Być może nowy pacjent na warsztacie - niesławny VK100
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Być może nowy pacjent na warsztacie - niesławny VK100
Masz rację z tym przebiciem... wzmacniacz pali bezpiecznik anodowy z podpiętym trafem wyjściowym i głośnikiem do niego. W głośniku jest dość głośny pop. Odpinam trafo od układu i bezpiecznik jest cały. Nawet z wyjętymi lampami mocy po podłączeniu trafa natychmiast kondensatory sie rozładowują a w głośniku jest wspomniany pop.
-
- 9375...12499 postów
Ponieważ wspomniany VK100 jest na wyposażeniu próbowni zapadła decyzja aby naprawić go jak najniższym kosztem. Na allegro został zakupiony najtańszy transformator wyjściowy pod 4x6L6 za 220PLN + przesyłka obsługujący impedancje 8/16.
-
- 9375...12499 postów
Trafo doszło... zobaczcie w jakim stanie
powinienem to odesłac do sprzedającego...
powinienem to odesłac do sprzedającego...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Wrzucił luzem w kopertę bąbelkową?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 250...374 postów
Kiedyś do mnie jakiś geniusz także wysłał transformator sieciowy TSC w kopercie bąbelkowej... Oczywiście karkas potrzaskany. Idiota kompletnie oderwany od rzeczywistości.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
-
- 9375...12499 postów
Trafo było owinięte jedną warstwą folii bąbelkowej i wsadzone w jednowarstwowe papierowe pudełko jak od kubka. Kurier się z tym nie pieścił.
-
- 6250...9374 posty
Ze 4 lata temu dostałem przesyłkę z 20W transformatorem, która wyglądała tak (zakryłem widoczne dane adresowe):
Sprzedający bałwan włożył ją do zwykłej koperty A4 czy podobnej i wysłał. Koperta w transporcie uległa znacznemu wielomiejscowemu rozerwaniu i prawdopodobnie ktoś w sortowni lub na poczcie ulitował się i owinął ją w kawałek bezbarwnego streczu. Trafo o dziwo zbyt mocno nie ucierpiało - miało tylko pogięte oczka lutownicze. Wcześniej przez dłuższy czas był problem z wysyłką i dopiero po zgłoszeniu sprawy allegro i założeniu sporu typ w ogóle wysłał paczkę.
Natomiast ponad 10 lat temu inny mędrek wysłał mi 60W trafo (to duże w lewym górnym rogu na fotce poniżej) w kopercie bąbelkowej A2, oczywiście też doszło poobijane, z rozbitymi doszczętnie ebonitowymi kostkami-złączami i pogiętymi blachami, na których były zamontowane. Musiałem prostować blachy a kostki wymienić na nowe. Typ się potem głupio tłumaczył, że to żona tak spakowała i wysłała.

Sprzedający bałwan włożył ją do zwykłej koperty A4 czy podobnej i wysłał. Koperta w transporcie uległa znacznemu wielomiejscowemu rozerwaniu i prawdopodobnie ktoś w sortowni lub na poczcie ulitował się i owinął ją w kawałek bezbarwnego streczu. Trafo o dziwo zbyt mocno nie ucierpiało - miało tylko pogięte oczka lutownicze. Wcześniej przez dłuższy czas był problem z wysyłką i dopiero po zgłoszeniu sprawy allegro i założeniu sporu typ w ogóle wysłał paczkę.
Natomiast ponad 10 lat temu inny mędrek wysłał mi 60W trafo (to duże w lewym górnym rogu na fotce poniżej) w kopercie bąbelkowej A2, oczywiście też doszło poobijane, z rozbitymi doszczętnie ebonitowymi kostkami-złączami i pogiętymi blachami, na których były zamontowane. Musiałem prostować blachy a kostki wymienić na nowe. Typ się potem głupio tłumaczył, że to żona tak spakowała i wysłała.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 9375...12499 postów
Osoba prywatna to osoba prywatna, a mi 2 razy trafo doszło w takim stanie z firm, a nie od pana Janusza czy innego Zdzisia. Byłem klientem i tak mnie potraktowano.
-
- 9375...12499 postów
Wymieniłem trafo. Trafo daje Raa=1k6 dla 8 i 16 om. Trochę według mnie mało pod 4x6L6, ale miało być tanio. Musze jeszcze rozkminić przełącznik impedancji bo w pozycji 4R nie może pozostawiać nieobciążonego transformatora.
-
- 9375...12499 postów
Chyba rozkminiłem przełącznik.
Transformator nie obsługuje impedancji 4Omy, więc jeśli zewrę pin 3 z 8 to po przełączeniu przełącznika w pozycję 4 będzie obsługiwane obciążenie 8Om. Lepiej w ten sposób, niż zostawić w powietrzu, a jakiś baran podłączy kolumnę 4Omy i ostawi na przełączniku 4Omy.
Transformator nie obsługuje impedancji 4Omy, więc jeśli zewrę pin 3 z 8 to po przełączeniu przełącznika w pozycję 4 będzie obsługiwane obciążenie 8Om. Lepiej w ten sposób, niż zostawić w powietrzu, a jakiś baran podłączy kolumnę 4Omy i ostawi na przełączniku 4Omy.
