Akurat Pan Florek tu rąk nie maczał - artykuł powstał w kręgach zbliżonych do firmy "Amplifon".Vault_Dweller pisze:Ech ten pan Florek... Lampy bardzo drogie, schematy lipne- z tego co ja przez net wnioskuję to ja też mam powód by go ogólnie nie lubić
Prosty wzmacniacz lampowy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jdubowski
- moderator
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Aha. Zwracam honory 
BTW jaki jest adres www Amplifona? bo ja szukam i jakoś nie mogę odnaleźć...

BTW jaki jest adres www Amplifona? bo ja szukam i jakoś nie mogę odnaleźć...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- taboret1
- 250...374 postów
Witam!
Wlasnie skonczylem robote z obudowa do mojego przyszlego wzmaka, musze teraz cos zrobic aby ladniej wygladala. I jak, podoba sie Wam?
Jak ktos by chcial to moge taka zrobic za 100zl
Wykonana jest z aluminium grubosci 3.0mm po to aby pochlaniala promieniowanie od traf itp.
Sory za bledy ale co[ mi tu nie pasi z klawiatura
.
Wlasnie skonczylem robote z obudowa do mojego przyszlego wzmaka, musze teraz cos zrobic aby ladniej wygladala. I jak, podoba sie Wam?

Jak ktos by chcial to moge taka zrobic za 100zl

Wykonana jest z aluminium grubosci 3.0mm po to aby pochlaniala promieniowanie od traf itp.
Sory za bledy ale co[ mi tu nie pasi z klawiatura

- Załączniki
-
- SIMG7734.jpg (156 KiB) Przejrzano 730 razy
-
- SIMG7733.jpg (148 KiB) Przejrzano 745 razy
- jdubowski
- moderator
Ciekawa propozycja. A można fotki jak to to wygląda od dołu???taboret1 pisze:Jak ktos by chcial to moge taka zrobic za 100zl
Z "pochłanianiem promieniowania" to będzie ciężko - blacha aluminiowa stanowi słabą zaporę dla pola magnetycznego, a do powstrzymania pola elektrycznego wystarczy nawet foliataboret1 pisze:Wykonana jest z aluminium grubosci 3.0mm po to aby pochlaniala promieniowanie od traf itp.

- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Chyba z tego akurat niewiele będzie, bo ekranowanie od pól magnetycznych jest trudne i aluminium zresztą się nie nadaje do tego. Ważniejsze jest oczywiście właściwe ustawienie traf! wtedy pola będą się znosić.
- jdubowski
- moderator
W zasadzie to nie idzie o znoszenie się pól a o to by pole magnetyczne trafa sieciowego nie wytwarzało strumienia magnetycznego w rdzeniach traf znajdujących się w torze sygnałowym.Vault_Dweller pisze:Ważniejsze jest oczywiście właściwe ustawienie traf! wtedy pola będą się znosić.
Praktyczna realizacja polega na zapewnieniu prostopadłości kolumn środkowych transformatorów.
No i jeszcze jedna uwaga - nawet przy równoległym usytuowaniu traf nie należy się zbytnio obawiać słyszalnych efektów w głośniku - gorzej z trafami międzystopniowymi jeśli takie występują (Hiraga i inne konstrukcje japońskie...).
BTW - często bardziej od trafa sieciowego "sieje" dławik filtru zasilacza, który z zasady ma szczelinę która "zachęca" linie sił pola magnetycznego do opuszczenia rdzenia, należy więc dławik lokalizować zdala od stopnia wejściowego i innych czułych punktów.
- taboret1
- 250...374 postów
Bede mial wszystkie trafa toroidalne i mam jeszcze takie pytanie w zwiazku z dlawikiem otoz na schemacie zasilacza nie ma dlawika a jest 8 kondensatorow elektrolitycznych 470uF/350V, a wiem ze dlawik sluzy do filtracji pradu. Czy moge zastapic kilka kondensatorow dlawikiem ( tak aby nie pogorszyc dzwieku )? Takie elektrolity sa drogie zwlaszcza jesli chcialbym kupic jakiejs lepszej firmy.
Sory za bledy ale tylko na tym forum mi klawiatura zle dziala
Sory za bledy ale tylko na tym forum mi klawiatura zle dziala

