Philips 102A13 - problem z odbiorem.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Markwa
100...124 posty
100...124 posty

Philips 102A13 - problem z odbiorem.

Post autor: Markwa »

Witam.

Ostatnio wziąłem na warsztat wyżej wymieniony odbiornik. Radio było wcześniej już poddane renowacji i myślałem że skończy się na przeglądzie. Pomierzyłem więc wszystkie napięcia, wzmacniacz m.cz ruszył, choć po przyłożeniu palca do wejścia gramofonowego zaczyna piszczeć jakby się wzbudzał. Włożyłem więc antenę o długości około metra (wiem że to trochę mało jak na odbiornik reakcyjny, ale dwa pozostałe odbiorniki reakcyjne jakie mam w kolekcji radzą sobie z taką anteną bez problemu.) i na długich usłyszałem pisk jak przy dostrajaniu, trochę podregulowałam reakcję i udało mi się odebrać jedynkę, choć bardzo cicho i dźwięk był tak zniekształcony że nie można było nic zrozumieć, a w tle cały czas był słyszany pisk jak przy za mocnym ustawieniu reakcji (nie pochodzi on raczej z m.cz, po skręceniu reakcji na minimum zanika razem z odbiorem). Po przylutowaniu jednego z kondensatorów, który odpadł, udało mi się uzyskać odbiór na krótkich i średnich ale i tak jest on strasznie cichy. Do tego wszystkiego niezależnie od zakresu słychać szum. Antenę wpinałem zaraz po kondensatorze między cewką wejściową a eliminatorem, więc pominąłem te dwa elementy. Cichy odbiór to jednak mniejszy problem, gdyż pewnie uznałbym że to sprawa anteny, gdyby nie to że jedynkę odbieram na jakiś 1570 m zamiast 1300 m, co znaczy że jest mocno przesunięta na skali. Nie ma jednak w tym odbiorniku żadnych elementów do strojenia, co powoduje że nie można tego skorygować. Wszystkie lampy są sprawne, kondensatory oprócz 10 nF między masą a cewką reakcyjną oraz oprócz tego między rezystorem 40Kohm i 250 Kohm przy anodzie AF7 zostały wymienione.
W załączniku wysyłam schemat odbiornika.

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Philips 102A13 - problem z odbiorem.

Post autor: Marek7HBV »

Wygląda to na wzbudzenie całego toru{obejmuje obie lampy}.Kondensatory w filtrze m.cz.{siatka L2},kondensatory równoległe do uzwojenia transformatora wyjściowego i może blokujący {5n} w zasilaniu anody L1. :D
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Na tym schemacie widzę, że zapomniałem umieścić drugiego kondensatora elektrolitycznego w zasilaczu - od plusa zasilania do masy. Wspomniany pisk może być wywołany usterką tego kondensatora - gdy ma za małą pojemność lub zły kontakt to wzbudzenie m.cz. może przenosić się przez zasilanie.
Markwa
100...124 posty
100...124 posty

Wymieniłem na czas naprawy wszystkie kondensatory papierowe w tym odbiorniku, oryginalne zostały tylko dwa ceramiczne 100pF i 150 pF w filtrze przy S1 lampy głośnikowej, są sprawne. Wymieniłem też rezystor 125 Kohm w filtrze przy S1 lampy głośnikowej, jego zawyżona rezystancja mogła zmienić pasmo przenoszenia. Drugi kondensator elektrolityczny w filtrze zasilacza jest na schemacie, zaraz przy rezystorze do S2 lampy głośnikowej. Obydwa kondensatory w zasilaczu są współczesne i przylutowane bezpośrednio pod chassis. Po wymianie wymienionych komponentów jedynka jest już na swoim miejscu, ale dalej nie jestem w stanie ustawić reakcji. Udało mi się natomiast odebrać na średnich jakąś stację, grała bardzo czysto, ale mimo wszystko cicho. Szum zniknął. Podłączyłem jeszcze pod wejście gramofonowe generator m.cz i tutaj wszystko działa, próbowałem też podłączyć pod S1 AL4 oscyloskop żeby sprawdzić czy nie pojawia się tam wzbudzenie w.cz, ale nie zauważyłem nic specjalnego.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

A cewki mają przejście? Nitowane styki kondensatora reakcji również?
Markwa
100...124 posty
100...124 posty

Witam.

