławka, żaden ze mnie pan, utrzymuję się z pracy własnych rąk, na szczęście już niedługo - parę m-cy do emerytury, Pan Bóg nie pogorszy szybko stanu zdrowia będzie więcej czasu na realizację nastoletnich marzeń.
Pozdrawiam,
Sławek
ODPOWIEDZ