Witam.
Poszukuję potencjometru od odbiornika grundig 2012, niestety oryginał miał obudowę ze znalu i się rozpadł. Potencjometr jest podwójny, każda ścieżka ma po 1,3 MOhm (ale wartość ta nie jest raczej zbyt krytyczna), potencjometr od regulacji głośności ma odczep. Długość osi to 4,5 cm, a jej średnica to 0,8 cm dla osi zewnętrznej oraz 0,6 dla osi wewnętrznej. Potencjometr oczywiście nie musi być od tego odbiornika, ale jego parametry muszą umożliwiać jego działanie w układzie.
Pozdrawiam.
Potencjometr do grundiga 2012.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 100...124 posty
-
- 375...499 postów
Re: Potencjometr do grundiga 2012.
Dobrze byłoby mieć zdjęcie-nawet tego starego/jakoś trzeba prowizor.złożyc/.Chodzi o wymiary-może by sie coś znalazło.J.Raf.
-
- 100...124 posty
Witam.
Dziś udało mi się odczytać nazwę producenta z resztek obudowy, jest to potencjometr produkcji ruwido. W załączniku dodaję zdjęcie znalezione w internecie (z mojego egzemplarza zachowały się tylko ścieżki oporowe i ślizgacze, reszta się rozpadła) pokazujące jak to mniej/więcej wyglądało, z tym że poszukiwany potencjometr jest bez włącznika. Udało mi się nawet znaleźć taki sam na niemieckim ebay-u, ale jego cena z wysyłką powala. Jest tam opisywany jako potencjometr z nordmende skandia V24.
Pozdrawiam.
Dziś udało mi się odczytać nazwę producenta z resztek obudowy, jest to potencjometr produkcji ruwido. W załączniku dodaję zdjęcie znalezione w internecie (z mojego egzemplarza zachowały się tylko ścieżki oporowe i ślizgacze, reszta się rozpadła) pokazujące jak to mniej/więcej wyglądało, z tym że poszukiwany potencjometr jest bez włącznika. Udało mi się nawet znaleźć taki sam na niemieckim ebay-u, ale jego cena z wysyłką powala. Jest tam opisywany jako potencjometr z nordmende skandia V24.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
A czy te ścieżki oporowe na dają się do użycia? Czy są osie?

-
- 100...124 posty
Ścieżki oporowe i ślizgacze działają, próbowałem przełożyć górną cześć potencjometru z innego tego samego producenta, ale problem polega na tym, że oś się zwęża i bez jej rozbiórki wymiana górnej części jest niemożliwa. Osie są ze sobą sprasowane więc raczej nie da się ich rozdzielić bez ich uszkodzenia, ale będę jeszcze próbował. Cała górna cześć potencjometru pękła zwiększając swoją objętość, przez co oś do regulacji barwy tonu była zablokowana.