Cewki wyglądają na sprawne, mierzyłem je tak, żeby przy okazji sprawdzić przełącznik zakresów i wszystko odpowiada schematowi. Sprawdziłem też kondensator reakcyjny, zakres jego przestrajania pokrywa się z podanym na schemacie. Zauważyłem przy nim brak rezystora 16 Ohm, wlutowałem więc go. Wymieniłem też AF7 na taką z lepszą metalizacją. Teraz jestem w stanie odebrać stabilnie jedynkę, ale nadal jest bardzo cicho słyszalna. Poza tym przy kręceniu reakcją pojawia się wzbudzenie o częstotliwości około 2 KHz, tak samo jak przy zbliżeniu ręki do gniazda gramofonowego. Na S1 AL4 pojawiła się oscylacja o częstotliwości jakiś 200 KHz. Podejrzewam więc że stopień na AF7 się wzbudza. Zbliżenie ręki do S1 wyprowadzenia S1 tej lampy też wywołuje wzbudzenie, choć kapturek ma kontakt z masą.
Markwa
100...124 posty
100...124 posty

Odłączyłem wszystko oprócz rezystora 2 MOhm przy S1 AF7 i teraz wzbudzenie występuje cały czas przy wyłączonym przełączniku barwy tonu, kondensator 2nF przy uzwojeniu pierwotnym transformatora głośnikowego jest sprawny. Sprawdziłem też ekranowanie wszystkich przewodów, wszystkie ekrany mają kontakt z masą. Częstotliwość i amplituda wzbudzenia zmienia się gdy zbliżam rękę do AL4. Szukałem więc jakiś przewodów, które mogą ze sobą wzajemnie oddziaływać, ale jedyny taki taki idący przez prawie całe chassis to ekranowany przewód od anody AF7 do kondensatora sprzęgającego, ekran jest podłączony do masy. To radio jest bardzo proste więc zmierzyłem wszystkie elementy i niezbyt wiem co jeszcze może powodować wzbudzenie.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Obstawiałbym odwrotne podłączenie kondensatorów,a zwłaszcza 2n w anodzie AL4-może działać jak antena nadawcza na w.cz. :lol: . :D
Markwa
100...124 posty
100...124 posty

Witam.

Kondensatora 2nF pozbyłem się spod chassis poprzez montaż go na transformatorze głośnikowym, resztę kondensatorów zmieniłem na foliowe miflexy i przylutowałem je zewnętrzną okładziną do masy lub do zasilania. Nie przyniosło to zmiany. Pobawiłem się trochę wartością kondensatora przy transformatorze głośnikowym, przy 10nF radio nie wzbudza się (większy kondensator powoduje zmniejszenie reaktancji pojemnościowej), umożliwia to już odbiór przy przyzwoitej głośności (wcześniej przy zwiększeniu reakcji dochodziło do wzbudzenia.), choć oczywiście brakuje wysokich tonów. Sprawdziłem też oscyloskopem co dzieje się na S1 AL4 po wymianie kondensatora na taki o większej wartości, wzbudzenie nie występuje. Zostawiłbym radio w tym stanie, gdyby nie to że jedynka znowu się przesunęła, a jedyne co robiłem to zmiana kondensatora na transformatorze głośnikowym. Jedyne co mi przychodzi do głowy to uszkodzenie kondensatora strojeniowego, ale rotor ma kontakt z jego wyprowadzeniem.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Można też pobawić się kondensatorem blokującym w polaryzacji S1{2n}AL4.Cały ten obwód siatki ,,śmierdzi,, przesuwnikiem fazy :lol: A jeżeli uznamy że zastosowanie rezystora antyparazytowego w S1{ AL4}jest dopuszczalną zmianą konstrukcyjną-to można wsadzić nawet 100k. :D