-
- 625...1249 postów
Jak podlaczy 4 pod 8 przy Raa 1k6 to tez za fajnie nie bedzie.
'All the stars in the north are dead now.'
-
- 9375...12499 postów
Trudno. Lepsze przecież zwarcie niż rozwarcie.
-
- 9375...12499 postów
Wzmacniacz już chodzi. Musiałem tradycyjnie obracać wtyczkę połączeniową PCB z trafem wyjściowym bo nie trafiłem w przeciwfazę. Dwie lampy musiałem wymienić bo się za bardzo rozjeżdżały.
.
.
-
- 50...74 posty
Niezła robota! Niedawno stałem się posiadaczem tego wzmacniacza w wersji combo 212 po atrakcyjnej cenie i obecnie obmyślam i przygotowuje materiały do modyfikacji. Chciałbym przerobić kanał przesterowany na JCM800 i zapewne też otworze osobny wątek na tym forum. Mam kilka pytań:
1. Patrząc na ostatni opublikowany schemat zauważyłem, że na potencjometrze gain zamiast zwory jest 1n kondensator, a za nim zamiast kondensatora C109 rezystor, domyślam się że to wpływa na kanał czysty?
2. Jaki ma wpływ wymiana kondensatora C102 z 47n na 2n2 lub 22n?
3. Jaki ma wpływ lub jakie są korzyści z przerabiania inwertera na ten ze sprzężeniem katodowym?
4. Mogę poprosić o schemat ostateczny tej płytki końcówki mocy i jak ostatecznie została wykonana ta redukcja mocy? Samo odłączenie katod zewnętrznej lub wewnętrznej pary lamp od uziemienia nie wystarczy?
5. Da się przy tej modyfikacji inwertera i redukcji mocy zostawić regulacje Texture, którą wywaliłeś?
Dzięki!
1. Patrząc na ostatni opublikowany schemat zauważyłem, że na potencjometrze gain zamiast zwory jest 1n kondensator, a za nim zamiast kondensatora C109 rezystor, domyślam się że to wpływa na kanał czysty?
2. Jaki ma wpływ wymiana kondensatora C102 z 47n na 2n2 lub 22n?
3. Jaki ma wpływ lub jakie są korzyści z przerabiania inwertera na ten ze sprzężeniem katodowym?
4. Mogę poprosić o schemat ostateczny tej płytki końcówki mocy i jak ostatecznie została wykonana ta redukcja mocy? Samo odłączenie katod zewnętrznej lub wewnętrznej pary lamp od uziemienia nie wystarczy?
5. Da się przy tej modyfikacji inwertera i redukcji mocy zostawić regulacje Texture, którą wywaliłeś?
Dzięki!
-
- 9375...12499 postów
Ad1. Tu wszystko wpływa na wszystko bo mamy tu klonowanie kanałów. W tym egzemplarzu ten 1n nie działa - dałem tu tyłka. W następnych VK100, które przerabiałem jest to wykonane inaczej - potrzebna jest większa rzeźba. Przebudowywałem VK100 tak aby kanał przesterowany był topologicznie i brzmieniowo zbliżony do modowanego SLO i to się (mam taką nadzieję) udało. Kanał czysty "rzucającemu gruzem dla szatana" służy tylko do strojenia gitary, a brzmienie jest ty czwartoplanowe 
Ad2. mniej mułu w brzmieniu. Od tego zalezy ilość niskich tonów.
Ad3. Nie mam pojecia bo nie porównywałem nigdy wzmacniaczy z przebudowanym i z nieprzebudowanym inwerterem. W SLO jest ze sprzężeniem katodowym i tu tez zrobiłem.
Ad4. Prosić możesz. Może nawet gdzieś mam taki schemat. Poszukam to dam. Odłączenie katod eliminuje dwie lampy, a to wymaga innego Raa, a gitarzyści których znam to goście co mają problemy z ogarnięciem gałkologi w fenderze champie. Takiemu nie wytłumaczysz dlaczego ma się przepiąć w inne gniazdo. Tak jest lepiej i dal nich i dla mnie, choc oczywiście ten egzemplarz ponownie został zepsuty przez właśnie takich muzyków. Odmówiłem naprawy. mam go dość. Powiedziałem, że mogę go odkupić od próbowni i tyle.
Ad5. nie da się.

Ad2. mniej mułu w brzmieniu. Od tego zalezy ilość niskich tonów.
Ad3. Nie mam pojecia bo nie porównywałem nigdy wzmacniaczy z przebudowanym i z nieprzebudowanym inwerterem. W SLO jest ze sprzężeniem katodowym i tu tez zrobiłem.
Ad4. Prosić możesz. Może nawet gdzieś mam taki schemat. Poszukam to dam. Odłączenie katod eliminuje dwie lampy, a to wymaga innego Raa, a gitarzyści których znam to goście co mają problemy z ogarnięciem gałkologi w fenderze champie. Takiemu nie wytłumaczysz dlaczego ma się przepiąć w inne gniazdo. Tak jest lepiej i dal nich i dla mnie, choc oczywiście ten egzemplarz ponownie został zepsuty przez właśnie takich muzyków. Odmówiłem naprawy. mam go dość. Powiedziałem, że mogę go odkupić od próbowni i tyle.
Ad5. nie da się.