Nowy projekt - wzmacniacz lampowy dual mono

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Nowy projekt - wzmacniacz lampowy dual mono

Post autor: kubafant »

Dzień dobry,
Będę tutaj pokazywał postępy w budowie wzmacniacza, który obecnie konstruuję. Jest on wykonywany na zamówienie i będzie dysponował mocą ok. 15 W na kanał. Właściwie będą to dwa niezależne wzmacniacze (monobloki lampowe). Układ kultowy. Domyśla się ktoś co to może być? ;)

W pierwszym poście zaprezentuję fanty zgromadzone do budowy wzmacniacza: podstawki lampowe, same lampy, dławiki, kondensatory, niemal już wypełnione łączówki, imponujące wskaźniki wychyłowe Siemens&Halske z połowy lat 60., nabyte onegdaj na Wolumenie u Sławka, tamże nabyte ceramiczne oprawki żaróweczek, potencjometry regulacyjne, etc.

Transformatory sieciowe i głośnikowe będą zabudowane dekielkami, które pomalowałem zieloną farbą młoteczkową.

Chassis będzie wykonane z blachy nierdzewnej, polerowanej na wysoki połysk. Będzie nietypowo wysokie ze względu na rozmiary wskaźników wychyłowych, które muszą się zmieścić na panelu przednim.

Pozdrawiam!
Jakub
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Nowy projekt - wzmacniacz lampowy dual mono

Post autor: CHOPIN66 »

Patrząc po podstawkach to pewnie lampy 300B :D
A wskaźniki robią wrażenie .
Awatar użytkownika
Michal_Pol
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Michal_Pol »

Widać G-807 :)
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

CHOPIN66 pisze: pt, 13 sierpnia 2021, 11:27 Patrząc po podstawkach to pewnie lampy 300B :D

No nie bardzo... podstawka do 300B to UX-4... a na zdjęciu są UX-5.
Będzie 'classy' 8)
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

CHOPIN66 pisze: pt, 13 sierpnia 2021, 11:27 Patrząc po podstawkach to pewnie lampy 300B :D
Koledzy mają rację, lampami mocy będą G-807 :)
Początkowo rozmawialiśmy o EL34, ale wzmacniacze będą bardziej autentyczne i pasujące do swojej epoki (lat 40. mianowicie), jeżeli zrobić je na 807. W latach popularności tego układu był to jeden z najczęstszych wyborów. No, dość już chyba podpowiedziałem :wink:
Locutus pisze: pt, 13 sierpnia 2021, 16:23 No nie bardzo... podstawka do 300B to UX-4... a na zdjęciu są UX-5.
Będzie 'classy' 8)
Dokładnie, to UX-5. Te są dość szczególne - producent przewidział je najwidoczniej do montażu pod chassis, ja natomiast pożałowałem ich pięknego wykończenia (są z polewanej porcelany) i zamierzam je wyeksponować przez montaż od góry. Nastręcza to jednak pewnych problemów, związanych z odstępem między wyprowadzeniami, a krawędziami otworu: jest on bardzo mały, ok. 1 mm. Ale przezwyciężyłem tę trudność, nakładając odcinki koszulki teflonowej, o znacznej wytrzymałości dielektrycznej. Krawędzie otworu zostaną dodatkowo wygładzone i zaokrąglone (ostrza sprzyjają przebiciom).

Zgodnie z wolą Właściciela, na panelu przednim nie będzie niczego poza kontrolką zasilania (piękne, czerwone oprawki z RFN) i wskaźnikami poziomu. Te ostatnie będą stanowiły nie tylko VU-meter, ale również kontrolę prądu spoczynkowego. W zastosowanym układzie wzmacniacza istnieje możliwość regulacji (w pewnych niewielkich granicach) wartości prądu spoczynkowego, chociaż polaryzacja jest automatyczna.

Pozdrawiam!
Jakub
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Do tej epoki pasowały by pentody mocy EL12, jednak mają one inny cokół.
kubafant pisze: pt, 13 sierpnia 2021, 18:44Zgodnie z wolą Właściciela, na panelu przednim nie będzie niczego poza kontrolką zasilania (piękne, czerwone oprawki z RFN)
Na żarówki z trzonkiem Ba9s, czy E10?
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jurek O »

Jak chcesz to Ci strzelę PCB do tych monobloków :lol:
Na G-807 widziałem wzmacniacz, lecz był to wzmacniacz KF a nie Audio.
Oczywiście kibicuję :!:

Jurek.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie
Jurek O pisze: pt, 13 sierpnia 2021, 19:25 Jak chcesz to Ci strzelę PCB do tych monobloków
Ale to by było zbyt nowocześnie w środku.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

AZ12 pisze: pt, 13 sierpnia 2021, 19:07 Do tej epoki pasowały by pentody mocy EL12, jednak mają one inny cokół.
To by miało sens, gdyby sprawa pochodziła z Europy kontynentalnej. Tymczasem jest to wzmacniacz z krajów anglojęzycznych.
Na żarówki z trzonkiem Ba9s, czy E10?
Dokładnie, na trzonek bagnetowy Ba9s. Oryginalnie siedziały neonówki na 110 V, ale wstawię zwykłe żaróweczki 6-woltowe podłączone do żarzenia.
Jurek O pisze: pt, 13 sierpnia 2021, 19:25 Jak chcesz to Ci strzelę PCB do tych monobloków :lol:
Na G-807 widziałem wzmacniacz, lecz był to wzmacniacz KF a nie Audio.
Oczywiście kibicuję :!:
Dzięki!
807 to bardzo wszechstronne lampy. Klasyka gatunku, po wojnie zostało mnóstwo lamp z zapasów wojskowych, stąd ich wielka popularność w latach 40. i na początku lat 50. Tutaj będą w bodaj najbardziej klasycznym ze wzmacniaczy. Połączone jako triody. Czy muszę dodawać coś więcej? :wink:

Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
anodeon
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: anodeon »

Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Otóż właśnie. Williamson. Wersja ortodoksyjna - kropka w kropkę oryginalny układ Williamsona. Bez "bycia sprytniejszym" (no bo po co komu wzmacniacz 15 W, skoro można mieć 35 W na tych samych lampach, jeśli tylko nie łączyć ich w triody), bez kombinowania. Jedyna zmiana to lampa prostownicza - wspomniana w artykule jest u nas trudno dostępna, poza tym nie ma to wpływu na brzmienie wzmacniacza.

Pozdrawiam!
Jakub
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Zakładam że Kolega Kubafant transformatory nawinie osobiście? :D
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

No raczej nie inaczej! :D
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
janusz rafalski
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: janusz rafalski »

Dobry wieczór.Próbowałem stworzyć sobie/nie mogąc zasnąć/portret przyszłego Właściciela.I wyszło,że musi to byś facet dziany,który chce "zaszpanować" i pochwalić się oryginalnym sprzętem /a przede wszystkim wyglądem/przed znajomkami.Duże lampy będą pięknie świecić,a światło będzie się odbijać w polerowanym chasis z nierdzewki.I to właśnie skłoniło mnie do napisania tego postu.Otórz jest to materiał niewdzięczny do obróbki-miałem kiedyś do czynienia z taką blachą i nawet zwykłe wiercenie otworów wychodziło nierówno,nie mówiąc o zaginaniu krawędzi,a tu przy dużych otworach na wskażniki może być kłopot.Co prawda miałem blachę z odzysku o nie wiadomych parametrach,a gatunków jest chyba kilkanaście.Reasumując:namówiłbym zleceniodawcę na aluminium-może polerowane i po obróbce chemicznej.Wybacz mi Jakubie starcze mędzenie-serdecznie Cię pozdrawiam.J.Raf.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Szanowny Panie Januszu,
Właściciel jest mi dość dobrze znany, wykonywałem już dla niego urządzenie (przedwzmacniacz gramofonowy typu "Hiraga" z dodaną na zamówienie sekcją regulacji barwy, balansu, itd. Jest to to człowiek ceniący dobre brzmienie, obeznany z tematem audio, inżynier zresztą - szczęśliwie nie zaś audiofil, z uszami pełnymi pseudo-profesjonalnego bełkotu, nastawiony na słuchanie raczej sprzętu niż muzyki. Słuchał kiedyś wzmacniacza wzorowanego na Williamsonie i to wspomnienie pozostało z nim na lata. Teraz chce sobie sprawić taki sprzęt.
Jeżeli chodzi o szczegóły wykonawcze to praktycznie we wszystkim mam wolną rękę. Sam zasugerowałem polerowaną nierdzewkę, materiał rzeczywiście trudny w obróbce, natomiast odwdzięczający się niepowtarzalnym połyskiem oraz wielką trwałością. Aluminium, o ile nie przejdzie (kosztownego dla małych partii) procesu anodowania, jest podatne na odciski palców, a przecież byłoby to bardzo niepraktyczne gdyby trzeba było każdorazowo do manipulacji ze sprzętem nakładać bawełniane rękawiczki :wink:
Stal nierdzewna jest trudna w obróbce, pod warunkiem, że przeprowadzamy ją sami. Ja obróbkę przeprowadzam za pomocą cyrkla, linijki, tuszu kreślarskiego. Z resztą męczy się maszyna. Kropla drąży skałę, choć trwa to dość długo - tutaj więcej niż kropla /niezły strumień/ drąży stal na poczekaniu. Bardzo polecam tę technikę, przynajmniej w moich doświadczeniach wypada ona bardzo pomyślnie /dobrze i niedrogo/. Cena detalu zależy od masy materiału oraz długości linii cięcia. Firma, której zlecam te operacje posiada nieocenioną zaletę nielekceważenia drobnych klientów, z czym się często spotykałem, niestety. Pozwolę sobie z tego tytułu zareklamować: https://kolnex.com.pl/ - firma właściwie jest monopolistą, jeżeli chodzi o handel metalami kolorowymi w Białymstoku.

Lampy. Pierwotnie była mowa o EL34, ale w czasach Williamsona używano raczej KT66/6L6/807, naturalne więc wydawało się zwrócenie do tych ostatnich. Jak słusznie zauważył Pan Janusz, nie kłują w oczy, więc właściwie czemu nie? :D

Wskaźniczki są kolejnym elementem budującym wygląd wzmacniacza. Była o nich mowa od początku, z naciskiem na duży rozmiar oraz centralną ekspozycję na panelu frontowym. Właściciel zażyczył sobie nawet, żeby włącznik zasilania znajdował się z tyłu, obok gniazda sieciowego, a z przodu był obecny tylko wskaźnik i kontrolka sieci. Boczki mają być wykończone drewnem. Nie jest to do końca w moim stylu (wolałbym formę polerowanego monobloku), ale cóż zrobić ;)

Pozdrawiam serdecznie!
Jakub
Tak smaku
głowa