Witam!cirrostrato pisze: pt, 6 sierpnia 2021, 09:31I o co ci chodzi, w sobotę znów wywalam dwa Neptuny625 i dwa Beryle101(oczywiście trochę zubożone wewnątrz), tydzień temu Neptun lampowy razy dwa i dwa Granity...nie ma chętnych i tego nie zmienisz. Dwa HermesyT600 (na oko ideały ale nie odpalałem) jeszcze czekają na zlitowanie.....zbierałem ze szrotów, teraz te ,,młode'' TV zbierają kurz, prawdziwe zabytki leżą nietknięte, inne problemy (na szczęście nie zdrowotne) pojawiają się na bierząco a mój czas dobiega końca. Pozdrawiam.
Są ładniejsze TV lampowe, choćby Szmaragd czy pierwszy Neptun, nie mówiąc o TV Wisła "A".
Chciałbym niemieckiego "kolora" na lampach, niestety Niemcy to wywalili 30 lat temu, wtedy jako uczeń II klasy podstawówki namiętnie rozbierałem mocno zdekompletowanego kolorowego
Blaupunkta, niestety 30 lat minęło, ja już 40-stki dobiegam za dwa lata.
Mam sprawnego Philipsa Leonardo 937( niestety już całkowicie półprzewodnikowy), całkowicie w oryginale i o ładnym obrazie, ma nawet oryginalny powielacz WN sygnowany logo Philips.
Mam też ITT z pilotem na ultradźwięki, niestety tyrystorowe odchylanie i zasilacz szeregowy to mieszanka wybuchowa

Mam też hybrydowego, przenośnego Philipsa 12" z 1965 roku- sprawny ale fonia martwa, przez 9 lat nie zaglądałem do niego.
Co do polskich odbiorników mam niezbyt miłe wspomnienia z czasów dzieciństwa, to się stale psuło i pamiętam jak ojciec wiele razy walczył z naszym T-6105, choć Teleranek i Smerfy na nim oglądałem