Wzmacniacze OTL

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wzmacniacze OTL

Post autor: fugasi »

Czy znacie jakieś miejsce w sieci które omawiałoby w sposób przystępny wszystkie możliwe konfiguracje wzmacniaczy beztransformatorowych ?
Googlowałem ale takiego zbiorczego opracowania nie znalazłem. Ze strzępków informacji dotychczas znalezionych (głównie schematy) wiem że można wykorzystać układ wtórnika katodowego (np. w słuchawkowcu), wiele połączonych ze sobą push-pullów i coś w rodzaju SRPP. Czy są jeszcze inne możliwości ? Fajnie byłoby gdyby wypunktowane zostały gdzieś wszelkie warianty ze schematami, podobnie jak w przypadku klasycznych układów na stronie z serwera republika.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

a próbowałeś opcji 'szukaj' na forum?
na oko półtorej godziny lektury, w większości sensownej.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Oczywiscie że próbowałem tu. Wyszukiwarka zwraca sporo trafień ale w większości są to cząstki informacji rozrzucone po różnych tematach dotyczących innych zagadnień, słowem - systematycznego wykładu raczej nie ma. Rzeczywiście, także te cząstki sa pożyteczne ale nadal nie dają odpowiedzi na pewne pytania, choćby dotyczące szczegółów owego rozwiązania zastosowanego w "Eroice" o którą pytałem w innym wątku.
Myslałem, że jest gdzieś jakiś OTL-owy "Tom" (Tom też zresztą zniknął :cry: )
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

http://www.eng.umu.se/personal/morgan/V ... l_page.htm

http://members.aol.com/aria3/otlpaper/otlhist.htm

W ostatnim linku masz wszystkie spotykane konfiguracje OTL`i. Pokazane są jednak same "ałtput stejdże", ale to chyba nie problem doszyć reszte do końcówki :). Polecam ostatni układ - Circlotron ;)