NE555
W załączniku masz takowy schemat. Zasilanie 12V DC. R10 możesz dać 470ohm (tym rezystorkiem dobierzesz jasność świecenia diody LED). Dioda będzie się swiecić dopóki nie popłynie prąd w obwodzie cewki przekaźnika (12V). Potencjometrem P2 ustalisz czas po jakim włączy się Ua. Układ oczywiście sprawny.
Jeśli chcesz , to mogę Ci podesłać inny, bardziej złożony projekt timera.
BTW: 100zł za kawałek wygiętej blasy to dużo za dużo!
Jeśli chcesz , to mogę Ci podesłać inny, bardziej złożony projekt timera.
BTW: 100zł za kawałek wygiętej blasy to dużo za dużo!
- Załączniki
-
- TIMER
- Schaltung-NT.gif (5.48 KiB) Przejrzano 714 razy
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
.
Nie daj się pochłonąć przed audiofilskie lamerstwo. Czy zastosujesz dobre polskie kondensatory , czy powiedzmy Black Gate`y , czy też inne wynalazki, gwarantuje Ci , że nie nie usłyszysz wielkiej róznicy (zwłaszcza, że to Twój pierwszy wzmaciacZ) I tak zagra super!. Podobnie jest z rezystorami. Poczciwe "mełciaki" będą doskonałe.
Ale nie o to chodzi.
Zbuduj na początek filtr RC , a jeśli nie będziesz mógł wyeliminować potencjalnego przydźwięku za pomocą większych pojemności , to wtedy dołóż dławik , powiedzmy 5-10H o odpowieniej grubości drutu.
Ale nie o to chodzi.
Zbuduj na początek filtr RC , a jeśli nie będziesz mógł wyeliminować potencjalnego przydźwięku za pomocą większych pojemności , to wtedy dołóż dławik , powiedzmy 5-10H o odpowieniej grubości drutu.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Ja do opóźnionego włączania napięcia anodowego używam z powodzeniem przekaźnika połączonego szeregowo z kenotronem np. EZ81 albo EY86.
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Specjalnie trudne to nie jest, ale raczej trzeba stosować ekrany zamknięte. Aluminium kilkaset razy słabiej tłumi pole magnetyczne niż stal - rzeczywiście lepsza będzie blacha z puszki po groszku.Vault_Dweller pisze:Chyba z tego akurat niewiele będzie, bo ekranowanie od pól magnetycznych jest trudne i aluminium zresztą się nie nadaje do tego.
Zupełnie słusznie - warto też pamiętać o dławiku zasilacza i jego oś magnetyczną również ustawić prostopadle do osi transformatora głośnikowego.Vault_Dweller pisze: Ważniejsze jest oczywiście właściwe ustawienie traf! wtedy pola będą się znosić.
Pozdrawiam,
Jasiu
Re: .
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Zdecydowanie. Ściślej mówiąc, nie będzie żadnej różnicy...Piotrek pisze: Nie daj się pochłonąć przed audiofilskie lamerstwo. Czy zastosujesz dobre polskie kondensatory , czy powiedzmy Black Gate`y , czy też inne wynalazki, gwarantuje Ci, że nie nie usłyszysz wielkiej róznicy
Niskoszumne i wysokostabilne rezystory (oczywiście nie audiofilskie, bo to oszołomstwo w czystej postaci, ale jakiś porządne, na przykład typów CASE albo AT) warto stosować układach wejściowych o dużej czułości (mikrofonowych, gramofonowych).Piotrek pisze: (zwłaszcza, że to Twój pierwszy wzmaciacZ) I tak zagra super!. Podobnie jest z rezystorami. Poczciwe "mełciaki" będą doskonałe.
Dławik daje zysk nie tylko w postaci tłumienia przydźwięku, ale ma też zwykle małą oporość rzeczywistą, co przekłada się na mniejszy opór wewnętrzny zasilacza - mniejsze pływanie napięcia przy obciążeniu. Jeżeli masz odpowiedzi dławik, to go stosuj bez wahania.Piotrek pisze: Ale nie o to chodzi.
Pozdrawiam,
Jasiu